foto

Joe Dante

  • nar. 28.11.1946 (69 let)
    Morristown, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér, producent / šéf výroby (nepodarená komixovka s Billy Zaneom FANTÓM), herec (POLICAJT V BEVERLY HILLS 3, paródia MLČANIE ŠUNIEK), strihač, scenárista (ROCK´N´ROLL HIGH SCHOOL - 1979), toľko v skratke Joe Dante... Ak máte takéto priezvisko, môžete nakrúcať aj romantické komédie, ale prečo by ste to dopekla robili? Dante nie je vyložený hororový tvorca, dvojnásobne tak nie tvorca kvalitných hororov, ale nebráni sa krvi ani humoru tak morbídnemu a politicky nekoketnému, že sa o ňom baviť ako o rodinnom režisérovi, je bláznovstvo. Joe Dante je pokladaný za žiaka Stevena Spielberga, ktorý ho v mnohých filmoch kryl z pozície producenta / šéfa výroby, ale na rozdiel od Zemeckisa Dante nemal veľa šťastia ani talentu a dnes patrí k tým menej schopným Spielbergovými „žiakom“ (ďalej napr. Tobe Hooper). Je to zároveň niekdajší adept na réžiu projektu „Batman“, ktorého napokon skrotil Tim Burton.

Prvým filmom, ktorým zaujal, bolo dnes už klasické hororové béčko PIRANHA (1978). Jeho sequel režíroval ako svoj debut už James Cameron. Dante sa vo filme, kde hrdinovia (Bradford Dillman & Heather Menziesová) omylom vypustia do voľnej rieky húf ľudožravých piraní, inšpiroval Spielbergovými „Čeľusťami“ (1975). K tomu odkazuje už v úvode kedy hrdinka hrá práve počítačovú hru inšpirovanú týmto filmom. Režisérovi nerobila problém ani skazená morálka, keď v jednej (veľmi dlhej) scéne nechal pirane útočiť na húf kúpucich sa detí, to všetko v produkcii neslávne slávneho Rogera Cormana.

1981 svoju reputáciu uchádzajúceho hororového tvorcu potvrdil ďalším dnes už pomerne kultovým filmom B kategórie - THE HOWLING (aka Vytie vlkolakov) s Dee Wallace-Stoneovou, ktorý aj strihal. Následne mal tú česť, že si ho Spielberg vybral ako jedného zo štyroch režisérov (okrem nich dvoch ešte George Miller a John Landis). Každý dostal možnosť nakrútiť po jednej epizóde do celovečerného filmu TWILLIGHT ZONE: THE MOVIE. Film sa však napokon smutne preslávil predovšetkým tým, že počas nočného nakrúcania Landisovej poviedky pri nehode s vrtuľníkom okrem herca Vica Morrowa zahynuli aj dve deti. Spielberg-producent sa od tragédie dištancoval a už rok nato ponúkol z pozície šéfa výroby Dantemu politicky nekorektný scenár inak ale politicky snáď až príliš korektného Chrisa Columbusa a výsledkom bola hororová vianočná komédia o pažravých potvorkách GREMLINS. V roku 1986 inšpirovala spriaznených Critterov. Kto by si nepamätal chutnučkého maličkého Gizma, ktorého ale ak po polnoci nakŕmite a navyše aj polejete vodou, povyskakujú mu z kožúšku hnusné obludky s až príliš veľkým apetítom? A aj keď to nebýva zvykom, dvojka (1990) - nakrútená pre nebývalý úspech originálu (150 miliónov) s podtitulom THE NEW BATCH - v hutnej dávke morbídneho humoru prekonala aj beztak už dosť odvážny originál. Ak sa vám to pletie, tak v jedničke boli gremlini v mestečku a v dvojke v mrakodrape (a hral tam aj Christopher Lee a Hulk Hogan).

Ďalej nakrútil niekoľko televíznych epizód „Twillight Zone“ a obdobne ladenej mysterióznej TV show Spielberga „Amazing Stories“. Že rozumie nenáročnému a hravému publiku 80. rokov, potvrdil aj ďalšími projektmi, či už to bola chlapčenské dobrodružstvo EXPLORERS (Bádatelia) s vtedy mladučkým Ethanom Hawkeom či Riverom Phoenixom z produkcie Amblin Entertainment a zaujímavým filmom o ľudskom tele – sci-fi komédia VNÚTORNÝ VESMÍR, v ktorom sa razantne zmenšený Dennis Quaid dostal do tela Martina Shorta. Film dokonca získal Oscara v kategórii najlepšie špeciálne efekty. Z jeho ďalších projektov menujme obľúbenú hororovú komédiu s Tomom Hanksom a Carrie „Leiou“ Fisherovou ĽUDIA Z PREDMESTIA.

V 90. rokoch sa však stratil a s novým miléniom dvojnásobne tak. Ešte v polovici 90. rokov si na svojho žiaka Spielberg spomenul a poctil ho možnosťou nakrútiť jeden z prvých filmov pre DreamWorks. MALÍ BOJOVNÍCI kombinovali „Toy Story“ s „Gremlinmi“ (morbídny humor vs. malé potvorky), účasť figúrok Stana Winstona, tvári Kirsten Dunstovej a postačujúcemu rozpočtu nepomohli a premiéra bola plná rozpakov. V roku 2003 dostal šancu naviazať na úspech filmov, kombinujúcich triky s hraným filmom („Kto obvinil králika Rogera?“ alebo „Space Jam“) ale LOONEY TUNES: BACK IN ACTION s Brendanom Fraserom, Jennou Elfmanovou, králikom Rogerom, káčerom Daffym a spol. prepadli.

Ivan "tron" Kučera

Režijní filmografie

Herecká filmografie

2015 Tales of Halloween
2013 Zkáza Las Vegas (TV film)
2012 Butterfly Room, The
1994 Mlčení šunek
Policajt v Beverly Hills III
1992 Sleepwalkers
1991 Oscar
1990 Gremlins 2
1978 Piraňa
1976 Cannonball
Hollywood Boulevard
1973 Nad ostrovy nevyjde slunce

Dokumentární

2015 Eaten Alive! The Rise and Fall of the Italian Cannibal Film
42nd Street Memories: The Rise and Fall of America's Most Notorious Street
2014 Real History of Science Fiction, The (TV seriál)
That Guy Dick Miller
That $#!% Will Rot Your Brain: How the Monster Kids Transformed Popular Culture
Zarpazos! Un Viaje Por El Spanish Horror
2013 Fuller Life, A
2012 Beast Wishes
Trailer War
2011 Cormanův svět
Legend of Ivan Tors, The
Night at the Movies: Merry Christmas!, A (TV film)
Produce Your Own Damn Movie!
Ray Harryhausen: Special Effects Titan
2010 American Grindhouse
Holky s mačetami útočí!
Man Who Saw Frankenstein Cry, The
2009 Direct Your Own Damn Movie!
Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
Nightmares in Red, White and Blue
2008 Starz Inside: Fantastic Flesh (TV film)
Trailers from Hell
2007 Spine Tingler! The William Castle Story
2006 Hitchcocked! (TV film)
2005 Perfect Scary Movie, The (TV film)
RKO Production 601: The Making of 'Kong, the Eighth Wonder of the World'
Shadows in the Dark: The Val Lewton Legacy
2004 Edgar G. Ulmer - The Man Off-screen
Männer im Trenchcoat, Frauen im Pelz (TV film)
100 Scariest Movie Moments, The (TV seriál)
2003 Looney Tunes Back in Action: Behind the Tunes
Unleashing the Beast: Making 'The Howling'
2002 Cinerama Adventure
2001 It Conquered Hollywood! The Story of American International Pictures
2000 Mario Bava: Maestro of the Macabre (TV film)
1999 Je živá! Jak se dělal film Bride of Frankenstein
1997 A-Z of Horror (TV seriál)
Hollywood Rated 'R'
Reality Trip, The (TV film)
1996 100 Years of Horror: Maniacs
1995 Film Music Masters: Jerry Goldsmith
Making the Earth Stand Still
1994 A Century of Cinema
Flesh and Blood: The Hammer Heritage of Horror (TV film)
Vampire Interviews, The
1992 Flying Saucers Over Hollywood: The Plan 9 Companion
Magical World of Chuck Jones, The
1991 Amazing Worlds of Science Fiction and Fantasy
1990 Horror Hall of Fame, The (TV film)
1985 Fantasy Film Worlds of George Pal, The
1977 Roger Corman: Hollywood's Wild Angel

TV pořady

1999 Ray Harryhausen: Working with Dinosaurs (TV pořad)
1991 Naked Hollywood (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace