foto

Chris Columbus

  • nar. 10.9.1958 (58 let)
    Spangler, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký režisér a scénárista. Vyrůstal v Ohiu jako jediný syn horníka. Po maturitě na Spielberg school of Genre movie making se pokoušel uplatnit jako kreslíř v Marvel Comics a posléze zjistil, že komiks nemá daleko k vytváření filmových scénářů. Vystudoval režii na prestižní Tisch School of the Arts.

Ve filmovém světě nejprve získával úspěchy jako autor scénářů. Po škole začal psát scénáře pro Stevena Spielberga. V roce 1984 vznikl film GREMLINS, v roce 1985 pak filmy GOONIES a MLADÝ SHERLOCK HOLMES. Debutoval filmem NOČNÍ DOBRODRUŽSTVÍ (1987).

Brzy poté se seznámil s producentem Johnem Hughesem a jako režisér začal pracovat na úspěšné komedii SÁM DOMA (1990). Příběh o chlapci, kterého rodiče zapomenou přes Vánoce doma samotného, se stal jednou z nejpopulárnějších rodinných komedií v historii. Druhý díl na sebe přirozeně nenechal dlouho čekat. Mimořádný úspěch zaznamenal i v roce 1993 s filmem MRS. DOUBTFIRE - TÁTA V SUKNÍCH - další rodinnou podívanou, kde v roli otce-paní na hlídání exceluje Robin Williams.

V roku 1998 vzniklo rodinné drama DRUHÁ NEBO PRVNÍ, kde se spolu sešli Ed Harris, Julia Robertsová a Susan Sarandonová. Osvědčený řemeslník Columbus sice nevyniká přílišnou originalitou, ale když se drží svých zábavou a hodnotami prodchnutých komedií, obvykle spolehlivě zaskóruje. V roce 2001 natočil svůj zatím nejúspěšnější film HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ, na který o rok později navázal filmem HARRY POTTER A TAJEMNÁ KOMNATA.

Žaneta "Llana" Panchártková

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2005 Bohémové
1997 Sammy the Screenplay
1992 Sám doma 2: Ztracen v New Yorku

Dokumentární

2009 Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
2006 No Day But Today: The Story of 'Rent'
2004 Cutting Edge: The Magic of Movie Editing, The
2001 Harry Potter: Behind the Magic (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2007 Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
1991 Días de cine (TV pořad)
The Charlie Rose Show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(848)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace