foto

David Schneider

  • nar. 7.10.1958 (58 let)
    Karlovy Vary, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec David Schneider měl k umělecké dráze předpoklady díky matce, bývalé herečce Evě Vlachové (*1927). Ta byla v 50. letech členkou Krajského oblastního divadla v Karlových Varech, kde se David Schneider narodil. Již v dětském věku oslovil Schneidera režisér Jiří Hanibal a poskytl mu velké příležitosti ve filmech DĚDEČEK, KYLIJÁN A JÁ (1966) a ČERVENÁ KŮLNA (1968), spolu s matkou se pak v malé roli objevil v kriminálce PO STOPÁCH KRVE (1969). Mezitím se David Schneider objevil i na jevišti Národního divadla (Macbeth).

Po základní škole studoval David Schneider hudebně-dramatické oddělení pražské Státní konzervatoře (1974-1980) a v té době svou filmografii rozšířil menšími party dospívajících mladíků (ČAS LÁSKY A NADĚJE, 1976; HOP – A JE TU LIDOOP, 1977; TCHÁN, 1979). Po dokončení konzervatoře získal první profesionální angažmá v Západočeském divadle v Chebu (1980-1982), kde v průběhu krátké doby nastudoval velké role v Revizorovi nebo Hrátkách s čertem. Následovala základní vojenská služba, kterou Schneider absolvoval jako konferenciér Ústřední hudby československé armády. Kromě toho se znovu objevoval před kamerou a z dodnes známých filmů s jeho účastí v nevelkých úlohách můžeme připomenout pohádku S ČERTY NEJSOU ŽERTY (1984) nebo komedii MLADÉ VÍNO (1986).

V letech 1984-1995 byl David Schneider členem Divadla Jiřího Wolkera v Praze, kde se představil ve hrách Zahraj to znovu, Same!, Veselé paničky Windsorské, Antigona nebo Hadrián z Římsů, vzhledem k zaměření této scény na dětského diváka se objevil také v řadě pohádek. Velkou výzvou pro něj byla postava W. A. Mozarta, kterou hrál na pražské Bertramce v představení Noc s Mozartem v rámci Originálního hudebního divadla. Tuto roli hrál řadu let od roku 1991, po zániku Divadla Jiřího Wolkera zůstal bez stálého angažmá, ale jako host spolupracoval s Pohádkovým divadlem Julie Jurištové, Divadlem Skelet Pavla Trávníčka nebo s Divadlem U hasičů.

Před kamerou se David Schneider objevuje již jen zřídka. Mohli jsme jej vidět ve filmech VESELÉ VÁNOČNÍ HODY (1999) nebo BANKROTÁŘI (2003). V poslední době v jeho aktivitách převažuje práce pro rozhlas, denně účinkuje v Českém rozhlase, na jehož programech se uplatňuje i autorsky, kromě toho jeho hlas zaznívá často také z dabingu.

David Schneider je rozvedený, děti nemá.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Majlant (S03E01)
2003 Bankrotáři (TV film)
Stín viny (TV film)
2001 Černí andělé (TV seriál)
1999 Veselé vánoční hody (TV film)
1997 Lakomec (TV film)
Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Jakub a Modřínka (TV film)
1995 Kulihrášek a zakletá princezna (TV film)
1994 Špendlík na motýla
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1992 Jánošova kouzelná flétnička (TV film)
1991 Betlémská hvězda (divadelní záznam)
Klauni a vlastenci (TV film)
Maigretův první případ (TV film)
1990 Jak Vojtěch pro princeznu do ohně skočil (TV film)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Značka: Na dožití (TV film)
1988 Rodáci (TV seriál)
1987 Anděl svádí ďábla
Proč?
1986 Lev s bílou hřívou
Mladé víno
Rosa Luxemburg
1984 Anynka a čert (TV film)
S čerty nejsou žerty
Žofka z Janovic (TV film)
1982 Čertovy kameny (TV film)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Benjamínci (E03)
Šéfe, to je věc! (TV film)
Zelená vlna
1981 Fotbalová odysea (TV film)
Zralé víno
1980 Sestřičky růží (TV film)
Smrt a blažená paní (TV film)
Svítalo celou noc
Tchán
1979 Husopaska u studny
Julek
Švec Janek v pohádkové zemi (TV film)
Zastretý farebný svet (TV film)
1978 Taugenichts
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Klauni (S03E04)
1977 Hop - a je tu lidoop
Šestapadesát neomluvených hodin
1976 Cizí člověk (TV film)
Čas lásky a naděje
1975 Hodinky šly pěšinkami (TV film)
1973 Láska
1969 Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau a samá voda
Po stopách krve
1968 Červená kůlna
1966 Dědeček, Kyliján a já

Dokumentární

1976 A řeka mu zpívala… (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace