foto

Werner Herzog

  • nar. 5.9.1942 (73 let)
    Mnichov, Bavorsko, Německá říše
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér, producent a spisovatel Werner Herzog se narodil 5. 9. 1942 v Mnichově jako Werner Stipetič. Vyrostl v malé bavorské vísce, daleko od civilizace. Jako dítě okolní svět takřka neznal a výrazný bavorský dialekt mu zůstal po dlouhá léta. Ve svých 14 letech začal cestovat po Německu, převážně pěšky a tato záliba mu zůstala i v dospělém věku. Ve 12 letech poprvé viděl film (Tarzan) a v 19 už první film režíroval (krátkometrážní Herkules). Pracoval jako dělník v ocelárně, aby si na své filmy vydělal. Miloval skoky na lyžích, až do doby, než se při skoku smrtelně zranil člen jeho družstva. Poté střídal zaměstnání, dokonce v USA jednu dobu jezdil rodeo.

Studoval historii literatury a dramatu na univerzitě v Mnichově, ale studium nedokončil. Poté studoval v Pittsburgu se stejným výsledkem. Takže ve filmových otázkách vlastně zůstal samoukem. Svou první produkční společnost Werner Herzog Film Production založil v Mnichově v r. 1963. Důvodem byla zejména snaha zachovat si při výběru filmu co největší nezávislost. Spolupracoval i s několika operními divadly, včetně divadla v Bayreuthu a milánské La Scaly.

Za filmy obdržel mnoho německých i mezinárodních ocenění. Ve své tvorbě se specializoval zejména na zobrazení lidí v extrémních situacích, na jejich charaktery, na různé podoby šílenství a abnormalit - KAŽDÝ PRO SEBE A BůH PROTI VŠEM (Jeder für sich und Gott gegen alle, 1974), STROCZEK (1977), AQUIRRE-HNĚV BOŽÍ (1972) apod. Lidský prvek hledá i ve zvláštních a nejméně pravděpodobných postavách (NOSFERATU, COBRA VERDE ap.). Velký význam klade také na mytologii a mystiku (znovu AQUIRRE-HNĚV BOŽÍ, FITZCARRALDO). Jeho hrdinové často připomínají samotného tvůrce, např. conquistador Aguirre, hledající v Peru vlastní království nebo Fitzcarraldo, který buduje v amazonské džungli velkou operu.

Šílenství hrdinů odpovídala často šílená realizace filmu. Např. při natáčení Fitzcarralda došlo k úmrtí několika místních Indiánů. Tajuplná místa planety si Herzog velmi rád pro svou práci vybírá proto, že v moderním západním světě se cítí příliš svázaný. Cestuje po celé planetě, kde hledá odlehlá a bohem i lidmi zapomenutá místa v tropických džunglích, vysokých horách, afrických pustinách, po pláních Tibetu ap. Snaží se přiblížit i ke zvláštním skupinám lidí v dokumentech, jako Země mlčení a temnoty (LAND DES SCHWEIGENS UND DER DUNKELHEIT, 1971) o hluchoslepých lidech nebo POZNAMENANÁ BUDOUCNOST (Behinderte Zukunft?, 1971) o lidech jiným způsobem handicapovaných.

Herzog dodnes režíruje i opery. Nejraději má Wagnera, přičemž je přijímán nejen kritikou, ale i mladou generací. Od 80.let se však trochu odmlčel, protože podle jeho názoru doba New Age příliš popularizuje, až vulgarizuje otázky mystiky a filozofie, které chce Herzog zůstat věrný. Od 90. let točí hlavně dokumenty, i u nich se dočkal mezinárodního uznání.Jeho komorním hercem byl po celou dobu tvorby Klaus Kinski.

Byl třikrát ženat a má 3 děti. V roce 1967 si vzal novinářku Martje Grohmann, r. 1973 se jim narodil syn Rudolph Amos Achmed. Poté žil s Evou Mattes, se kterou má dceru Hannu Mattes (1980). R. 1987 si vzal Christinu Mariu Ebenberger. Jejich syn Simon David Alexander Herzog se jim narodil r. 1989. V roce 1999 si Herzog vzal fotografku Lenu Pisetski (nyní Herzog). V současné době spolu žijí v Los Angeles.


Citáty:
- „Každý, kdo dělá film, musí být především atletem. Film nevytvoříš díky svým abstraktním akademickým znalostem, ale jenom díky svým kolenům a stehnům.“
- „Pokud opravdu miluješ film, myslím, že nejlepší je o něm nic nečíst. Já dávám přednost časopisům s velikými fotografiemi a malinkými článečky. Anebo časopisům o přírodě. Je to nejzdravější a nejbezpečnější.“
- „Nezajímají mě ceny, ty jsou dobré pro psy a koně.“
- "Buďte si jisti, že ze špatných kritik nemám špatné spaní."
O Klausi Kinském:
- "Lidé si myslí, že náš vztah byl láska/nenávist. Ano, nemiloval jsem ho, ale taky nemůžu říct, že jsem ho nenáviděl. Měli jsme k sobě vzájemný respekt, i když jsme oba plánovali toho druhého zabít."
- "Každý šedivý vlas na mé hlavě je kvůli Kinskému“.

Režijní filmografie

2016 Salt and Fire
2015 Queen of the Desert
2009 Synku, synku, cos to proved
Špatnej polda
2006 Temný úsvit
2005 Wild Blue Yonder
2002 Dalších deset minut
2001 Nezlomný
1991 Výkřik z kamene
1989 Giovanna d'Arco (TV film)
1987 Zelená kobra
1984 Kde sní zelení mravenci
1982 Fitzcarraldo
1979 Upír Nosferatu
Woyzeck
1977 Stroszek
1976 Herz aus Glas
Mit mir will keiner spielen
1974 Každý pro sebe a bůh proti všem
1972 Aguirre, hněv Boží
1970 I trpaslíci začínali jako malí
1969 Maßnahmen gegen Fanatiker
1968 Signál k životu
1967 Beispiellose Verteidigung der Festung Deutschkreuz, Die
Letzte Worte
1964 Spiel im Sand
1962 Herakles

Dokumentární

2016 Lo and Behold, Reveries of the Connected World
2013 From One Second to the Next
2012 Cela smrti Warnera Herzoga (TV seriál)
2011 Into The Abyss: A Tale of Death, a Tale of Life
Ode to the Dawn of Man
2010 Jeskyně zapomenutých snů
Šťastní to lidé: rok v tajze
2009 Bohème, La
2007 Setkání na konci světa
2005 Grizzly Man
2004 The White Diamond
2003 Wheel of Time
2001 Pilgrimage
2000 Julianes Sturz in den Dschungel (TV film)
2000 Jahre Christentum (TV seriál)
1999 Můj milovaný nepřítel
1998 Höllenfahrten (TV seriál)
1997 Malý Dieter chce létat
1996 Die Verwandlung der Welt in Musik: Bayreuth vor der Premiere (TV film)
1995 Glocken aus der Tiefe - Glaube und Aberglaube in Rußland
Tod für fünf Stimmen (TV film)
1992 Lekce temnoty
1991 Filmstunde (TV seriál)
Jag Mandir: Das excentrische Privattheater des Maharadscha von Udaipur (TV film)
1990 Echos aus einem düstern Reich
1989 Wodaabe - Die Hirten der Sonne. Nomaden am Südrand der Sahara (TV film)
1988 Français vus par, Les (TV seriál)
1986 Werner Herzog – režisér
1984 Balada o vojáčkovi (TV film)
Temná záře nad horami (TV film)
1980 Glaube und Währung (TV film)
Huies Predigt (TV film)
1977 Soufrière - Warten auf eine unausweichliche Katastrophe, La
1976 How much Wood would a Woodchuck chuck... - Beobachtungen zu einer neuen Sprache
1974 Große Ekstase des Bildschnitzers Steiner, Die
1971 Fata Morgana
Handicapovaná budoucnost (TV film)
Krajina ticha a temnoty
1969 Fliegenden Ärzte von Ostafrika, Die (TV film)

Hudební videoklipy

2012 Killers: Unstaged, The (hudební videoklip)

Herecká filmografie

2016 Salt and Fire
2014 Tučňáci z Madagaskaru
2013 Druhý domov – kronika touhy
Rick and Morty (TV seriál)
2012 Jack Reacher: Poslední výstřel
2009 Plastic Bag
2007 Pan Osamělý
Pokerový král
2006 Metalocalypse (TV seriál)
2005 Americký táta (TV seriál)
2004 Dribble
Záhada jezera Lochness
2001 Nezlomný
1999 Julien Donkey-Boy
1998 Jak přicházejí sny
1995 Brennendes Herz
1992 Donna del lago, La (TV film)
1991 Výkřik z kamene
1989 Giovanna d'Arco (TV film)
Je těžké být Bohem
Simpsonovi (TV seriál)
1988 Gekauftes Glück
1984 Kde sní zelení mravenci
1983 Muž s květinami
1979 Upír Nosferatu
1976 Herz aus Glas
1971 Geschichten vom Kübelkind
1968 Signál k životu

Dokumentární

2014 Život Rogera Eberta
2013 Nevěřící
2012 Dinotasia
2011 Into The Abyss: A Tale of Death, a Tale of Life
2010 Já jsem mé filmy 2… po 30 letech
Jeskyně zapomenutých snů
Šťastní to lidé: rok v tajze
2008 Capturing Reality
Gegenschuss - Aufbruch der Filmemacher
40 x 15
2007 All in This Tea
Bierbichler
Man of Cinema: Pierre Rissient
Setkání na konci světa
2006 50 Films to See Before You Die (TV film)
2005 Grizzly Man
Perpetuum mobile - Voces en el espacio azul
Q & A with Jana Sevcikova and Werner Herzog
2004 The White Diamond
2002 Boxprinz, Der
2000 Brief History of Errol Morris, A
Julianes Sturz in den Dschungel (TV film)
Klaus Kinski - Ich bin kein Schauspieler
Letzte Dokumentarfilm, Der
2000 Jahre Christentum (TV seriál)
1999 Ball ist ein Sauhund, Der
Můj milovaný nepřítel
1997 Malý Dieter chce létat
1996 Die Verwandlung der Welt in Musik: Bayreuth vor der Premiere (TV film)
1992 Lekce temnoty
1991 Schneeweißrosenrot
1989 Bis ans Ende... und dann noch weiter. Die ekstatische Welt des Filmemachers Werner Herzog (TV film)
1987 Location Africa (TV film)
1986 Werner Herzog – režisér
1985 Tokyo-Ga
1982 Břímě snů
Chambre 666 (TV film)
1980 Česnek se vyrovná deseti matkám
Glaube und Währung (TV film)
Werner Herzog jí svou botu
1979 Já jsem mé filmy
Making of 'Nosferatu', The
1977 Soufrière - Warten auf eine unausweichliche Katastrophe, La
1976 How much Wood would a Woodchuck chuck... - Beobachtungen zu einer neuen Sprache
1974 Große Ekstase des Bildschnitzers Steiner, Die
1966 NDF-Report

TV pořady

2013 Deutscher Filmpreis 2013 (TV pořad)
2009 81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2016 Salt and Fire
2015 Queen of the Desert
2009 Synku, synku, cos to proved
2006 Temný úsvit
2005 Wild Blue Yonder
2004 Záhada jezera Lochness
2002 Dalších deset minut
2001 Nezlomný
1987 Zelená kobra
1984 Kde sní zelení mravenci
1982 Fitzcarraldo
1979 Upír Nosferatu
Woyzeck
1977 Stroszek
1976 Herz aus Glas
1974 Každý pro sebe a bůh proti všem
1972 Aguirre, hněv Boží
1970 I trpaslíci začínali jako malí
1969 Maßnahmen gegen Fanatiker
1968 Signál k životu
1967 Beispiellose Verteidigung der Festung Deutschkreuz, Die
Letzte Worte
1964 Spiel im Sand
1962 Herakles

Dokumentární

2012 Cela smrti Warnera Herzoga (TV seriál)
2011 Into The Abyss: A Tale of Death, a Tale of Life
2010 Jeskyně zapomenutých snů
Šťastní to lidé: rok v tajze
2007 Setkání na konci světa
2005 Grizzly Man
2004 The White Diamond
2003 Wheel of Time
2002 Hambre en el mundo explicada a mi hijo, El (TV film)
2000 Julianes Sturz in den Dschungel (TV film)
2000 Jahre Christentum (TV seriál)
1999 Můj milovaný nepřítel
1998 Höllenfahrten (TV seriál)
1997 Malý Dieter chce létat
1996 Die Verwandlung der Welt in Musik: Bayreuth vor der Premiere (TV film)
1995 Glocken aus der Tiefe - Glaube und Aberglaube in Rußland
Tod für fünf Stimmen (TV film)
1992 Lekce temnoty
1991 Jag Mandir: Das excentrische Privattheater des Maharadscha von Udaipur (TV film)
1990 Echos aus einem düstern Reich
1989 Wodaabe - Die Hirten der Sonne. Nomaden am Südrand der Sahara (TV film)
1986 Werner Herzog – režisér
1984 Balada o vojáčkovi (TV film)
Temná záře nad horami (TV film)
1980 Werner Herzog jí svou botu
1974 Große Ekstase des Bildschnitzers Steiner, Die
1971 Fata Morgana
Handicapovaná budoucnost (TV film)
Krajina ticha a temnoty
1969 Fliegenden Ärzte von Ostafrika, Die (TV film)

Producentská filmografie

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2011 Ode to the Dawn of Man

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(189)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace