foto

James L. Brooks

  • nar. 9.5.1940 (76 let)
    North Bergen, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Film musíte cítit rok, dva nebo klidně pět a pak ho teprve natočit.“

James L. Brooks se narodil 9. května 1940 a vyrůstal v židovské rodině v newyorské čvrti Brooklyn. Svou kariéru začal jako seriálový scénárista pro televizi NBC. Po dvou letech přestoupil do televize ABC, kde vydržel do roku 1978. Pro tuto televizi napsal i úspěšný seriál Mary Tailer Moore, za který obdržel i dvě ceny Emmy. Od roku 1975 až do roku 1981 si každý rok kromě 78. odnesl z předávání cen Emmy vždy zlatou sošku za produkci, nejdříve třikrát opět za Mary Tailer Moore a pak třikrát za taky velmi úspěšný seriál Taxi.

Jeho prvním filmovým projektem a zároveň debutovým filmem, ke kterému si napsal scénář a sám si ho i produkoval, se stala Cena za něžnost (1983). Tímto filmem nejen vyrazil v tehdejší době všem lidem dech, ale i na předávání Academy Award se po červeném koberci v sále pěkně prošel. Za film obdržel hned tři Oscary. Za nejlepší film, nejlepší adaptovaný scénář a samozřejmě nejlepší režie. Za tento film si odnesl Oscara i Jack Nicholson a Shirley MacLaine za hlavní role. Nominovaný byl ovšem ještě za hudbu, střih, zvuk, výpravu, za hlavní roli herečka Debra Winger a za vedlejší roli John Lithgow. Dostal i Zlatý glóbus za nejlepší scénář.

S nadšením všech lidí očekávajíc nový film Jamese L. Brookse se dočkali roku 1987. Film Vysíláme zprávy neprobudil takovou vlnu emocí jako Cena za něžnost, ale i přesto se stal trhákem. I když byl film nominovaný na 7 Oscarů, neproměnil ani jednoho. Ještě stejný rok začal společně s televizí ABC dělat na novém seriálu The Tracey Ullman Show, za který si roku 1989 a 1990 odnesl cenu Emmy.

V roce 1989 začal produkovat jeden z neúspěšnějších seriálů světa Simpsonovi, který je i na ČSFD nejlépe hodnoceným seriálem a časem začal k seriálu psát i scénář. To ovšem ještě netušil, že v roce 2006 bude díky tomuto seriálu vlastnit o dalších devět cen Emmy navíc a tím pádem pořídit další „skladiště“ na ceny.

O pět let později se James vrhá do nového filmu, ke kterému si opět napsal scénář, I'll Do Anything, který český distributor přeložil jako Princezna. V roce 1997 se vrací s Jackem Nicholsnem v roli talentovaného spisovatele ve komedii Lepší už to nebude. James se tímto filmem vrátil do formy, protože jeho film dostal hned dva Oscary za hlavní role. První patřil již zmiňovanému Jacku Nicholsnovi a druhý Helen Hunt. Dalších pět nominací se sice už neproměnili, ale určitě stály za zmínění.

Posledním filmem, ke kterému taky napsal scénář, jako ke všem předešlým, je svěží romantická komedie Španglicky snadno a rychle (2004) s Adamem Sandlerem v hlavní roli. V roce 2007 dělal hlavního producenta a spoluscénáristu k filmu Simpsonovi ve filmu.

Petr "petrrr" Chvátal

Scenáristická filmografie

2013 Oscar Nominated Short Films 2013: Animation, The
2010 Poznáš, až to přijde?
2007 Simpsonovi ve filmu
2004 Španglicky snadno a rychle
2002 Simpsons: Heaven and Hell, The
2000 The Simpsons.com
1999 Bartovy hvězdné války: Simpsonovi vrací úder (TV film)
Simpsons: Greatest Hits, The
1998 Simpsonovi: Příliš drsný pro TV (TV film)
1997 Lepší už to nebude
1994 Princezna
1989 Simpsonovi (TV seriál)
1987 Vysíláme zprávy
1983 Cena za něžnost
1979 Associates, The (TV seriál)
Začít znovu
1978 Cindy (TV film)
Taxi (TV seriál)
1977 Lou Grant (TV seriál)
1974 Paul Sand in Friends and Lovers (TV seriál)
Rhoda (TV seriál)
Thursday's Game (TV film)
1973 Going Places (TV film)
1970 Mary Tyler Moore (TV seriál)
1969 My Friend Tony (TV seriál)
Room 222 (TV seriál)
1968 Mayberry R.F.D. (TV seriál)
The Doris Day Show (TV seriál)
1967 Good Morning, World (TV seriál)
1966 That Girl (TV seriál)
1965 My Mother the Car (TV seriál)
1964 Men in Crisis (TV seriál)
1960 My Three Sons (TV seriál)
The Andy Griffith Show (TV seriál)

Dokumentární

1965 Time-Life Specials: The March of Time (TV seriál)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(90)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace