foto

William Friedkin

  • nar. 29.8.1935 (81 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

William Friedkin (1935, Chicago) se na začátku své režijní kariéry věnoval televizním pořadům a dokumentárním filmům, z nichž The People vs. Paul Crump byl oceněn na filmových festivalech. Po dvouletém pobytu v Hollywoodu debutoval v roce 1967 filmem Good Times. O čtyři roky později zaznamenal mimořádný kritický i divácký ohlas jeho krimifilm Francouzská spojka ověnčený pěti Oscary. Do filmových dějin se Friedkin znovu zapsal hned dva roky nato, tentokrát kultovním hororem Vymítač ďábla podle bestselleru W. P. Blattyho. V 70. letech, ve svém nejúspěšnějším období, natočil obdivovatel francouzské kinematografie i remake Clouzotovy Mzdy strachu s Royem Scheiderem v hlavní roli. Na úspěch svých raných snímků navázal Friedkin v 80. letech především thrillerem Žít a zemřít v LA. Jeho zatím posledním filmem je temné drama Brouk, jež si před dvěma lety odneslo z Cannes Cenu FIPRESCI.

Zdroj: MFF Karlovy Vary 2008

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2012 Smrtelné lži
1998 Hranice možností

Dokumentární

2014 Algren
2013 Don't Say No Until I Finish Talking
Fuller Life, A
2011 Making the Boys
Příběh filmu: Odysea (TV seriál) - a.z.
2010 Godard: Made in USA (TV film)
2009 Master's Touch, The: Hitchcock's Signature Style
North by Northwest: One for the Ages
Nouvelle vague vue d'ailleurs (TV film)
2008 In the Master's Shadow: Hitchcock's Legacy
Pure Cinema: Through the Eyes of the Master
The Masterpiece That Almost Wasn't
40 x 15
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
Great Bolshy Yarblockos! Making 'A Clockwork Orange'
Man who shot Chinatown - Der Kameramann John A. Alonzo, The
Visions of Stanley Kubrick, The
2006 Shadows of Suspense
2005 Shadows in the Dark: The Val Lewton Legacy
2003 Decade Under the Influence, A
2002 Durch die Nacht mit... (TV seriál)
2001 Making the Connection: Untold Stories of the French Connection (TV film)
2000 Directors: William Friedkin, The
Poughkeepsie Shuffle: Tracing the French Connection, The (TV film)
1998 Fear of God: The Making of the Exorcist, The (TV film)
Uttmost, The
1997 Hollywood Halloween (TV film)
In the Grip of Evil (TV film)
1994 Bravo Profiles (TV seriál)
1991 Fear in the Dark (TV film)
Secrets of Dick Smith, The (TV film)
1990 Horror Hall of Fame, The (TV film)
1985 Putting It Together: The Making of the Broadway Album
1974 Fritz Lang Interviewed by William Friedkin

TV pořady

2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(36)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace