foto

Petr Oliva

  • nar. 14.2.1943 (73 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Petr Oliva vystudoval herectví na DAMU (1964), vojenskou službu pak absolvoval v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého (1964-1966), načež nastoupil do svého prvního angažmá v Divadle J. Průchy v Kladně (1966-1972), kde zaujal ve hrách Romeo a Julie nebo Radúz a Mahulena, poté na dvacet let zakotvil v pražském Divadle E. F. Buriana (1972-1991), které mu dalo řadu velkých hereckých příležitostí. Vynikl například ve hrách Peer Gynt, Král Lear, Rváč nebo Žebrácká opera. V poslední době pohostinsky vystupuje v Divadle Radka Brzobohatého, Divadle Blaník nebo Společnosti J. Jurištové, hrál také v Redutě, kde si vyzkoušel i divadelní režii (Divadelní román, Domácí představení). V roce 1997 založil Pražské (ne)závislé divadlo, které ovšem nemělo dlouhého trvání, Oliva sám přiznal vlastní nedostatek manažerských schopností.

První filmovou rolí Petra Olivy byla nevelká postava odbojáře Víti v okupačním dramatu ATENTÁT (1964), další menší úlohu si zahrál ve filmu JÁ, SPRAVEDLNOST (1967). V následující dekádě hrál velkou roli v nepříliš zdařilé komedii PŮLNOČNÍ KOLONA (1972), objevil se v historických snímcích (ČAS LÁSKY A NADĚJE, 1976; ZÁCHVĚV STRACHU, 1983), vidět jsme jej mohli také v Rážově dobrodružném příběhu POSLEDNÍ PROPADNE PEKLU (1982). To ale byla také poslední Olivova vystoupení před filmovou kamerou, od té doby ve filmu nehrál. Více pracoval v televizi, hrál v řadě televizních inscenací, známý je především díky účinkování v seriálech (TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, 1974; OKRES NA SEVERU, 1981; SANITKA, 1984). Zatím naposledy jsme Petra Olivu mohli vidět ve zdařilé televizní detektivce NEPODEPSANÝ KNOFLÍK (2003) nebo v seriálu POJIŠŤOVNA ŠTĚSTÍ (2004).

Nejvýznamnější je působení Petra Olivy v dabingu, s nímž se seznámil již jako student na DAMU, tedy v době, kdy se namlouvání zahraničních filmů u nás teprve rozvíjelo. Jméno Petra Olivy je spojeno především se dvěma osobnostmi, jednou hereckou a jednou seriálovou. Prvním českým dabérem Pierra Richarda byl sice Eduard Cupák, ale vzápětí dabingoví režiséři došli k závěru, že k Richardovu typu se více hodí Olivův hlas. Petr Oliva poprvé namluvil Richarda v komedii ROZTRŽITÝ (Le Distrait, 1970) a následně namluvil na třicet filmů s tímto slavným francouzským hercem. Čeští televizní diváci pak Olivu znají jako Bodieho ze seriálu PROFESIONÁLOVÉ (The Profesionals). Daboval ale například také Roberta Redforda, dabingu se často věnuje dodnes. Se svým hlasem nalezl Oliva uplatnění také v rozhlasu a v uměleckém přednesu (Lyra Pragensis, televizní Nedělní chvilka poezie).

Poprvé byl Oliva ženatý s herečkou Reginou Rázlovou (*1947), s níž se seznámil v kladenském divadle. Mají spolu syna Lukáše (*1973) a dceru Adélu (*1977). Po rozvodu s Rázlovou se Oliva ve svém dalším divadelním angažmá setkal s herečkou Dagmar Čárovou (*1958), která je jeho manželkou již přes dvacet let. Z tohoto manželství pochází syn Pavel (*1986).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Tajemství pouze služební
2015 Policie Modrava (TV seriál)
Kovbojův návrat (S01E06)
2014 Chci být jako ty (studentský film)
2012 Školní výlet
2009 Vyprávěj (TV seriál)
2008 Kouzla králů (TV film)
2005 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 In nomine patris (TV film)
Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
Nepodepsaný knoflík (TV film)
2001 Chytit vítr (TV film)
1996 Hospoda (TV seriál)
Na hraně (TV film)
1992 Pochodeň (TV seriál)
1991 Co teď a co potom? (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Identifikacní kresba (S02E07)
Chybná diagnóza (TV film)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Kverulantka (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1986 Peníze a krev (TV film)
Ruce (TV film)
1984 Dlouhý čas naděje (TV film)
Imilla (TV film)
Sanitka (TV seriál)
1983 Tři mušketýři (TV film)
Záchvěv strachu
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Poslední propadne peklu
1981 Okres na severu (TV seriál)
Otýliina záhada (TV film)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Den samých začátků (studentský film)
Dopis psaný španělsky (TV film)
Muž s puškou (TV film)
Rváč (divadelní záznam)
1979 Detektivem proti své vůli (TV film)
Spodky (TV film)
1978 Králova žena (TV film)
Paví král (TV film)
Plácek (TV film)
Robinsoni z Kronborgu (TV seriál)
Rudý primátor (TV film)
Ve znamení Merkura (TV seriál)
1977 O Honzovi a Barušce (TV film)
Zlaté rybky
1976 Čas lásky a naděje
Kravata (TV film)
O třech bratřích (TV film)
Podnájemníci (TV film)
Půjčka (TV film)
1975 Docela malý zlepšovák (TV film)
Pasáček Jirka (TV film)
Rytíř (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Hon na lišku (S01E05)
1974 Koním křídla nikdy nenarostou... (studentský film)
1973 Dary skřítků (TV film)
Dny zrady I.
Dny zrady II.
Kronika žhavého léta
Muž v osidlech (TV film)
Německé pohádky (TV seriál)
Větrné moře
1972 Královna Černá růže (TV film)
Půlnoční kolona
1970 Lidé na křižovatce (TV seriál)
Višňový sad (divadelní záznam)
1969 Princezna Lada (TV film)
Zápisník zmizelého (TV film)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
1967 Já, spravedlnost
1964 Atentát

Dokumentární

2015 LSD made in ČSSR (TV film)
2010 Tajemství Jiřiny Švorcové (TV film)
1976 A byl pátý máj (TV film)

TV pořady

2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2012 Vtip za stovku! (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace