foto

Karel Černoch

  • nar. 12.10.1943
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 27.12.2007 (64 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Karel Černoch se narodil 12. října 1943 v Praze. Již od osmi let se věnoval zpěvu v dětském pěveckém sboru. Nedokončil studia na střední výtvarné škole Václava Hollara a vyučil se klempířem. Kromě jiných zaměstnání se uplatnil v letech 1959 – 1969 jako kulisák Filmového studia Barrandov. Jako profesionální zpěvák pop music začínal v dobách základní vojenské prezenční služby roku 1963.

Jako známý zpěvák a kytarista působil u několika rockových skupin, například Karkulka, Komety, Donald (1963 – 1966) a Juventus (1966 – 1968). Poté jako všestranný zpěvák, textař a skladatel středního proudu (i přes různé zákazy) vystupoval a působil s různými tělesy, na estrádách a koncertech a při sólové činnosti. Pracoval i jako moderátor.

Po omezeném vystupování s kytarou na klubových pódií a hostování v Semaforu (1972) byl přijat za člena divadla Ateliér (1973 – 1975). Následně vystupoval v různých programech, koncertech, zájezdech a vystoupení (mj. s Naďou Urbánkovou), s orchestry Karla Vlacha a Václava Hybše, TOČR, Orchestrem Československé televize, dále s Country Beatem (1981 – 1985) a s vlastní skupinou Bonton (1985 až 1991).

Od roku 1992 se věnoval zejména sólové pěvecké dráze a muzikálové produkci (v AKP, Musical, Hudební divadlo v Karlíně, Jingle Bells, Monte Musical, Nota Bene Musical, Agentuře GoJa a další). Velké popularity dosáhl v zábavných výstupech a v televizních pořadech ve dvojici s Jiřím Wimmerem (1943 – 2001), která se udržela i přes různé těžkosti až do tragické smrti Jiřího Wimmera.

Jako zpěvák populární hudby disponoval technicky zvládnutým mnohovrstevnatým hlasovým fondem a širokým repertoárem. Interpretoval písně „Nářek převozníka“, „Ona se brání“, „Zrcadlo“, „Buďme chvíli bílou zemí“, „Nečeká, že se vrátím“, „Nářek převozníka“ atd. Své písně vydával na audio nosičích a zpíval v zábavných pořadech v rozhlase („Oliver Twist“ či „Pohádka máje“) a v televizi.

Z divadelních pásem a muzikálů si uveďme „Zuzana v lázni“, „Povídej, Černochu Karle“, „Drž si klobouk, babi, pojedeme“, „Zatím, co tu zpíváme“, „Bídníci“ (Jean Valjean), „451 stupňů Fahrenheita“, „Evita“ (Magaldi), „Princezna Zmrzlina“ (Twister), „Monte Christo“ (Abbé Faria), „Dracula“ (Kněz), „Miss Saigon“ (Engineer) ad.

Jako rekvizitář se podílel na výpravě filmů ČERVNOVÉ DNY (1961), KUŘATA NA CESTÁCH (1962), DOBRODRUŽSTVÍ S NAHÝM KLUKEM (1964), FOTBAL (1965), SLEČNY PŘÍJDOU POZDĚJI (1966), DÁMA NA KOLEJÍCH (1966) aj. Ojediněle během let získal možnost, zahrát si ve filmu, kromě postav hudebníků i klasickou úlohu. Ovšem jeho herecké schopnosti přesně odpovídaly jeho filmovým rolím a epizodkám.

Byl členem kapely v Čechově komedii BYLO ČTVRT A BUDE PŮL (1968), přítelem hlavní hrdinky Štěpy (Iva Janžurová) obchodníkem Synáčkem v Herzově dramatu PETROLEJOVÉ LAMPY (1971), hvězdou pop music v kriminálce SMRT SI VYBÍRÁ (1972) Václava Vorlíčka, zpěvákem v Podskalského REVUE NA ZAKÁZKU (1982) a ve slovenské NEMOŽNÉ (1987) Evy Štefankovičové, zralým mužem v Mášově dramatu SKŘIVÁNČÍ TICHO (1989) a milencem v thrilleru HOLČIČKY NA ŽIVOT A NA SMRT (1995) Jaroslava Brabce.

V několika českých filmech pouze zpíval písně „Stůj, občane!“ (TĚCH NĚKOLIK DNŮ…), „Popřejme si dobrý den“ (HOMOLKA A TOBOLKA), „Konečně je to možná věc…“ a „Dáma a oficír /Já žasnu, jak jste ztepilá/“ (PETROLEJOVÉ LAMPY), „Jak ustelem si, tak si lehnem“ (TELEVIZE V BUBLICÍCH ANEB BUBLICE V TELEVIZI), „Jak se tak toulám světem“ (PŮLNOČNÍ KOLONA a LÉTO S KOVBOJEM), „V tom“ (JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOT) a „Evropo, Evropo“ (SLUNCE, SENO, EROTIKA). U písně „Stůj, občane!“ byl též autorem hudby.

Jako herec a zpěvák se uplatnil i v dabingu (FRAJER LUKE, GUMÍDCI, KOCOUR GARFIELD apod.), televizních filmech (CO TAKHLE SVATBA, PRINCI?, PLAVÁČEK, AŤ PŘILETÍ ČÁP, KRÁLOVNO!, AHMED A HAZAR a další) a v seriálech (např. PÍSEŇ PRO RUDOLFA III.). Za „Píseň o mé zemi“ získal Zlatou Bratislavskou lyru (1969) a byl in memoriam uveden do Síně slávy Cen Anděl (2008).

Vydal vzpomínkovou knihu „Karel Černoch: Já bejval divnej kluk“ (2005). Zde dvou manželství měl syna a dceru. Karel Černoch zemřel náhle na rakovinu tlustého střeva 27. prosince 2007 v Praze ve věku šedesáti čtyř let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2002 Monte Cristo (divadelní záznam)
2001 Kdo zaváhá, nejede! (TV seriál)
1998 Pasti, pasti, pastičky
1995 Holčičky na život a na smrt
1991 Osudné dveře (TV film)
1990 Ahmed a Hazar (TV film)
1989 Skřivánčí ticho
1987 Ať přiletí čáp, královno! (TV film)
Nemožná
Sedmikrásky Josefa Kainara (TV film)
1986 Co takhle svatba, princi? (TV film)
Plaváček (TV film)
1982 Revue na zakázku
Zpěváci na kraji nemocnice (TV film)
1978 Kouzelný kolotoč (TV film)
1977 Koncert pro mantinely (TV film)
1972 Smrt si vybírá
1971 Petrolejové lampy
1968 Bylo čtvrt a bude půl
1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)

Dokumentární

2009 Máš-li kam, leť výš (TV film)
2008 Film o filmu: Petrolejové lampy (TV film)
2006 ČT Live - Pavel Sedláček (koncert)
Klobouk Jiří Wimmer (TV film)
2005 Holka od Červený řeky (koncert)
Mister Jazz (koncert)
2004 Karel Svoboda 65 (koncert)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Předčasná úmrtí (TV seriál)
2000 Drahý můj Jiří Grossmann (TV film)
Nevyjasněná úmrtí: Devadesátiprocentní anděl (TV film)
1998 Bigbít (TV seriál)
1997 Svou káru táhnem dál (koncert)
1996 Vánoce s Helenou (koncert)
1995 Pocta rokenrolovému králi (koncert)
1986 Vánoční koncert Karla Gotta (koncert)

TV pořady

2010 Slavná hudební čísla (TV pořad) - a.z.
2007 Dobrá rada nad zlato (TV pořad)
Hvězdy u piana (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
Extra (TV pořad)
Hitparáda televizní zábavy (TV pořad)
To nejlepší z televizního humoru (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Ať žije Valentýn! (TV pořad)
VIP na cestách (TV pořad)
Vzpomínky nám zůstanou (TV pořad)
Žáci "pedagoga" Šimka (TV pořad)
2004 Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
Život plný písniček (TV pořad)
2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
Slunce, seno, Helena (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
2001 Bárymetr (TV pořad)
Country estráda (TV pořad)
Politické harašení aneb S politiky stále netančíme (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
2000 Co v Silvestru nebylo (TV pořad)
GO - GO šou (TV pořad)
Hogo Fogo (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
Na palmě (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
Kaviareň Slávia (TV pořad)
My rádi jíme (TV pořad)
Silvestrovský koktejl 1999 (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
Maxirisk (TV pořad)
Navštívenka (TV pořad)
Novoty (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
1994 Čundrcountryshow (TV pořad)
1993 Takhle jsme to nemysleli (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
Legendy taneční hudby (TV pořad)
Šance (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1988 Felixír (TV pořad)
Kouzelník ještě nepřišel (TV pořad)
Rendez-vous s Gustavem Bromem (TV pořad)
1987 Jedeme dál (TV pořad)
1985 Predstavuje sa Tanečný orchester ČST Bratislava (TV pořad)
1984 Písničky známé a nejznámější s Orchestrem Karla Vlacha (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
Chlapci z jednej ulice (TV pořad)
Sešlost (TV pořad)
1982 Diskotéka pro starší a pokročilé (TV pořad)
Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
Ve znamení kotvy (TV pořad)
1981 Benefice orchestru Karla Vlacha (TV pořad)
1980 Haló, tady Orchestr a balet ČST (TV pořad)
Jak se vám líbí? (TV pořad)
1979 Písničky z celuloidu (TV pořad)
Ring volný (TV pořad)
Z melodie do melodie aneb Televizní samoobsluha (TV pořad)
1976 Písničky potichu (TV pořad)
Písničky z obrazovky (TV pořad)
1973 Program orchestru Karla Vlacha (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1969 Půjdem spolu do Betléma (TV pořad)
1966 Bratislavská lýra (TV pořad)

Hudební videoklipy

2008 Hitparáda 60. let (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Dokumentární

1975 O kráse pohybu
O významu slov (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace