foto

John Ford

  • nar. 1.2.1894
    Cape Elizabeth, Maine, USA
  • zem. 31.8.1973 (79 let)
    Palm Desert, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Ford se narodil 1. února 1895 jako nejmladší z 11 dětí. Své rodné jméno Sean Aloysius O'Fearna změnil nejprve na Jacka, ale později na Johna Forda. Poté, co jeho starší bratr Francis přijal jméno Ford (podle alžbětínského básníka Johna Forda). Právě prostřednictvím jeho staršího bratra Francise se v roce 1914 dostal Ford k filmu. V roce 1917 natočil svůj první film THE TORNADO. Ve stejném roce následuje osm dalších, v nichž většinou hraje hlavní roli westernová hvězda Harry Carey.

Filmem THE IRON HORSE se Ford v roce 1924 konečně výrazněji prosadil. Historická fakta výstavby prvního železničního spojení mezi americkým východním a západním pobřežím Ford téměř ignoruje a vypráví zde klasicky milostný příběh, ve kterém se objevuje mnoho prvků z jeho dalších následujících westernů. To se týká především využití krajiny jako dramatického prvku. Například THE IRON HORSE se nenatáčel ve studiu, ale na původních místech.

Western se definitivně stává Fordovým ústředním žánrem, který podstatně ovlivnil svými dalšími filmy jako STAGECOACH, jezdeckou trilogií FORT APACHE, SHE WORE A YELLOW RIBBON, RIO GRANDE, THE SEARCHERS a CHEYENNE AUTUMN. Jeho filmy o Irsku patří k nejmelancholičtějším dílům tohoto režiséra irského původu. Za zmínku stojí například snímek THE INFORMER - příběh o zrádci v irském boji za nezávislost, nebo THE QUIET MAN, Fordův jediný typicky milostný film, který zaujímá v biografii tohoto režiséra zvláštní místo a patří k jeho nejkrásnějším filmům.

V roce 1966 režíroval Ford svůj poslední hraný film SEVEN WOMEN. Na filmovém festivalu v Benátkách byl v roce 1971 Ford vyznamenán cenou za celoživotní dílo (přes 120 filmů, z nichž asi polovinu tvořily westerny). Při té příležitosti byl uveden dokumentární film Petera Bogdanoviche DIRECTED BY JOHN FORD. Zemřel 31. srpna 1973 v Palm Desert v Kalifornii.

Zdeněk "Kaka" Oborník

Režijní filmografie

1966 7 Women
1965 Mladý Cassidy
1964 Podzim Čejenů
1963 Donovanův útes
1962 Flashing Spikes (TV film)
Jak byl dobyt Západ
Muž, který zastřelil Liberty Valance
1961 Dva jeli spolu
1960 Sergeant Rutledge
1959 Kavaleristé
1958 Gideon's Day
The Last Hurrah
1957 The Rising of the Moon
The Wings of Eagles
Wagon Train (TV seriál)
1956 Stopaři
1955 Bamboo Cross, The (TV film)
Pan Roberts
Screen Directors Playhouse (TV seriál)
The Long Gray Line
1953 Mogambo
Slunce jasně svítí
1952 Tichý muž
What Price Glory
1950 Rio Grande
Wagon Master
When Willie Comes Marching Home
1949 Fireside Theatre (TV seriál)
Měla žlutou stužku
Pinky
1948 Fort Apache
3 Godfathers
1947 Uprchlík
1946 Můj miláček Klementina
1945 Byli obětováni
1943 December 7th
1942 Sex Hygiene
1941 Bylo jednou zelené údolí
Tobacco Road
1940 Hrozny hněvu
The Long Voyage Home
1939 Bubny víří
Přepadení
Young Mr. Lincoln
1938 Four Men and a Prayer
Ponorky hrozí
The Adventures of Marco Polo
1937 Rekrut Willie Winkie
Uragán
1936 Marie Stuartovna
The Plough and the Stars
Zajatec ostrova žraloků
1935 Denunciant
Steamboat Round the Bend
The Whole Town's Talking
1934 Judge Priest
The World Moves On
Ztracená patrola
1933 Doctor Bull
Pilgrimage
1932 Air Mail
Flesh
1931 Arrowsmith
Seas Beneath
The Brat
1930 Born Reckless
Men Without Women
Up the River
1929 Salute
Strong Boy
The Black Watch
1928 Four Sons
Hangman's House
Mother Machree
Napoleon's Barber
Riley the Cop
1927 Upstream
1926 Modrý orel
Osudná překážka
3 Bad Men
1925 Fighting Heart, The
Kentucky Pride
Lightnin'
Thank You
1924 Hearts of Oak
Ocelový oř
1923 Cameo Kirby
Face on the Bar-Room Floor, The
Hoodman Blind
Three Jumps Ahead
V boji se smečkou vlků
1922 Little Miss Smiles
Silver Wings
Village Blacksmith, The
1921 Action
Desperate Trails
Freeze-Out, The
Jackie
Sure Fire
The Big Punch
Wallop, The
1920 Hitchin' Posts
Just Pals
The Girl in Number 29
The Prince of Avenue A
1919 Ace of the Saddle
Bare Fists
By Indian Post
Fight for Love, A
Fighting Brothers, The
Gun Fightin' Gentleman, A
Gun Law
Gun Packer, The
Last Outlaw, The
Marked Men
Rider of the Law
Riders of Vengeance
Roped
Rustlers
The Outcasts of Poker Flat
1918 A Woman's Fool
Hell Bent
Phantom Riders, The
The Craving
The Scarlet Drop
Thieves' Gold
Three Mounted Men
Wild Women
1917 Bucking Broadway
Cheyenne's Pal
Marked Man, A
Před puškami cowboyů
Red Saunders Plays Cupid
Secret Man, The
Soul Herder, The
The Scrapper
The Tornado
The Trail of Hate

Dokumentární

1983 Druhá světová válka 7: Zuřivost bojů v Tichomoří
1976 Chesty: A Tribute to a Legend
1959 Korea
1951 This Is Korea!
1943 We Sail at Midnight
1942 Bitva o Midway
Torpedo Squadron

Scenáristická filmografie

Spisovatelská filmografie

1930 Men Without Women - kniha

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(59)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace