foto

Akira Kurosawa

  • nar. 23.3.1910
    Omori, Tokio, Japonsko
  • zem. 6.9.1998 (88 let)
    Setagaja, Tokio, Japonsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Japonský filmový režisér; přední osobnost japonského filmu, kterému se otevřela cesta do evropských i amerických kin, jeho oblíbeným hercem byl Toshiro Mifune. Umělecká spolupráce režiséra Akiry Kurosawy a herce Toshiro Mifuneho je dnes už legendární. Jejich společná filmografie zahrnuje období let 1948-1965, kdy společně vytvořili 16 filmů. Nejen to je v dějinách světového filmu unikátní. Obě legendy, geniální režisér, proslulý jako jeden ze spolutvůrců autorského filmu a inovátor výrazových prostředků, a herec mezinárodního formátu s neopakovatelným charismatem, dokázaly společně vytvořit filmy rozdílných poloh a žánrů, od samurajských dramat přes moderní thrillery až k psychologickým drobnokresbám či závažným morálním poselstvím podle Shakespeara a Dostojevského. Jejich vzájemná spolupráce a bezesporu i závislost, či chcete-li ovlivnění, se stala předmětem mnoha článků i rozsáhlejších studií.

Marek "The Marast" Štefech

Střihačská filmografie

Scenáristická filmografie

2016 Sedm statečných - původní scénář
2002 Moře vidí vše
1991 Srpnová rapsodie
1985 Ran
Splašený vlak - původní scénář
1975 Děrsu Uzala
1962 Tateshi Danpei
1952 Žít
1949 Toulavý pes
1948 Opilý anděl
1941 Kůň

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2013 SK13 - a.z.
2001 Kurosawa
1985 A.K.
1982 Étoiles et toiles (TV seriál)
1972 75 Years of Cinema Museum

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 350)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace