foto

Tim Curry

  • nar. 19.4.1946 (70 let)
    Grappenhall, Cheshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeho rodičia pracovali pre cirkev a školstvo. Na Birmingham University študoval drámu a angličtinu. Vzhľadom k tomu, aké podradné, žabacie typy úloh dnes prijíma, zarazí, že už ako mladý bodoval u kritikov aj divákov inscenáciou muzikálu Vlasy a v slávnom shakespearovskom spolku Royal Shakespeare Company, ku ktorému si prihodil aj účinkovanie v spolku Glasgow Civic Repertory. Bodoval množstvom divadelných hier, spomeňme Transvestiu, Žobrácku operu alebo Amadea, ktorý mu vyniesol nomináciu na cenu Tony. Veľký úspech doprevádzal jeho part na londýnskych, losangelských a následne broadwayských doskách THE ROCKY HORROR SHOW, ktorá mala taký úspech, že ju Jim Sharman natočil ako celovečerný film, kde po bok transvestitu Curryho postavil Susan Sarandonovú. Dodnes je verný spevu, so svojou skupinou robí turné a vydal niekoľko albumov.

Na filmovom plátne, ak nepočítame Rocky Horror, naplno boduje od 1985, keď ho Ridley Scott obsadil do tolkienovčiny LEGENDA, kde mu zveril part "Temného pána", ale pre náročný make-up ho nebolo možné poznať. V celovečerných hollywoodskych filmoch rýchlo zabudol na divadelný talent - alebo naň zabudli producenti? - a často stelesňoval prevažne záporné, komické, až slabošské vedľajšie postavičky, z nich menujme záhadného komorníka v streštenej čiernej komédii Jonathana Lynnea NA STOPE, zlého recepčného v SÁM DOMA 2, ktorý si od Kevinovej mamičky vyslúži facku, kardinála v hranej disneyovke Stephena Hereka TRAJA MUŠKETIERI, zloduch v trikovom prepadáku SHADOW, po hohatstve príliš túžiaci Herkermer Homolka v neúspešnej adaptácii dobrobrodružného románu Michaela Crichtona o výprave za strateným mestom Zinj KONGO, zloduch Corwin v celovečeráku CHARLIEHO ANJELI, profesor Oldman v SCARY MOVIE 2. Úspech mu priniesla rozporupne prijatá TV miniséria Tommyho Lee Wallacea, podľa románu Stephena Kinga, TO, kde pod rafinovanou maskou stelesnil beštiálne zlo s na prvý pohľad nevinnou tvárou klauna Pennywisse.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2017 Glide
2016 The Rocky Horror Picture Show (TV film)
2014 Bonta 3D
Over the Garden Wall (TV seriál)
Star Wars Povstalci (TV seriál)
Žabák Ribit
2013 Gingerclown
Saving Santa
2012 Back to the Sea
High Fructose Adventures of Annoying Orange, The (TV seriál)
Koala kideu: yeongwoongeui tansaeng
Strange Frame
What About Dick?
2011 Transformers - Roboti záchranáři (TV seriál)
2010 Burke and Hare
Corruption.Gov
Sammyho dobrodružství 3D
Skeleton Farm's Halloween Horrorshow - a.z.
2009 Alice (TV seriál)
Barbie a Tři Mušketýři
Normálka (TV seriál)
Zvědavý George: Následuj opici
2008 Barva kouzel (TV film)
Cesta na Měsíc 3D
Hercule Poirot: Schůzka se smrtí (TV film)
Kletba Měsíčního údolí
Scooby-Doo a král skřítků
2007 Chosen One, The
Milionové Vánoce
Phineas & Ferb (TV seriál)
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Garfield 2
Queer Duck: The Movie
Sesame Street Christmas Carol, A
Super zvířátka (TV seriál)
2005 Maskovaný hrdina zasahuje
Pes za všechny peníze
Valiant
2004 Kinsey
2003 Lumpíci v divočině
2002 Family Affair (TV seriál)
I, Crocodile
I Love Muppets (TV film)
Ozzy & Drix (TV seriál)
Pronásledovaná
Rituál
Teamo Supremo (TV seriál)
Thornberryovi na cestách
2001 Attila (TV film)
Barbie v Louskáčku
Scary Movie 2
Wild Thornberrys: The Origin of Donnie, The (TV film)
Wolf Girl (TV film)
2000 Charlieho andílci
Lev ze Země Oz
Lumpíci v Paříži
Mattimeo: A Tale of Redwall (TV seriál)
Nekonečná párty
Teacher's Pet (TV seriál)
Zabijácká partie
1999 Bartok
Jackie's Back! (TV film)
Pirates of the Plain
Robots of Mars
Scooby-Doo a duch čarodějky
Titanic Chronicles, The
Unbelievables, The (TV film)
Xyber 9: New Dawn (TV seriál)
1998 Easter Story Keepers, The
Lumpíci
Návrat Addamsovy rodiny
Síť (TV seriál)
Stories from My Childhood (TV seriál)
Thornberryovi na cestách (TV seriál)
Voltron: The Third Dimension (TV seriál)
1997 Bláznivé manévry
Kráska a Zvíře: Kouzelné Vánoce
Mighty Ducks the Movie: The First Face-Off
Odsouzeni k útěku (TV film)
Over the Top (TV seriál)
The Blues Brothers Animated Series (TV seriál)
Vánoční koleda
Wild West Cowboys from Moo Mesa (TV seriál)
1996 Bruno the Kid (TV seriál)
Bruno the Kid: The Animated Movie
Jumanji (TV seriál)
Lexx (TV seriál)
Mighty Ducks (TV seriál)
Milenecký uzel
Příběh o Santa Clausovi (TV film)
Quack Pack (TV seriál)
Tajemný ostrov pokladů
Titanic (TV film)
1995 Daisy-Head Mayzie (TV film)
Kongo
Maska (TV seriál)
Oblázek a tučňák
1994 Aladinova dobrodružství (TV seriál)
Duckman: Private Dick/Family Man (TV seriál)
Earth 2 (TV film)
Extra Terrorestrial Alien Encounter
Gargoyles (TV seriál)
Muž stínu
Superhuman Samurai Syber-Squad (TV seriál)
Veselé obludy (TV seriál)
Where on Earth Is Carmen Sandiego? (TV seriál)
Země 2 (TV seriál)
1993 Dobrodružství Ježka Sonica (TV seriál)
Mighty Max (TV seriál)
Nabitá zbraň 1
Tři mušketýři
1992 FernGully: Poslední deštný prales
Kocour Raplík (TV seriál)
Myši z Bílého domu (TV seriál)
Náš milý nebožtík
Rybí policie (TV seriál)
Sám doma 2: Ztracen v New Yorku
1991 Big Deals (TV film)
Detektiv Duck (TV seriál)
Oscar
Prince Valiant (TV seriál)
Steadfast Tin Soldier (TV film)
The Pirates of Dark Water (TV seriál)
1990 Captain Planet (TV seriál)
Gravedale High (TV seriál)
Hon na ponorku
Letohrátky (TV seriál)
Marzipan Pig, The
Petr Pan a piráti (TV seriál)
Příhody Dona Kojota a Sancho Pandy (TV seriál)
To (TV film)
Tom a Jerry (TV seriál)
Tom a Jerry Kids: Jerry a fazole
Tom a Jerry kids: Lúpežníci
Tom a Jerry kids: S.O.S. ninja
Tom a Jerry Kids: Tom a malá myška
Tom a Jerry Kids: Tom chůvou
Tom a Jerry Kids: Zdá se mi o sýru
1989 Hercule Poirot (TV seriál)
Malá mořská víla
1988 Abel's Island
Pass the Ammo
1987 Wiseguy (TV seriál)
1986 Worst Witch, The (TV film)
1985 Blue Money (TV film)
Legenda
Ligmalion: A Musical for the 80s (TV film)
Stopa
1983 The Ploughman's Lunch
1982 Annie
Lights, Camera, Annie! (TV film)
Oliver Twist (TV film)
1980 Times Square
1978 Křik
Will Shakespeare (TV seriál)
1976 Jumping Bean Bag (TV film)
1975 Rocky Horror Picture Show
Three Men in a Boat (TV film)
1974 Napoleon a jeho lásky (TV seriál)
Schmoedipus (TV film)
1972 Duchess of Malfi, The (TV film)

Dokumentární

2008 Mythic Journeys
2000 Making of 'Charlie's Angels', The
1995 Rocky Horror Double Feature Video Show
1993 Wild West, The (TV seriál)
1990 Wall: Live in Berlin, The (koncert)

TV pořady

1995 67. Annual Academy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace