Reklama

Reklama

Jiřina Hladíková

Jiřina Hladíková

nar. 24.04.1905
Praha, Rakousko-Uhersko

zem. neznámo kde a kdy

Biografie

Dnes neznámá herečka Jiřina Hladíková se narodila v roce 1905 v Praze na Smíchově jako Jiřina Stanislavová, do rodiny advokáta Josefa Stanislava a jeho ženy Zdenky roz. Schulzové. Narodila se jako jedináček, bohužel o jejím studiu a hereckých začátcích nic nevíme.

Na začátku 30. let se provdala za novináře a filmového epizodistu Jaroslava Hladíka, se kterým se pak často setkávala před filmovou kamerou. Jediným působištěm Jiřiny Hladíkové je divadlo O. Nového, kde působila ve druhé polovině 30. let. Více informací, se nám dosud nepodařilo zjistit.

Její filmová kariéra, pokud jí však kariérou můžeme nazvat, byla rozdělená do dvou částí. Ta první proběhla v letech 1935 až 1942 a natočila v ní na 20 filmů, po 15 letech se vrátila před filmové kamery, aby natočila v letech 1958 až 1972 dalších cca 20 filmů, tentokráte však pod jménem svého druhého manžela vystupovala jako Jiřina Hautová.

Její první manželství s novinářem Jaroslavem Hladíkem, který byl o 21 let starší, vydrželo jen pák let, už na konci 40. let se provdala podruhé. Ve filmu hrála bohužel samé epizodní role nebo spíš jen v komparsu. Jen vzácně můžeme slyšet její hlas.

Z jejích, alespoň o něco větších rolí v první etapě, stojí za zmínku zvědavá dáma v baru ve filmu Mořská panna (1939), nevzhledná dcera purkmistra ve filmu Hvězda z poslední štace (1939), pomlouvající host na večírku ve filmu Gabriela (1941).

Ve druhé etapě, své filmové kariéry, se velikost jejich rolí nijak nezměnila, dál hrála své většinou nevzhledné a zvědavé hosty v různých podnicích, sousedky, a drbny. Za připomenutí snad stojí dotěrná žena v inzerci ve filmu Červená kůlna (1968), ubrečená hospodyně ve filmu Tajemství velikého vypravěče (1971), zvědavá sousedka ve filmu Rodeo (1972) a posledním filmem kde si zahrála, byla rekreantka na horách ve filmu Homolka a tobolka (1972).

Tímto se definitivně uzavřela filmová kariéra Jiřiny Hladíkové, o jejím dalším osudu a o roku úmrtí nám zatím není nic známo.

JA.RO.KO.

Reklama

Reklama