foto

Ron Howard

  • nar. 1.3.1954 (62 let)
    Duncan, Oklahoma, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Před kamerou se jako herec objevoval už od dětství. Více ho ale přitahoval svět za kamerou a tak už v patnácti letech točil své první pokusy na "superosmičku". Po absolvování střední školy dva roky navštěvoval režijní kurzy a v roce 1977 natočil svůj první celovečerní film GRAND THEFT AUTO, ke kterému se svým otcem napsal scénář a zahrál si v něm i hlavní roli. V 80. letech pak o herectví absolutně ztratil zájem a zajímal se už jen o režii. Točil komerčně úspěšné snímky jako ŽBLUNK! nebo ZÁMOTEK a se svým přítelem Brianem Grazerem založili produkční společnost Imagine Entertainment.

Za svou kariéru snad Howard nenatočil jediný propadák (možná tedy jen EDTV) a mezi jeho snímky patří takové komerčně úspěšné, ale i kritikou uznávané snímky jako OHEŇ (Kurt Russell, William Baldwin), NAVŽDY A DALEKO (Nicole Kidman, Tom Cruise), NOVINY (snad životní výkon Michaela Keatona) nebo APOLLO 13 - výborně natočený snímek, vyprávějící osudy kosmonautů lodě Apollo 13 a jejich dramatickou cestu zpět na Zemi. Z režijního hlediska se jedná o výjimečný snímek s řadou nezapomenutelných scén a perfektním hereckým obsazením (Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon, Gary Sinise). Snímkem ČISTÁ DUŠE (zachycuje život geniálního matematika Johna Nashe, který svou prací změnil 150 let zavedený systém ekonomiky a do konce svého života se potýkal se schizofrenií) si konečně vydobyl Oscara za režii a jako spoluproducent s Brianem Grazerem si také převzali cenu za nejlepší film.

marion "movie" cobretti

Režijní filmografie

2017 Under the Banner of Heaven
2016 Inferno
2015 V srdci moře
2013 Rivalové
2011 Dilema
2010 Heidi Montag Says No to Plastic
Presidential Reunion
2009 Andělé a démoni
2008 Duel Frost/Nixon
2006 Šifra mistra Leonarda
2005 Těžká váha
2003 Ztracené
2001 Čistá duše
2000 Grinch
1999 Ed TV
1996 Výkupné
1995 Apollo 13
1994 Noviny
1992 Navždy a daleko
1991 Oheň
1989 Rodičovství
1988 Willow
1987 Take Five (TV film)
1986 Hurá!
1985 Zámotek
1984 Žbluňk!
1983 Little Shots (TV film)
1982 Noční služba
1981 Through the Magic Pyramid (TV film)
1980 Skyward (TV film)
1978 Cotton Candy (TV film)
1977 Grand Theft Auto
1969 Cards, Cads, Guns, Gore and Death (amatérský film)
Deed of Daring-Do (amatérský film)
Old Paint (amatérský film)

Dokumentární

2016 Untitled Beatles Documentary
2015 Průlomové objevy (TV seriál)
2013 Made in America

Herecká filmografie

2016 Funny or Die Presents: Donald Trump's the Art of the Deal: The Movie (TV film)
2011 Death and Return of Superman, The
2003 Arrested Development (TV seriál)
2001 Agent Bílá krvinka
Čistá duše
2000 Grinch
Nezávislý
1998 Vítejte v Hollywoodu
1995 Day with, A (TV film)
1993 Andy Griffith Show Reunion (TV film)
1992 Happy Days Reunion Special (TV film)
1989 Simpsonovi (TV seriál)
1986 Return to Mayberry (TV film)
1983 When Your Lover Leaves (TV film)
1982 Mork & Mindy/Laverne & Shirley/Fonz Hour, The (TV seriál)
Noční služba
1981 Bitter Harvest (TV film)
Fire on the Mountain (TV film)
1980 Act of Love (TV film)
Fonz and the Happy Days Gang (TV seriál)
Where Have All the Children Gone (TV film)
1979 More American Graffiti
1977 Grand Theft Auto
1976 Eat My Dust
First Nudie Musical, The
I'm a Fool (TV film)
Střelec
1975 Huckleberry Finn (TV film)
1974 Happy Days (TV seriál)
Locusts (TV film)
Migrants, The (TV film)
Spikesova banda
1973 Americké graffiti
Happy Mother's Day, Love George
1972 M*A*S*H (TV seriál)
1971 The Smith Family (TV seriál)
1970 Smoke (TV film)
Wild Country, The
1968 Lancer (TV seriál)
1967 Boy Called Nuthin', A (TV film)
1965 Village of the Giants
1963 Courtship of Eddie's Father, The
1962 Obchodník s hudbou
1961 Door-to-Door Maniac
1960 The Andy Griffith Show (TV seriál)
1959 The Journey
1956 Frontier Woman

Dokumentární

2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
Champs
Průlomové objevy (TV seriál) - vyp.
2013 Arrested Development Documentary Project, The
Don't Say No Until I Finish Talking
Nash
2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
Cormanův svět
2010 Industrial Light & Magic: Creating the Impossible (TV film)
2009 Barack Obama: Koncert 2009 (koncert)
Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
2004 Frasier - analýza smíchu (TV film)
Řekni jim, kdo jsi
2002 Film o filmu: Čistá duše (TV film)
Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
2001 From Morf to Morphing: The Dawn of Digital Filmmaking
Intimate Portrait: Cindy Williams (TV film)
TVography: Happy Days (TV film)
TVography: Laverne & Shirley (TV film)
2000 Chuck Jones: Extremes and In-Betweens, a Life in Animation
Inside TV Land: The Andy Griffith Show (TV film)
1999 Celebrity Profile: Henry Winkler (TV film)
Edtv: Caught in the Camera's Eye
Film-Fest DVD: Issue 2 - Cannes
John Ford - americká vize (TV film)
Od Hvězdných válek k Hvězdným válkám (TV film)
The Directors (TV seriál)
1998 CBS: The First 50 Years (TV film)
Making of 'American Graffiti', The (TV film)
One Vision
1997 Frank Capra's American Dream (TV film)
Henry Fonda - tichý muž z Hollywoodu (TV film)
1996 Ztracený Měsíc: Triumf Apolla 13
1994 Homeward Bound (TV film)
1993 George Lucas: Heroes, Myths and Magic (TV film)
1992 Magical World of Chuck Jones, The
1987 Biography (TV seriál)
1978 NBC Salutes the 25th Anniversary of the Wonderful World of Disney (TV film)

TV pořady

2014 Americké klasické vozy (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)
2011 On Story (TV pořad)
2009 BAFTA Film Awards 2009 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2004 The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Tom Hanks (TV pořad)
74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 Movie Loft, The (TV pořad)
1991 Charlie Rose Show, The (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1982 The 34th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 Battle of the Network Stars II (TV pořad)
1976 All-Star Tribute to John Wayne, An (TV pořad)
Battle of the Network Stars (TV pořad)
Special Olivia Newton-John, A (TV pořad)
The Captain and Tennille (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2010 Famílie (TV seriál)

Producentská filmografie

Dokumentární

2016 Untitled Beatles Documentary

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 174)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace