foto

Věra Chytilová

  • nar. 2.2.1929
    Ostrava, Československo
  • zem. 12.3.2014 (85 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Studovala původně architekturu, pracovala jako kreslička, laborantka, manekýnka. Před kamerou se objevila v malé roličce ve filmu Císařův pekař a Pekařův císař; za kamerou začínala na Barrandově jako klapka, odtud se vypracovala až na pomocnou režisérku. Vystudovala FAMU, absolvovala hraným středometrážním snímkem Strop. Debutovala dokumentem Pytel blech. Podílela se na povídkovém snímku Perličky na dně (povídka Automat Svět), dále natočila filmy O něčem jiném, Sedmikrásky, Ovoce stromů rajských jíme, Hra o jablko, Panelstory, Kalamita, Vlčí bouda, Faunovo velmi pozdní odpoledne, Šašek a královna, Kopytem sem, kopytem tam, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Pasti, pasti, pastičky. Z dokumentů: Čas je neúprosný, Praha - neklidné srdce Evropy, Vzlety a pády. Je členkou Evropské filmové akademie.

Zdroj: FAMU.cz

Režijní filmografie

2006 Hezké chvilky bez záruky
2001 Vyhnání z ráje
1998 Pasti, pasti, pastičky
1992 Dědictví aneb Kurvahošigutntág
1991 Mí Pražané mi rozumějí
1988 Kopytem sem, kopytem tam
1987 Šašek a královna
1986 Vlčí bouda
1983 Faunovo velmi pozdní odpoledne
1981 Kalamita
1979 Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
1976 Hra o jablko
1971 Kamarádi (TV film)
1969 Ovoce stromů rajských jíme
1966 Sedmikrásky
1965 Perličky na dně
1963 O něčem jiném
1962 Pytel blech
1961 Strop (studentský film)
1960 Kočičina (studentský film)

Dokumentární

2011 Inventura Febia: Ejhle člověk a život s nebožtíky (TV film)
Inventura Febia: Iva Janžurová a Miroslav Donutil (TV film)
Inventura Febia: Jaroslav Foglar a trampové (TV film)
Inventura Febia: Radovan Lukavský a Jiří Kodet (TV film)
2009 České milování (TV seriál)
2006 Potížistky (TV film)
Táta jako máma (TV seriál)
2005 Pátrání po Ester
2003 Trója v proměnách času
2000 Vzlety a pády
1995 Bastard (TV film)
1994 Pokus a chyba Ivana Vyskočila (TV film)
1993 Co člověk má (TV film)
Kam panenky...?
1992 Ráj srdce (TV film)
1990 TGM Osvoboditel
1984 Praha - neklidné srdce Evropy
1983 Capitali culturali d'Europa (TV seriál)
1981 Chytilová Versus Forman (TV film)
1978 Čas je neúprosný
20. MSVB 78
1974 Hrst vrásek (TV film)
1961 Žurnál FAMU: První občasník (studentský film)
1960 Zelená ulice (studentský film)

TV pořady

2011 Inventura Febia (TV pořad)
Pološero (TV pořad)
2007 Velcí a malí (TV pořad)
2004 Dvanáct odvážných (TV pořad)
1998 Jak se žije (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1992 Oko - pohled na současnost (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2006 Hezké chvilky bez záruky
2001 Vyhnání z ráje
1998 Pasti, pasti, pastičky
1992 Dědictví aneb Kurvahošigutntág
1991 Mí Pražané mi rozumějí
1988 Kopytem sem, kopytem tam
1987 Šašek a královna
1986 Vlčí bouda
1983 Faunovo velmi pozdní odpoledne
1981 Kalamita
1979 Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
1976 Hra o jablko
1971 Kamarádi (TV film)
1969 Ovoce stromů rajských jíme
1966 Sedmikrásky
1965 Perličky na dně
1963 O něčem jiném
1962 Pytel blech
1961 Strop (studentský film)
1960 Kočičina (studentský film)

Dokumentární

2011 Inventura Febia: Ejhle člověk a život s nebožtíky (TV film)
Inventura Febia: Iva Janžurová a Miroslav Donutil (TV film)
Inventura Febia: Jaroslav Foglar a trampové (TV film)
Inventura Febia: Radovan Lukavský a Jiří Kodet (TV film)
2006 Potížistky (TV film)
Táta jako máma (TV seriál)
2005 Pátrání po Ester
2003 Trója v proměnách času
2000 Vzlety a pády
1995 Bastard (TV film)
1994 Pokus a chyba Ivana Vyskočila (TV film)
1993 Co člověk má (TV film)
Kam panenky...?
1992 Ráj srdce (TV film)
1990 TGM Osvoboditel
1984 Praha - neklidné srdce Evropy
1983 Capitali culturali d'Europa (TV seriál)
1981 Chytilová Versus Forman (TV film)
1978 Čas je neúprosný
20. MSVB 78
1974 Hrst vrásek (TV film)
1961 Žurnál FAMU: První občasník (studentský film)
1960 Zelená ulice (studentský film)

TV pořady

2011 Inventura Febia (TV pořad)
2004 Dvanáct odvážných (TV pořad)
1998 Jak se žije (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1992 Oko - pohled na současnost (TV pořad)

Herecká filmografie

2011 Nejrychlejší Matěj na světě (studentský film)
2001 Vyhnání z ráje
1960 Generál (studentský film)
Kočičina (studentský film)
1957 Konec jasnovidce
1951 Císařův pekař a pekařův císař

Dokumentární

2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
2012 Královna filmu (TV film)
2011 Prokládaný rozhovor o konformitě (studentský film)
2010 Český mír
Stovku má člověk jednou za život (TV film)
25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
2009 Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 13. komnata Dáši Bláhové (TV film)
2006 13. komnata Chantal Poullain (TV film)
2005 Pátrání po Ester
2004 Cesta - portrét Věry Chytilové
Co se nevešlo do filmu: Cesta - portrét Věry Chytilové
2000 Sametová kocovina
Vzlety a pády
1998 V centru filmu - v teple domova (TV film)
1995 Věry Chytilové divadelní story (TV film)
1994 Pokus a chyba Ivana Vyskočila (TV film)
1992 Film o filmu: Dědictví aneb Kurvahošigutntág (TV film)
1984 Nesmírná únava materiálu (studentský film)
1981 Chytilová Versus Forman (TV film)
1970 Pravda
1966 Příležitost promluvit

TV pořady

2012 Ceny české filmové kritiky 2011 (TV pořad)
2011 proStory (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
2008 Café X (TV pořad)
Hvězdný reportér (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
1999 Noc s Andělem (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1992 Kanafas (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(593)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace