foto

Terry Gilliam

  • nar. 22.11.1940 (75 let)
    Minneapolis, Minnesota, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Začiatky

Terry Gilliam, ktorý strávil viac času za kamerou ako pred ňou, bol jediným členom Monty Python's Flying Circus, ktorý nebol britským občanom. Narodil sa 22. novembra 1940 v Minneapolise v americkom štáte Minessota. Predtým, než v roku 1967 emigroval do Anglicka, bol zamestnaný ako ilustrátor v časopise Mad Magazine. Krátko po príchode do Británie začal pracovať na TV show pre deti Do Not Adjust Your Set, v ktorej prezentoval svoje kresby, koláže a grafické nápady. Tento program však bol viac pre dospelých ako pre deti, pretože surrealizmus a čierny humor, ktorý sa tu objavoval, bol poväčšine mimo detského chápania.

Ponuka od Monty Python's Flying Circus

V roku 1969 ho oslovili, aby sa pridal k umelcom z Monty Python's Flying Circus. Okrem písania pre nich vytváral aj ilustrácie. Nedostával žiadne pokyny, ostatní mu len povedali, koľko času má vyplniť kreslenými predelmi, a tak bolo len na jeho fantázii, čo a ako nakreslí. Svoje vízie ikon zrealizoval v prvom pythonovskom filme Monty Python a Svätý Grál (Monty Python and the Holy Grail), ktorý bol natočený v roku 1975. Gilliam ho režíroval spolu s ďalším členom „Lietajúceho cirkusu“, s Terrym Jonesom. Táto snímka obsahovala všetko, čím sa preslávili pythonovci – absurdný humor, šialená paródia a fantastické dialógy.

Debut ako sólo režisér

O rok neskôr Gilliam debutoval ako sólo režisér s filmom Jabberwocky. Námetom mu bola báseň Lewisa Carrola a zahral si v ňom ďalší z pythonovskej šestky - Michael Palin. Tento film sa však nedočkal takého uznania, ako by si režisér želal, kritici ho nepovažovali za prínos.

Opäť úspešný

Po nevydarenom Jabberwocky vytvoril, opäť v spolupráci s Terrym Jonesom, ktorému prenechal režisérske povinnosti, vynikajúcu snímku Život Briana (The Life of Brian). Je príbehom muža, ktorého si poplietli Ježišom Kristom. Na režisérsku stoličku sa vrátil vo filme Time Bandits v roku 1979, ktorý je surrealistickou prechádzkou v histórii, na ktorej divákov sprevádza malý chlapec a zopár škriatkov.

Satira Brazil

Potom, čo v roku 1983 spolu s Terrym Jonesom natočil Gilliam tretí a zároveň posledný pythonovský film Monty Python – Zmysel života (Monty Python's the Meaning of Life), začal pracovať na snímke Brazil, dokončenej v roku 1985, ktorú mnoho ľudí považuje za jeho najlepší film. Jonathan Pryce si zahral hlavnú úlohu ako Sam Lowery, ktorý sa snaží vymaniť spod nadvlády byrokracie a tak si sám seba predstavuje ako rozprávkového hrdinu. Kvôli neustálemu zotieraniu hraníc medzi realitou a fantáziou nazvali kritici toto dielo orwellovsko-kafkovským. Brazil dostal v Los Angeles ocenenie kritiky za najlepší film a takisto nomináciu na Oskara za najlepší pôvodný scenár.

Ďalšie úspechy

Ďalšou úspešnou Gilliamovou snímkou sa stal film Dobrodružstvá baróna Munchausena (The Adventures of Baron Munchausen), natočený v roku 1989. Barón si prezrie vnútro sopky, odlieta na mesiac v teplovzdušnom balóne či skončí v útrobách veľryby. Tieto príbehy boli na americkom kontinente menej známe ako v Británii. Na anglickej pôde film odmenili mnohými oceneniami Britskej Akadémie – za najlepší design, make up a najvydarenejšie kostýmy. Aj ďalší film z roku 1991 Kráľ Rybár (The Fisher King) získal mnoho ocenení, okrem iného nomináciu na Zlatý Glóbus za najlepšiu réžiu a Strieborného leva na festivale v Benátkach. V sci-fi filme 12 opíc, ktorý vznikol v roku 1995, si zahral Bruce Willis či Brad Pitt. Získal si úspech aj napriek komplikovanému deju, ktorý je náročný na pochopenie a to dovolilo Gilliamovi experimentovať ešte viac naž dosiaľ.

