foto

James Gray

  • nar. 1969
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

James Gray se narodil ruským přistěhovalcům v New Yorku roku 1969. Původně chtěl být malířem, ale nakonec se rozhodl pro dráhu filmového tvůrce. V roce 2005 se oženil s producentkou Alexandrou Dickson a mají spolu 3 děti.

Režisérskou průpravu získal Gray na USC School of Cinema-Television, kterou ukončil roku 1991. Jeho debutem je film MALÁ ODĚSA (1994), za který získal Cenu kritiky na filmovém festivalu v Deauville (1994) a Stříbrného lva na filmovém festivalu v Benátkách (1994).

Následovala série tří filmů TEMNÁ ZÁKOUTÍ (2000), NOC PATŘÍ NÁM (2007) a MILENCI (2008), jejichž společným jmenovatelem je Grayův dvorní herec a blízký přítel Joaquin Phoenix. Ani jeden z výše uvedených filmů nezůstal kritikou nepovšimnut a byly nominovány například na cenu Zlatá palma na prestižním filmovém festivalu v Cannes.

Zatím posledním Grayovým projektem je film LOST CITY OF Z, příběh britského plukovníka jménem Percy Harrisson Fawcett, který se proslavil hledáním legendárního města v Jižní Americe. V hlavní roli by se měl objevit Brad Pitt.

Lucie "LuckaV" Vonásková

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2015 Hitchcock/Truffaut
2012 Conteurs d'Images
2010 Godard: Made in USA (TV film)
2009 Nouvelle vague vue d'ailleurs (TV film)
2003 Il était une fois... (TV seriál)

TV pořady

2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace