foto

Josef Patočka

  • nar. 25.10.1914
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 15.10.1998 (83 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Josef Patočka se narodil 25.10.1914 v Praze. Vyučil se brašnářem, hrál s ochotníky, stavěl kulisy v bubenečské sokolovně a zpíval po barech. Teprve v pozdním věku, jako ženatý zaměstnanec vysočanské továrny se po válce přihlásil a byl přijat do činoherního souboru Divadla v Mostě, kde učinkoval v letech 1945-1946 a po dalších dvou sezónách v Divadle v Ústí nad Labem zakotvil na 13.let v Krajském oblastním divadle v Plzni. Na dalších 17.let se pak stal až do odchodu na odpočinek(1977) členem pražského Divadla S.K.Neumanna. Ve svých 76.letech ještě získal roční angažmá v Divadle za branou II.

Ve filmu ho mohli diváci poprvé spatřit v roce 1954 v krátké agitce PŘIZNÁNÍ. V celovečerním filmu debutoval v roce 1962 úlohou předsedy MNV Musílka, otce hlavní hrdinky (J.Brejchová) s názvem ZELENÉ OBZORY.Další učinkování ve filmu mu přineslo s velkými přestávkami jen necelou desítku vedlejších rolí bručounských starých mužů.

S rozhlasem začal intenzivně spolupracovat již od plzeňského angažmá. Starší posluchači si jej mohou pamatovat z nekonečného seriálu JAK SE MÁTE VONDROVI, který se vysílal každou sobotu. Svůj hlas také spojil s dabingem.

Tomáš "pávek" Strakoš

Herecká filmografie

1999 Hotel Herbich (TV seriál)
1993 Konec básníků v Čechách
Zámek v Čechách (TV film)
1992 Růžový květ (TV film)
1990 Ohrožené prázdniny (TV seriál)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Případ se psem (TV film)
Rodáci (TV seriál)
1987 O nejchytřejší princezně (TV film)
V kleštích (TV film)
1986 Pěsti ve tmě
1985 O mrtvých jen dobře (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
Tísňové volání
1984 Bambinot (TV seriál)
Fešák Hubert
1983 Záchvěv strachu
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Muž s punčochou (E08)
1981 Kaňka do pohádky
Načasovaná smrt (TV film)
Okres na severu (TV seriál)
1980 Jen si tak trochu písknout
Nezralé maliny (TV film)
1979 Na dvoře vévodském (TV film)
Nebožtíci na bále (TV film)
Plechová kavalérie (TV seriál)
1978 Smrt císaře a krále Karla IV. (TV film)
Stříbrná pila (TV seriál)
Ve znamení Merkura (TV seriál)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Podivné přátelství herce Jesenia (TV film)
Stránky z deníku (TV film)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Povídky Svatopluka Čecha (TV film)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Chudák dědeček (E01)
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
1974 Aero 30 (TV film)
Egyptologové (TV film)
Princezna Turandot (TV film)
1973 Kost v krku (TV film)
Tichý svědek (TV film)
1972 Jak Anče s komtesou k modrému z nebe přišly (TV film)
1971 Muzikant (TV film)
Rozsudek (TV seriál)
Touha Sherlocka Holmese
Třírohý klobouk (TV film)
Zločin na Zlenicích hradě (TV film)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Věc Makropulos (divadelní záznam)
1969 Buřič Jejího Veličenstva (TV film)
Hádankář Vojta (TV film)
Směšný pán
1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
1964 Tancovačka (TV film)
1962 Zelené obzory
1961 Aristokrati (divadelní záznam)
1954 Přiznání Václava Urbánka

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace