Reklama

Reklama

Věkoslav Satoria

Věkoslav Satoria

nar. 23.02.1887 (137 let)
Praha, Rakousko-Uhersko

Biografie

Herec se zajímavým jménem Věkoslav Saroria se narodil jako Václav Satorie do rodiny Františka Satorie a jeho ženy Bohumily roz. Drábkové, měl ještě dvě mladší sestry.

V letech 1907-08 se pokoušel prosadit v kabaretu U Rozvařilů za ředitele Sodomy. Z dochovaných zdrojů se můžeme dočíst, že bohužel neuspěl a na další hereckou dráhu rezignoval. Vystudoval účetnictví a nastoupil jako účetní v továrně na výrobu dýmek.

Na konci 20. let působil i jako redaktor a byl členem filmové unie, díky čemuž si mohl v letech 1932 až 1944 zahrát ve 40 filmech. První filmovací rok 1932 mu nabídl jen dva filmy, Lelíček ve službách Scherlocka Holmesa, kde pouze statoval a výraznější roli kočího pantáty Češky z Lánů, který přiveze nového podučitele Čermáka.

V roce 1933 se dočkal dokonce devíti filmů. Madla z cihelny (komorník), Pobočník Jeho Výsosti (komorník), Dům na předměstí (překupník), Řeka (vesničan), Na sluneční straně (strážník), Život je pes (dopravní strážník). V tomto roce si ve filmu V tom domečku pod Emauzy, zahrál výraznější postavu prolhaného komorníka.

Rok 1934 mu nabídl 5 filmů. Hrdinný kapitán Korkorán (lodník), Za řádovými dveřmi (komorník - jeho nejčastější role), Život vojenský - život veselý (venkovan). V tomto roce se dočkal dokonce dvou větších rolí. Ve filmu Zlatá Kateřina si zahrál soudního úředníka Macháčka a okradeného dozorce vězňů si zahrál ve filmu U nás v Kocourkově.

Bohužel v dalších letech sehrával ve filmu již samé nevýrazné epizodky. Jedna z milionu (strážník), Matčina zpověď (dozorce vězňů), Jan Výrava (sedlák), Batalion (tajný), Veselá bída (kapelník), Babička (komorník), Prstýnek (komorník na zámku), aj.

Po zestátnění české kinematografie po roce 1945 si zahrál již jen ve dvou filmech. V roce 1946 si ve filmu Lavina zahrál epizodku kancelářského sluhy, a v následujícím roce 1947 se s diváky rozloučil svojí nejčastější předválečnou rolí komorníka.

Z jeho osobního života je známo, že se v roce 1910 oženil s Žofii Hlouchovou (1886-1911). Z radostí manželského života se však dlouho neradoval, manželka mu po roce zemřela ve věku pouhých 25 let. Podruhé se oženil v roce 1912 s Františkou Volkovou (1890- 1950).

Bohužel informace o Věkoslavu Satoriovy po roce 1950 již nejsou známé, tajemstvím tak zatím zůstává jeho místo a datum úmrtí.

JA.RO.KO.

Ovládací panel

Reklama

Reklama