foto

Jana Počtová

  • nar. 30.7.1980 (35 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jana Počtová vystudovala Katedru divadelních, filmových a mediálních studií na UPOL. Poté přešla na na Katedru dokumentární tvorby na FAMU. Během studií absolvovala zahraniční stáž v Paříži na Université Paris 8.

Dlouhodobě pracovala na několika filmových festivalech např. na MFF Karlovy Vary, Jeden svět či AFO Olomouc. Spolupracovala s nadací „Člověk v tísni", na projektu o dcerách politických vězňů „Dcery 50. let", anebo na projektu Česko-Německého fondu budoucnosti „Živá paměť" pro německou vládu, kde sbírala výpovědi lidí nuceně nasazených za 2. sv. války a lidí, kteří přežili koncentrační tábory. S Českou televizí spolupracovala na cyklech: Příběhy slavných, Cestománie, Na cestě, Generace 0, Vesnicopis (autor námětu), Celnice, Magazín Q nebo Kultura.cz. Dalé také např. na hranných seriálech jako Vyprávěj, Mazalové či První republika.

Z její autorské tvorby je možné jmenovat např. filmy Eshq (2004), dokumentární portrét 4 afgánských žen, tematicky se dotýkající lásky, partnerských vztahů a kulturních odlišností. Dále divadelně ‐ filmový projekt Vostodvacet (2005), kde je 8 osob uzavřených na několik dnů v malém prostoru a snaží si vytvořit vlastní tvůrčí prostor, sběrný dlouhometrážní dokument o multikulturním stánku Prahy Palác Akropolis → Akráč (2008) nebo Oči tygra (2011), film z prostředí boxu.

Nejvyššího ohlasu došel její celovečerní dokumentární film Generace Singles (2011), kde reflektovala svobodné a nezávislé lidi, kteří nemají potřebu se realizovat v páru. V roce 2011 se stal tento film 2. nejúspěšnějším dokumentem roku, obdržel Cenu spolku kinařů, cenu na festivalu Finále Plzeň, uveden byl v soutěži na MFDF Jihlava a účastnil se také řady zahraničních festivalů. Počtová dále pokračovala celovečerním dokumentárním filmem Sněhová pole Ivana Hartla (2012), který reflektuje dva odlišné životy Ivana Hartla, celovečerním portrétem tragicky zesnulého předního českého dokumentaristy Pavla Kouteckého s názvem Fragmenty PK (2013) a filmem Yo-Yo means Yes Yes (2014), dokumentárním filmem o české YO-YO scéně.

Aktuálně dokončila 13-ti dílný cyklus Filantrop, který od podzimu 2016 představí na programu České televize současné české filantropy.

Zdroj: HBO

Režijní filmografie

2006 Láska XL (studentský film)

Dokumentární

2017 Nerodič
2016 Filantrop (TV seriál)
2014 Yo-yo means yes yes (TV film)
2013 Celnice: Emigranti (TV film)
Fragmenty P. K.
2012 Sněhová pole Ivana Hartla
2011 Generace singles
Oči tygra
2010 Příběhy slavných - Tatíček profesor (TV seriál)
2009 Příběhy slavných: Portrét krásné Dámy (TV film)
2008 Generace "0" (TV seriál)
Palác Akropolis - Akráč (studentský film)
Samotářka Míla (TV film)
2006 Na cestě (TV seriál)
2005 Vostodvacet (studentský film)
2004 ESHQ (studentský film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1999 Cestománie (TV seriál)

TV pořady

2013 Celnice (TV pořad)
2010 Vesnicopis (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2006 Láska XL (studentský film)

Dokumentární

2013 Fragmenty P. K.
2011 Generace singles
2009 Příběhy slavných: Portrét krásné Dámy (TV film)
2004 ESHQ (studentský film)

Kameramanská filmografie

2006 Láska XL (studentský film)

Dokumentární

2017 Nerodič

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace