foto

Jana Počtová

  • nar. 30.7.1980 (35 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jana Počtová studovala Katedru divadelních, filmových a mediálních studií na UPOL. Poté přešla na na Katedru dokumentární tvorby na FAMU. Během studií absolvovala zahraniční stáž v Paříži na Université Paris 8.

Dlouhodobě pracovala na několika filmových festivalech např. na MFF Karlovy Vary, Jeden svět či AFO Olomouc. Spolupracovala s nadací „Člověk v tísni", na projektu o dcerách politických vězňů „Dcery 50. let", anebo na projektu Česko-Německého fondu budoucnosti „Živá paměť" pro německou vládu, kde sbírala výpovědi lidí nuceně nasazených za 2. sv. války a lidí, kteří přežili koncentrační tábory. S Českou televizí spolupracovala na cyklech: Příběhy slavných, Cestománie, Na cestě, Generace 0, Vesnicopis (autor námětu), Celnice, Magazín Q nebo Kultura.cz. Dalé také např. na hranných seriálech jako Vyprávěj, Mazalové či První republika.

Z její autorské tvorby je možné jmenovat např. filmy Eshq (2004), dokumentární portrét 4 afgánských žen, tematicky se dotýkající lásky, partnerských vztahů a kulturních odlišností. Dále divadelně ‐ filmový projekt Vostodvacet (2005), kde je 8 osob uzavřených na několik dnů v malém prostoru a snaží si vytvořit vlastní tvůrčí prostor, sběrný dlouhometrážní dokument o multikulturním stánku Prahy Palác Akropolis → Akráč (2008) nebo Oči tygra (2011), příběh malé boxerské tělocvičny, ve které se náš přední rómský boxér Stanislav Tišer snaží pomocí boxu stáhnout děti ulice od drog ke sportu.

Nejvyššího ohlasu došel její celovečerní dokumentární film Generace Singles (2011), kde reflektovala svobodné a nezávislé lidi, kteří nemají potřebu se realizovat v páru. V roce 2011 se stal tento film 2. nejúspěšnějším dokumentem roku, obdržel Cenu spolku kinařů, cenu na festivalu Finále Plzeň, uveden byl v soutěži na MFDF Jihlava a účastnil se také řady zahraničních festivalů. Počtová dále pokračovala celovečerním dokumentárním filmem Sněhová pole Ivana Hartla (2012), který reflektuje dva odlišné životy Ivana Hartla, celovečerním portrétem tragicky zesnulého předního českého dokumentaristy Pavla Kouteckého s názvem Fragmenty PK (2013) a filmem Yo-Yo means Yes Yes (2014), dokumentárním filmem o české YO-YO scéně.

Aktuálně dokončila 13-ti dílný cyklus Filantrop, který od podzimu 2016 představí na programu České televize současné české filantropy a dále připravuje celovečerní dokumentární film Nerodič, který reflektuje rodičovství a partnerství dneška.

Zdroj: Miroslava Janičatová

Režijní filmografie

Dokumentární

2017 Nerodič
2016 Filantrop (TV seriál)
2014 Yo-yo means yes yes (TV film)
2013 Celnice: Emigranti (TV film)
Fragmenty P. K.
2012 Sněhová pole Ivana Hartla
2011 Generace singles
Oči tygra
2010 Příběhy slavných - Tatíček profesor (TV film)
2009 Příběhy slavných: Portrét krásné Dámy (TV film)
2008 Dcery 50. let
Generace "0" (TV seriál)
Palác Akropolis - Akráč (studentský film)
Samotářka Míla (TV film)
2006 Na cestě (TV seriál)
2005 Vostodvacet (studentský film)
2004 ESHQ (studentský film)
1999 Cestománie (TV seriál)

TV pořady

2013 Celnice (TV pořad)
2010 Vesnicopis (TV pořad)
2005 Kultura.cz (TV pořad)

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2017 Nerodič
2014 Film o seriálu Mazalové (TV film)
2013 Fragmenty P. K.
2009 Film o seriálu: Vyprávěj (TV film)
2005 Vostodvacet (studentský film)
2004 ESHQ (studentský film)
1999 Cestománie (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2017 Nerodič
2013 Fragmenty P. K.
2012 Sněhová pole Ivana Hartla
2011 Generace singles
Oči tygra
2008 Palác Akropolis - Akráč (studentský film)
2005 Vostodvacet (studentský film)
2004 ESHQ (studentský film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace