foto

James L. Brooks

  • nar. 9.5.1940 (76 let)
    North Bergen, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Film musíte cítit rok, dva nebo klidně pět a pak ho teprve natočit.“

James L. Brooks se narodil 9. května 1940 a vyrůstal v židovské rodině v newyorské čvrti Brooklyn. Svou kariéru začal jako seriálový scénárista pro televizi NBC. Po dvou letech přestoupil do televize ABC, kde vydržel do roku 1978. Pro tuto televizi napsal i úspěšný seriál Mary Tailer Moore, za který obdržel i dvě ceny Emmy. Od roku 1975 až do roku 1981 si každý rok kromě 78. odnesl z předávání cen Emmy vždy zlatou sošku za produkci, nejdříve třikrát opět za Mary Tailer Moore a pak třikrát za taky velmi úspěšný seriál Taxi.

Jeho prvním filmovým projektem a zároveň debutovým filmem, ke kterému si napsal scénář a sám si ho i produkoval, se stala Cena za něžnost (1983). Tímto filmem nejen vyrazil v tehdejší době všem lidem dech, ale i na předávání Academy Award se po červeném koberci v sále pěkně prošel. Za film obdržel hned tři Oscary. Za nejlepší film, nejlepší adaptovaný scénář a samozřejmě nejlepší režie. Za tento film si odnesl Oscara i Jack Nicholson a Shirley MacLaine za hlavní role. Nominovaný byl ovšem ještě za hudbu, střih, zvuk, výpravu, za hlavní roli herečka Debra Winger a za vedlejší roli John Lithgow. Dostal i Zlatý glóbus za nejlepší scénář.

S nadšením všech lidí očekávajíc nový film Jamese L. Brookse se dočkali roku 1987. Film Vysíláme zprávy neprobudil takovou vlnu emocí jako Cena za něžnost, ale i přesto se stal trhákem. I když byl film nominovaný na 7 Oscarů, neproměnil ani jednoho. Ještě stejný rok začal společně s televizí ABC dělat na novém seriálu The Tracey Ullman Show, za který si roku 1989 a 1990 odnesl cenu Emmy.

V roce 1989 začal produkovat jeden z neúspěšnějších seriálů světa Simpsonovi, který je i na ČSFD nejlépe hodnoceným seriálem a časem začal k seriálu psát i scénář. To ovšem ještě netušil, že v roce 2006 bude díky tomuto seriálu vlastnit o dalších devět cen Emmy navíc a tím pádem pořídit další „skladiště“ na ceny.

O pět let později se James vrhá do nového filmu, ke kterému si opět napsal scénář, I'll Do Anything, který český distributor přeložil jako Princezna. V roce 1997 se vrací s Jackem Nicholsnem v roli talentovaného spisovatele ve komedii Lepší už to nebude. James se tímto filmem vrátil do formy, protože jeho film dostal hned dva Oscary za hlavní role. První patřil již zmiňovanému Jacku Nicholsnovi a druhý Helen Hunt. Dalších pět nominací se sice už neproměnili, ale určitě stály za zmínění.

Posledním filmem, ke kterému taky napsal scénář, jako ke všem předešlým, je svěží romantická komedie Španglicky snadno a rychle (2004) s Adamem Sandlerem v hlavní roli. V roce 2007 dělal hlavního producenta a spoluscénáristu k filmu Simpsonovi ve filmu.

Petr "petrrr" Chvátal

Scenáristická filmografie

Filmy

2013 The Oscar Nominated Short Films 2013: Animation
2010 Poznáš, až to přijde?
2007 Simpsonovi ve filmu
2004 Španglicky snadno a rychle
2002 Simpsons: Heaven and Hell, The
2000 The Simpsons.com
1999 Bartovy hvězdné války: Simpsonovi vrací úder (TV film)
Simpsons: Greatest Hits, The
1998 Simpsonovi: Příliš drsný pro TV (TV film)
1997 Lepší už to nebude
1994 Princezna
1987 Vysíláme zprávy
1983 Cena za něžnost
1979 Začít znovu
1978 Cindy (TV film)
1974 Thursday's Game (TV film)
1973 Going Places (TV film)

TV seriály

2012 Simpsonovi (TV seriál)
Líza a Lady Gaga (S23E22)
Tajnosti Neda a Edny (S23E21)
Špion, který mě poučil (S23E20)
další epizody (13)
2011 Simpsonovi (TV seriál)
Duch Vánoc příštích (S23E09)
Krustyho comeback (S23E08)
Muž v modrých flanelových kalhotách (S23E07)
další epizody (22)
2010 Simpsonovi (TV seriál)
Krycí jméno Donnie Špekoun (S22E09)
Předvánoční hádky (S22E08)
Lepší holub v hrsti než pes v boudě (S22E07)
další epizody (24)
2009 Simpsonovi (TV seriál)
Bratříčku, kde jsi? (S21E08)
Čarodějky ze Springfieldu (S21E07)
Rošťárny bez konzervantů (S21E06)
další epizody (21)
2008 Simpsonovi (TV seriál)
Burns a včely (S20E08)
MyPody a sousedi (S20E07)
Homer a Lisa ve při (S20E06)
další epizody (19)
2007 Simpsonovi (TV seriál)
Věčný stín Simpsonovy mysli (S19E09)
Pohřeb nepřítele (S19E08)
Manželé a podnikatelky (S19E07)
další epizody (22)
2006 Simpsonovi (TV seriál)
Kill Gil - první a druhý díl (S18E09)
Parťáci (S18E08)
Umění na špejli (S18E07)
další epizody (22)
2005 Simpsonovi (TV seriál)
Simpsonovské vánoční skazky (S17E09)
Taliján Bob (S17E08)
Pomsta červených rajčátek (S17E07)
další epizody (25)
2004 Simpsonovi (TV seriál)
Komiksák a Chlapeček (S16E05)
Kamarádky na život a na smrt (S16E04)
Noci s nepřítelem (S16E03)
další epizody (20)
2003 Simpsonovi (TV seriál)
Patnácté Vánoce u Simpsonů (S15E07)
Krustyho zkouška z dospělosti (S15E06)
Rychle a srstnatě (S15E05)
další epizody (23)
2002 Simpsonovi (TV seriál)
Kdo chce zabít Homera? (S14E06)
Zkáza domu Simpsonů (S14E05)
Veliká Marge (S14E04)
další epizody (22)
2001 Simpsonovi (TV seriál)
Malověrná Líza (S13E06)
Telecí léta (S13E05)
Zamilovaný Burns (S13E04)
další epizody (19)
2000 Simpsonovi (TV seriál)
Skinnerova zkouška sněhem (S12E08)
Podfuk za všechny prachy (S12E07)
Muž, který věděl příliš mnoho (S12E06)
další epizody (21)
1999 Simpsonovi (TV seriál)
Hračka snů (S11E09)
Marge jako rukojmí (S11E08)
Osm raubířů (S11E07)
další epizody (23)
1998 Simpsonovi (TV seriál)
Střet s mafií (S10E09)
Homer Simpson a ledvina (S10E08)
Líza má jedničku (S10E07)
další epizody (24)
1997 Simpsonovi (TV seriál)
Zázrak na Evergreen Terrace (S09E10)
Marge prodává nemovitosti (S09E09)
Líza skeptik (S09E08)
další epizody (10)
1979 Associates, The (TV seriál)
1978 Taxi (TV seriál)
1977 Lou Grant (TV seriál)
1974 Paul Sand in Friends and Lovers (TV seriál)
Rhoda (TV seriál)
1970 Mary Tyler Moore (TV seriál)
1969 My Friend Tony (TV seriál)
Room 222 (TV seriál)
1968 Mayberry R.F.D. (TV seriál)
The Doris Day Show (TV seriál)
1967 Good Morning, World (TV seriál)
1966 That Girl (TV seriál)
1965 My Mother the Car (TV seriál)
1964 Men in Crisis (TV seriál)
1960 My Three Sons (TV seriál)
The Andy Griffith Show (TV seriál)

Dokumentární

1965 Time-Life Specials: The March of Time (TV seriál)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(94)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace