foto

Karel Kachyňa

  • nar. 1.5.1924
    Vyškov, Československo
  • zem. 12.3.2004 (79 let)
    Říčany, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Karel Kachyňa se narodil 1. května 1924 na Moravě. Absolvoval FAMU v Praze roku 1951, kde se zařadil mezi první posluchače. Dokumentární snímky začal natáčet již během studií často i jako kameraman. Začínal ve dvojici se svým spolužákem Vojtěchem Jasným (1950 NIC NENÍ ZAMRAČENO, 1952 NEOBYČEJNÁ LÉTA, 1953 LIDÉ JEDNOHO SRDCE). Později společně debutovali i na poli hraného filmu (1955 DNES VEČER VŠECHNO SKONČÍ), kde však vstoupili do služeb režimní propagandy. Následuje ukončení spolupráce Kachyňi s Jasným a každý směřuje svou cestou. Zatímco co Jasného následující tvorba je zproštěna prorežimní ideologie, Kachyňa nadále setrvává. Roku 1959 natáčí film KRÁL ŠUMAVY, zachycující hrdinné pohraničníky a jejich boj s narušiteli hranic. Film je, ač vypravěčsky dokonalý, svým sdělením rozporuplný. Vojenská a válečná tématika se drží i dalších Kachyňových děl (1955 ZTRACENÁ STOPA, 1958 TENKRÁT O VÁNOCÍCH, 1960 PRÁČE).

Silný umělecký vzestup Karla Kachyňi byl zaznamenán jeho setkáním se scénáristou Janem Procházkou. Spolu tvořili po celá šedesátá léta. Z jejich spolupráce vznikly snímky jako např.: TRÁPENÍ (1962), jež byl oceněn Velkou cenou mezinárodní poroty na filmovém festivalu v Cannes v oboru zábavných filmů, cenou poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v Mar del Plata a Stříbrnou gondolu a stříbrnou Minervou na Mezinárodním festivalu filmů pro mládež v Benátkách, VYSOKÁ ZEĎ (1954) oceněná Stříbrnou plachtou na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu a AŤ ŽIJE REPUBLIKA (1965) rovněž oceněná na Mar del Plata v kategorii „Nejlepší film“. Mezi nejdůležitější patří společenská traumata natočené ve druhé půli šedesátých let: KOČÁR DO VÍDNĚ (1966), NOC NEVĚSTY (1967), SMĚŠNÝ PÁN (1969), kterými se Kachyňa zařazuje po bok mladých režisérů nové vlny. V koprodukci se Západním Německem vzniká snímek UŽ ZASE SKÁČU PŘES KALUŽE (1970), vypravující příběh chlapce postiženého ochrnutím, jež se postaví svému handicapu čelem. O výtvarnou složku filmu se postarala proslulá výtvarnice Ester Krumbachová (známá např. ze spolupráce s Věrou Chytilovou na filmu Ovoce stromů rajských my jíme). Film získává na filmovém festivalu v San Sebastian „Zlatou lasturu“. Vášnivé výpovědi vzniklé ve spolupráci Kachyňi s Procházkou jsou zakončeny dramatem UCHO (1970). Klaustrofobický snímek, ve kterém je vyobrazen strach, s nímž se během vlády totalitního režimu potýkali i největší mocenské špičky, se však v době normalizace vůbec nedočkal distribuce. O 30 let později se film dočkal nominace na Zlatou palmu v Cannes. Tím také končí Kachyňova spolupráce s Procházkou.

V 70. tých dochází k menšímu odmlčení, až na přelomu 70. – 80. let filmem LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ (1979), s bravurním hereckým výkonem Vladimíra Menšíka v roli postupně krachujícího žižkovského živnostníka, navazuje na svou předchozí tvorbu. Následují filmy s doktorskou tématikou: POZOR VIZITA (1981) a SESTŘIČKY (1983), kde v hlavní roli vynikla Kachyňova budoucí žena Alena Mihulová, či tragikomedie FANDY, Ó FANDY (1982). Zároveň také od sklonku 70.tých let pracuje pro televizi, vzniká např. televizní interpretace povídky Oty Pavla ZLATÍ ÚHOŘI (1979). Od stejného autora později uvádí do filmové podoby i povídku SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ (1986), do televizní tvorby se dále řadí: POČÍTÁNÍ OVEČEK (1981), DUHOVÁ KULIČKA (1986) nebo jeden z nejpozoruhodnějších českých seriálů VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE (1985).

Poslední filmové úspěchy Karla Kachyňi jsou rovněž spjaté s televizní obrazovkou KOŽENÉ SLUNCE (2002), OTEC NEZNÁMÝ (2001). Některé jeho původně televizní projekty skončily i na plátnech kin – MĚSTEM CHODÍ MIKLUÁŠ (1992), KRÁVA (1994), kterou redaktor New York Post Larry Worth charakterizoval, jako kdyby Ingmar Bergman natočil Forresta Gumpa, FANNY (1995), HANELE (1999). Nedlouho před smrtí dokončuje svůj poslední televizní film vyprávějící příběh dvou pasažérů parního válce CESTA BYLA SUCHÁ MÍSTY MOKRÁ (2003). Usiloval ještě o práva na natočení filmu podle knihy Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále, o se ve stejné době ucházel Jiří Menzel, jenž film v roce 2006 natočil.

Vladimír "Endyis" Endler

Režijní filmografie

2003 Cesta byla suchá, místy mokrá (TV film)
2002 Kožené slunce (TV film)
2001 Otec neznámý aneb Cesta do hlubin duše výstrojního náčelníka (TV film)
1999 Hanele
1998 Tři králové (TV seriál)
1995 Fany
1994 Prima sezona (TV seriál)
1992 Kráva
Městem chodí Mikuláš (TV film)
1990 Poslední motýl
1989 Blázni a děvčátka
1988 Oznamuje se láskám vašim
1987 Kam, pánové, kam jdete?
1986 Smrt krásných srnců
1985 Dobré světlo
Duhová kulička (TV film)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Návrat domů (E06)
Moje druhá první láska (E05)
Válka si nevybírá (E04)
Trápení kocoura Žolyho (E03)
Malý muž a velká žena (E02)
další epizody
1983 Fandy, ó Fandy
Sestřičky
1982 Velký případ malého detektiva a policejního psa Kykyna (TV film)
1981 Počítání oveček (TV film)
Pozor, vizita!
1980 Cukrová bouda
1979 Lásky mezi kapkami deště
Zlatí úhoři (TV film)
1978 Čekání na déšť
Setkání v červenci
1976 Malá mořská víla
Smrt mouchy
1975 Škaredá dědina
1974 Pavlínka
Robinsonka
1973 Horká zima
Láska
1972 Vlak do stanice Nebe
1971 Tajemství velikého vypravěče
1970 Ucho
Už zase skáču přes kaluže
1969 Směšný pán
1968 Naše bláznivá rodina
Vánoce s Alžbětou
1967 Noc nevěsty
1966 Kočár do Vídně
1965 Ať žije republika
1964 Vysoká zeď
1963 Naděje
1962 Závrať
1961 Pouta
Trápení
1960 Práče
1959 Král Šumavy
1958 Tenkrát o Vánocích
1955 Ztracená stopa
1954 Dnes večer všechno skončí

Dokumentární

1975 Bratři
1973 Legenda
1958 Čtyřikrát o Bulharsku
Město má svou tvář
1957 Mistrovství světa leteckých modelářů
Pokušení
1956 Křivé zrcadlo
1954 Z čínského zápisníku
1953 Lidé jednoho srdce
Na stráži
Stará čínská opera
1952 Neobyčejná léta
1950 Vědeli si rady (studentský film)
Za život radostný
1949 Není stále zamračeno (studentský film)

Scenáristická filmografie

2003 Cesta byla suchá, místy mokrá (TV film)
1999 Hanele
1994 Prima sezona (TV seriál)
1992 Kráva
Městem chodí Mikuláš (TV film)
1990 Poslední motýl
1989 Blázni a děvčátka
1988 Oznamuje se láskám vašim
1987 Kam, pánové, kam jdete?
1986 Smrt krásných srnců
1985 Dobré světlo
Duhová kulička (TV film)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Návrat domů (E06)
Moje druhá první láska (E05)
Válka si nevybírá (E04)
Trápení kocoura Žolyho (E03)
Malý muž a velká žena (E02)
další epizody
1983 Fandy, ó Fandy
Sestřičky
1982 Velký případ malého detektiva a policejního psa Kykyna (TV film)
1981 Počítání oveček (TV film)
Pozor, vizita!
1980 Cukrová bouda
1979 Lásky mezi kapkami deště
Zlatí úhoři (TV film)
1978 Čekání na déšť
Setkání v červenci
1976 Malá mořská víla
Smrt mouchy
1975 Škaredá dědina
1974 Pavlínka
Robinsonka
1973 Horká zima
Láska
1972 Vlak do stanice Nebe
1971 Tajemství velikého vypravěče
1970 Ucho
Už zase skáču přes kaluže
1969 Směšný pán
1968 Vánoce s Alžbětou
1967 Noc nevěsty
1966 Kočár do Vídně
1965 Ať žije republika
1964 Vysoká zeď
1963 Naděje
1962 Závrať
1961 Pouta
Trápení
1960 Práče
1959 Král Šumavy
1958 Tenkrát o Vánocích

Dokumentární

1958 Čtyřikrát o Bulharsku
Město má svou tvář
1957 Mistrovství světa leteckých modelářů
Pokušení
1956 Křivé zrcadlo
1953 Lidé jednoho srdce
1952 Neobyčejná léta
1950 Za život radostný
1949 Není stále zamračeno (studentský film)

Herecká filmografie

1991 Obecná škola
1987 Nejistá sezóna
1984 Rozpuštěný a vypuštěný
1965 Ať žije republika
1961 Trápení

Dokumentární

2010 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
2009 Zlatá šedesátá (TV seriál) - a.z.
2007 Život byl vlídný, místy drsný (TV film)
2004 Jak se točila Prima sezóna (TV film)
2001 Předčasná úmrtí (TV seriál)
V žáru moci (TV film)
1998 Ráčte vstúpiť, pán Havetta! (TV film)
1997 Portrét (TV seriál)
1996 Když režisér narukoval (TV film)
1961 Lidé za kamerou

TV pořady

2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1988 Veselé příhody z natáčení (TV pořad)

Kameramanská filmografie

Dokumentární

1953 Lidé jednoho srdce
1952 Neobyčejná léta
Věda jde s lidem
1949 Není stále zamračeno (studentský film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(940)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace