Reklama

Reklama

Jim Jarmusch

Jim Jarmusch

nar. 22.01.1953 (71 let)
Akron, Ohio, USA

Diskuze

Miller

Miller (hodnocení, recenze)

Mám si pustit nejdřív krátké filmy kafe a cigára, nebo ten celovečerák, a pak ty filmečky ?

Miller

Miller (hodnocení, recenze)

Mám rád artové filmy, a podle této diskuze to vypadá, že Jim je artový režisér. Čím bych měl začít ?

na příspěvěk reagoval ComicBookGuy

Iggy

Iggy (hodnocení, recenze)

Jim Jarmusch režíroval kromě celovečerních filmů také několik hudebních videoklipů, obvykle pro skupiny, ke kterým měl nějaký osobní vztah. Chronologicky seřazené jsou to:

 

Talking Heads - The Lady Don't Mind (1985)

Big Audio Dynamite - Sightsee MC! (1987)

Tom Waits - It's All Right With Me (1990) - původně součást filmu Red Hot and Blue

Tom Waits - I Don't Wanna Grow Up (1993)

Neil Young - Dead Man Theme (1996) - sestříháno z filmu Mrtvý muž

Neil Young - Big Time (1996) - původně součást filmu Rok koně

The Raconteurs - Steady, As She Goes (2006)

na příspěvěk reagoval Mr.KarlAdler

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Reziser, ktory si ma svojim Ghost Dog obmotal okolo prsta, a teraz som jeho obrovskym fandom. Do Topky nevosiel, preto aspon takto .... 

sankacoffee

sankacoffee (hodnocení, recenze)

Šandík: Tak běžně, jak jen je běžný tenhle chlapík. Teda ještě jsem na nikoho podobného nenarazil, ale jestli někdo takový je, nechci o něm raděj vědět.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

sankacoffee: A to tady na CSFD takovéhle povrchní duchaplnosti trousíš běžně, nebo je tohle nějaká mimořádnost?

sankacoffee

sankacoffee (hodnocení, recenze)

Šandík: No ještě bych dodal, že má zjev režiséra experimentálního porna...ale máš pravdu, soudím jen z těchto málo informací a více o něm pátrat nechci, ještě bych zjistil, že mám pravdu :-O

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

sankacoffee: Velmi duchaplné. To jsi usoudil z pohledu na názvy jeho filmů a té jedné fotky taky, nebo máš nějaké rozumnější argumenty pro svá zmatená tvrzení?

Jellini

Jellini (hodnocení, recenze)

hero_bk: Souhlasím se Šandíkem, že je to víceméně jedno. K jeho tipům bych přidal Podivnější než Ráj a Mimo zákon. Hranice ovládání, prozatím poslední Jarmuschův film bych nechal na později.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

hero_bk: Pokud ti něco říkají artové filmy, tak je v podstatě asi jedno, z "které strany" začneš. Hodně jarmuschovin bylo nebo stále ještě je k mání v LK za ceny velmi lidové. Asi není rozumné dávat si na začátek "Trvalou dovolenou", i když je to krásnej fim, velmi křehkej a intimní. Sázka na jistotu je "Noc na Zemi", "Tajuplný vlak", "Mrtvý muž". "Ghost Dog" a "Zlomené květiny" je lepší sledovat až po těch starších. Jarmusch tady prodělal určitej vývoj a líp ho člověk pochopí, když to má chronologicky ;o)

hero_bk

hero_bk (hodnocení, recenze)

Otázka k fanouškům:  Jsem velkej fanoušek Kaurismäkiho, a k němu je Jarmusch (nebo Kaurismäki k Jarmuschovi, neznám správnou kauzalitu) často přirovnáván. Od Jarmusche jsem zatím nic neviděl - čím bych měl začít, resp. který film mi ukáže, zda mi jeho styl bude vyhovovat, nebo ne?

Jellini

Jellini (hodnocení, recenze)

Xeelee: Nový svět je první část z filmu Podivnější než Ráj. Natočil nejdříve ji a následně, když se tento kraťas líbil některým lidem (například Wendersovi), tak sehnal peníze a materiál na dotočení druhé části. Pokud jste tedy viděl Podivnější než Ráj, viděl jste i Nový svět.

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

DJ Obelix: To není moc reprezentativní vzorek jeho tvorby :-) Jinak skoro všechny jeho filmy vydaly Levné knihy za 69 Kč. Nějaký jsem v pár prodejnách ještě viděl. Nemám akorát Zlomené květiny od HCE. Ještě by to chtělo vydat The New World a bude to kompletní. Tohle a Hranice ovládání jsem ještě neviděl. Moc jsem na novýho Jarmusche chtěl jít do kina, ale to už jsem byl s financemi v mínusu :-(

DJ Obelix

DJ Obelix (hodnocení, recenze)

Viděl jsem od něj Kafe a cigára a Ghost Doga. Zlomeným květinám hodlám dát šanci - především kvůli tomu, že mám rád Billa Murrayho.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

Tak se hned nečerti chlape. Za ty blockbustery se omlouvám. Viděl jsi "Zlomené květiny"? Nebo naopak jeho starší věci? "Noc na zemi" nebo "Tajuplný vlak"?

DJ Obelix

DJ Obelix (hodnocení, recenze)

A safra, člověk si dovolil vyjádřit svůj názor a hned je posílán zpět k blockbusterům. Zviditelňovat se skutečně nepotřebuji, na rozdíl od někoho, který mi tu kvůli absolutně neútočnému příspěvku vypíše "diskuzní seminárku" (ano, parametry té klasické nemá, jak píšeš, ale jinak je to na diskuzi dlouhé až dost) a ještě mě odesílá ke střednímu hollywoodskému proudu. Nevadí mi u filmu přemýšlet, zaobírat se spletitými vedlejšími linkami, pochytávat odkazy a odkrývat vrstvy - ale musí mě zaujmout styl daného režiséra. A ten mě u Jarmusche jednoduše nezaujal. Tak si příště laskavě odpusť svůj povýšený postoj a chovej se jako člověk na svobodné diskuzi, která dovoluje vyjádřit SLUŠNĚ (raději kapitálkami) svůj názor k danému tvůrci.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

DJ Obelix: Hm. Pláčeš dobře, ale na cizím hrobě... Hele, jestli se jenom chceš zviditelňovat, tak sis vybral blbý místo. Vrať se ke svým blockbusterům. A jestli ti jde o to, aby ti "Jarmuschoviny" "něco říkaly", tak se trochu přemoz a pokus se nad nima trochu přemýšlet. Tohle totiž rozhodně nejsou jednoduché filmy. Jsou trochu jako cibule se spoustou vrstev. Třeba zrovna ten Xeeleem zmíněný "Ghost Dog". Jedna "vrstva" je úžasný "vizuál", nálada, atmosféra. To z toho filmu doslova sálá. Další vrstvou je skvěle vybudovaný příběh. Další vrstva bude pokus o víceméně důsledné "přenesení" japonské samurajské kultury do naprosto jiných souvislostí. Další vrstvou bude jakási parodická linka na akční a mafiánské filmy. Další třeba prostá, nevtíravá a odlehčená komika. Další cosi, co by se dalo vznešeně nazvat "reflexe lidství". Jarmusch je totiž výborný psycholog a jeho postavy díky tomu jednají velmi nenuceně a přirozeně. Jsou to takříkajíc "lidé z masa a kostí"... Takhle bych samozřejmě mohl pokračovat ještě hodně dlouho, ale asi teď nemám čas sepisovat tu na tohle téma seminárku... Jestli ti "filmová továrna na sny" ještě úplně nevymyla mozek, třeba to jednou i pochopíš...

DJ Obelix

DJ Obelix (hodnocení, recenze)

Neupírám mu talent, ale jeho glorifikace jde mimo mě. Jeho filmy mi jednoduše nic neříkají...

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

Mě Ghost Dog nepřišel ani trochu komerční. Co má být komerční? To že tam je rap a nigga z NY se zlatem na krku a s divnou přezdívkou? Vždyť ten film má obrovskou hloubku. Kolik lidí ale ví o samurajích víc než že to byli hustý týpci s meči?

Callas

Callas (hodnocení, recenze)

Máte pravdu, že Coffee and Cigarettes sem psát neměl... měl jsem na mysli jeho nové, dejme tomu komerčnější snímky v porovnání s tím, jak začínal. Pro mě jsou filmy jako Sranger than paradise nebo Down by law něčím absolutně vyjímečným a velice osobním. Proto mě opravdu fascinuje, že Jarmusch dokázal svou úroveň udržet a nejen to. On s přibývajícím rozpočtem a technickými vymoženostmi dokázal ještě přidat něco navíc a najít si tak další příznivce.

eXaybachay

eXaybachay (hodnocení, recenze)

jj, souhlas!! kafe a cigára sou uplně jiná kategorie, první sadu těchto příběhů začal točit už kolem roku 1986!! navic nejde o celovečerák ale o jeho experiment, který si vždycky přál zkompletovat! Broken flowers a Down by law, tak to je velmi rozlišné, hlavně žánorvě+jiný styl kamery..snad by se Broken flowers mohly porovnávat spíše se Sranger then Paradise, ikdyž květiny sou už hodně komerční ale jeho rukopis z nich přečíst jde..

hermitek

hermitek (hodnocení, recenze)

porovnávat kafe a cigára s dřívější tvorbou je trochu podivné - vzhledem k tomu, že ty povídky vznikaly taky dříve :-) mno a tak já k tomu teda řeknu jen to, že jeho komerčnější (??) filmy jako ghost dog nebo dead man se mi líbí víc (mno ony se mi líbí vlastně nejvíc :-) ) než ty dřívější. . .ale ty byly taky hodně fajn (až na permanent vacation, to jsem se dost nudil (a the new world, který jsem neviděl (?)))

Callas

Callas (hodnocení, recenze)

Zajímalo by mě, co si myslíte o současném vývoji Jimovy práce (viz. Broken Flowers, Coffee and Cigarettes) ve srovnání s jeho předchozí tvorbou (Stranger than paradise, Down by law) ?

eXaybachay

eXaybachay (hodnocení, recenze)

no, já už sem na csfd novou obsáhlejší a doufálm že i lepší biografii J.J. poslal.. už je to docela dlouhá doba(tak 3měsíce zpátky), tak jen nevim zda mě ji uznají když už ji tady jim má...

vincent

vincent (hodnocení, recenze)

No ja napíšem niečo tiež milý Eodeone. Je to aj môj najobľúbenejší režisér a keď sa k tomu dokopem, napíšem mu lepšiu biografiu. Určite si ju Jarmsuch zaslúži.

Související novinky

Blíží se 27. dokumentární Ji.hlava!

Blíží se 27. dokumentární Ji.hlava!

18.10.2023

Přípravy na dokumentární událost podzimu jsou v plném proudu! Program nabídne více než tři sta padesát filmů. Mimo jiné přinese objevnou retrospektivu bratří Mélièsových a Václava Táborského, obrazy… (více)

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Režisér

Scenárista

Producent

Skladatel

Střihač

Herec

Filmy
1997

Cannes Man

 

R.I.P., Rest in Pieces

1996

Smrtící bumerang

1995

Vztek

1994

Iron Horsemen

1992

Průšvih

1990

The Golden Boat

1989

Leningradští kovbojové dobývají Ameriku

1987

Candy Mountain

 

Helsinki Napoli All Night Long

 

Přímo do pekla

1984

American Autobahn

1983

Fräulein Berlin

1982

Vortex

Seriály
2022

Co děláme v temnotách

 

Freddie (S04E09)

2009

Znuděný k smrti

 

Případ ztraceného scénáře (S01E03)

2008

Simpsonovi

 

Jedeme na Sundance (S19E18)

1999

SpongeBob v kalhotách

Dokumentární
2023

Cinéma Laika

2022

Fragments of Paradise

 

Scab Vendor: The Life and Times of Jonathan Shaw

2021

Why Are We (Not) Creative?

2020

The Raconteurs – Live at Electric Lady

2018

Carmine Street Guitars

 

Living the Light - Robby Müller

 

Sukita

 

The Ravenite: A Very Antisocial Social Club

 

Why Are We Creative?

2017

Behind the Scenes - a.z.

 

Boom for Real: The Late Teenage Years of Jean-Michel Basquiat

2016

A Living Space

 

Sassi nello stagno - a.z.

 

Uncle Howard

2015

Hot Sugar's Cold World

2014

Travelling at Night with Jim Jarmusch

2011

Don't Expect Too Much

2010

Blank City

 

Sodankylä ikuisesti (seriál) - a.z.

2009

Burning Down the House: The Story of CBGB

 

No Wave - Underground '80: Berlin - New York (TV film)

 

Reel Injun

2008

40 x 15

2007

Joe Strummer

2005

Excavating Taylor Mead

 

Punk jako životní postoj (TV film)

2004

Kanál Z: Velkolepá posedlost (TV film)

2003

Chaplin Today : A King in New York (TV film)

 

Hollywood High (TV film)

 

Rockets Redglare!

2002

¿Quién es Alejandro Chomski?

2001

Screamin' Jay Hawkins: I Put a Spell On Me

2000

Film-Fest DVD: Issue 3 - Toronto

1998

Divine Trash

 

Pop Odyssee 2 - House of the Rising Punk (TV film)

1997

Rok koně

 

We're Outta Here!

1996

The Typewriter, the Rifle & the Movie Camera

1995

American Cinema (seriál)

1994

Tigrero: film, který nikdy nebyl natočen

1993

Cinefile: Made in the USA (TV film)

1991

Na rybách s Johnem (seriál)

Kameraman

Filmy
1986

Sleepwalk

1981

You Are Not I

Dokumentární
1997

Rok koně

Hudební videoklipy
1990

Tom Waits - It's All Right With Me

Host

Související novinky

Blíží se 27. dokumentární Ji.hlava!

Blíží se 27. dokumentární Ji.hlava!

18.10.2023

Přípravy na dokumentární událost podzimu jsou v plném proudu! Program nabídne více než tři sta padesát filmů. Mimo jiné přinese objevnou retrospektivu bratří Mélièsových a Václava Táborského, obrazy… (více)

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Reklama

Reklama