Novšie snímky

Surrealistický film natočený v roku 1998 Strach a hnus v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas) je jedným z diel, ktoré buď milujete alebo nenávidíte. Okrem iných sa v ňom objavil známy herec Johny Depp. V roku 2000 začal Gilliam pracovať na filme Good Omens, ktorému bola námetom kniha s rovnomenným názvom. Mal to byť humorný príbeh o apokalypse, ostal však nedokončený. Spočiatku sa mu nedarilo kvôli rôznym nepriaznivým okolnostiam natočiť ani film Muž, ktorý zabil Dona Quijota (The Man Who Killed Don Quijote), nakoniec však scenár ožil pod taktovkou Keitha Fultona a Louisa Pepeho, ktorí natočili dokumentárny film Stratený v La Mancha (Lost in La Mancha) z roku 2003 o neúspechoch Terryho Gilliama pri natáčaní spomínaného filmu. Tento film si budete môcť pozrieť v našom filmovom klube 11. apríla ako premiéru. Terry Gilliam sa rozhodol kúpiť späť všetky práva projektu Muž, ktorý zabil Dona Quijota, už teraz sa teda možno môžeme tešiť na ďalšiu snímku tohto výborného režiséra.

Dontcha "dontcha" ...

Herecká filmografie

2015 Absolutely Anything
Jupiter vychází
2014 Monty Python živě (převážně)
2012 Autobiografie jednoho lháře: nepravdivý příběh Grahama Chapmana
I rec u
2011 The Monster of Nix
2010 Monty Python: Copak je to za Mesiáše... (divadelní záznam)
2006 To nejlepší podle Erica Idlea
To nejlepší podle Grahama Chapmana
To nejlepší podle Johna Cleese
To nejlepší podle Michaela Palina
To nejlepší podle Terryho Gilliama
To nejlepší podle Terryho Jonese
Úplně mimo
1995 Last Machine, The (TV seriál)
1989 Parrot Sketch Not Included: Twenty Years of Monty Python (TV film)
1988 Dobrodružství Barona Prášila
1985 Brazil
Špióni jako my
1984 Secret Policeman's Private Parts, The (divadelní záznam)
1983 Crimson Permanent Assurance, The
Monty Pythonův smysl života
1982 Monty Python v Hollywoodu (divadelní záznam)
1979 Život Briana
1977 Žvahlav
1976 Monty Python Meets Beyond the Fringe (divadelní záznam)
1975 Monty Python a Svatý Grál
1972 Monty Python: International Philosophy
1971 A teď něco úplně jiného
Euroshow 71 (TV film)
Monty Python's Fliegender Zirkus (TV film)
1969 Monty Pythonův létající cirkus (TV seriál)

Dokumentární

2016 Under the Radar: The Mike Edmonds Story
2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
Filmový dobrodruh Karel Zeman
2013 Münchhausen - Die Geschichte einer Lüge (TV film)
The Meaning of Monty Python
2012 For No Good Reason
Magical Mystery Tour (TV film)
2011 George Harrison: Living in the Material World
Ray Harryhausen: Special Effects Titan
2010 Dante Ferretti: Scenografo italiano
Sodankylä ikuisesti (TV seriál)
Who Is Harry Nilsson (And Why Is Everybody Talkin' About Him?)
2009 Monty Python Almost the Truth Obligatory Making of Special (TV film)
Monty Python - málem pravda (TV seriál)
Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
2008 Madness and Misadventures of Munchhausen, The
2007 British Film Forever (TV seriál)
Comedy Map of Britain, The (TV seriál)
Secret Life of Brian, The
2005 Animation Nation (TV seriál)
Britain´s 50 Greatest Comedy Sketches (TV film)
Getting Gilliam
2004 Terryho dotočná (TV film)
2003 Meaning of Making 'The Meaning of Life', The
2002 Festival Pass with Chris Gore (TV seriál)
Forever Ealing (TV film)
HypaSpace (TV seriál)
Ztracen v La Mancha
2000 Directors: Terry Gilliam, The
1999 The Directors (TV seriál)
30 Years of Monty Python: A Revelation (TV film)
1996 Battle of Brazil: A Video History, The
Hamster Factor and Other Tales of Twelve Monkeys, The
1993 It's the Monty Python Story (TV film)
1989 Around the World in 80 Days (TV seriál)
1985 What Is Brazil? (TV film)
1978 Cinématon
1974 Monty Python & the Holy Grail Location Report (TV film)
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2009 BAFTA Film Awards 2009 (TV pořad)
1998 Monty Python's Flying Circus: Live at Aspen (TV pořad)
Na plovárně (TV pořad)
1993 Jools's Hootenanny (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 569)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace