foto

Nina Jiránková

  • nar. 1.10.1927
    Mirošovice, Československo
  • zem. 4.10.2014 (87 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Nina Jiránková se narodila 1. října 1927 v Mirošovicích u Prahy, dětství však strávila v Praze. Její dědeček, který se vzdělával u Bedřicha Smetany, byl profesorem na pražské konzervatoři, bratrancem Niny Jiránkové byl režisér vinohradského divadla Luboš Pistorius. V dětství se věnovala především tanci a po absolvování gymnázia se přihlásila na pražskou konzervatoř, která však byla z důvodu začátku války uzavřena, a proto musela pracovat na venkovské farmě v rodných Mirošovicích. Po ukončení války nastoupila na DAMU, které absolvovala v roce 1948.

Již během studií hostovala v Realistickém divadle, kde také nastoupila do stálého angažmá. Nejvíce na ni působil režisér Alfréd Radok, pod jehož vedením hrála v inscenaci Dům doni Bernardy v Národním divadle. Od roku 1950 pak přešla do Městských divadel pražských, kde zůstala dlouhých čtyřicet let. Vytvořila zde mnoho zajímavých rolí, např. v představení Červený a černý, Ideální manžel či Veselé paničky Windsdorské aj. Od roku 2006 pak vystupuje v inscenaci Jestli řekneš, kolik mi je, zabiju Tě! v Divadle Radka Brzobohatého. Hostovala dále např. v Národním divadle, ve Švandově divadle nebo v Divadle v Řeznické. Díky divadlu se po roce 1989 dostala také do Kanady, kde hrála v představení pro krajany.

Ve filmu se poprvé objevila v roce 1955. Svou nejvýznamnější roli získala v roce 1956 ve ztvárnění románu J. Glazarové ADVENT v režii Vladimíra Vlčka. Další hlavní role jí však už nikdy z politických důvodů nabídnuta nebyla, skvěle se však i nadále uplatňovala v menších rolích, kterým dodala svým talentem potřebný lesk a zviditelnění, pamatovat si ji proto můžeme v seriálu JANA EYROVÁ (1972), z osmdesátých let pak v komedii JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA (1980), mihla se také v seriálech ROZPAKY KUCHAŘE SVATOPLUKA (1985) či DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY 1989). V devadesátých letech si zahrála v komedii TRHALA FILAKY DYNAMITEM (1992). Po roce 2000 se objevila také v dánském filmu ČISTÁ SRDCE (2006) a naposledy ji diváci mohli spatřit v komediálním dramatu PAMĚTNICE (2009). V roce 2002 se objevila také v televizním dokumentu o své přítelkyni a kolegyni Ireně Kačírkové.

Během své umělecké kariéry se provdala za doktora práv Ladislava Šíchu, se kterým má syna Petra.

V roce 1997 obdržela paní Nina Jiránková SENIOR PRIX.

petr.trep

Herecká filmografie

2012 Školní výlet
2011 Vesnice roku (studentský film)
2009 Pamětnice
Vyprávěj (TV seriál)
2006 Čistá srdce
2001 Krysy (TV film)
1994 Nebeský pláč
1992 Trhala fialky dynamitem
1990 Den D Dáši B (TV film)
Plivník (TV film)
Silnější než já
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
1988 Druhý dech (TV seriál)
1987 Bratři (TV film)
Jak básníkům chutná život
1985 Případ Platfus (TV film)
1984 Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
1983 Nevěsta z obrázku (TV film)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
1980 Jak napálit advokáta
1978 Prášky (TV film)
Silnější než strach
1977 Pasiáns
1972 Aféry mé ženy
Jana Eyrová (TV seriál)
1969 Buřič Jejího Veličenstva (TV film)
1966 Někoho jsem zastřelil (TV film)
1963 Alcron (studentský film)
Králíček (studentský film)
Šach mat (TV film)
1962 Benátská vdovička (divadelní záznam)
1961 Okamžik, spojím!
1960 Kouzelný den
1956 Advent
1955 Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
Zlatovláska

Dokumentární

2010 Fenomén Meryčka (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Předčasná úmrtí: Ten drak jednou spadne (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace