foto

Akira Kurosawa

  • nar. 23.3.1910
    Omori, Tokio, Japonsko
  • zem. 6.9.1998 (88 let)
    Setagaja, Tokio, Japonsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Japonský filmový režisér; přední osobnost japonského filmu, kterému se otevřela cesta do evropských i amerických kin, jeho oblíbeným hercem byl Toshiro Mifune. Umělecká spolupráce režiséra Akiry Kurosawy a herce Toshiro Mifuneho je dnes už legendární. Jejich společná filmografie zahrnuje období let 1948-1965, kdy společně vytvořili 16 filmů. Nejen to je v dějinách světového filmu unikátní. Obě legendy, geniální režisér, proslulý jako jeden ze spolutvůrců autorského filmu a inovátor výrazových prostředků, a herec mezinárodního formátu s neopakovatelným charismatem, dokázaly společně vytvořit filmy rozdílných poloh a žánrů, od samurajských dramat přes moderní thrillery až k psychologickým drobnokresbám či závažným morálním poselstvím podle Shakespeara a Dostojevského. Jejich vzájemná spolupráce a bezesporu i závislost, či chcete-li ovlivnění, se stala předmětem mnoha článků i rozsáhlejších studií.

Marek "The Marast" Štefech

Scenáristická filmografie

2013 Norainu (TV film) - původní scénář
2011 U Mong Pa Meung - původní scénář
2008 Kakushi toride no san akunin - The last princess - původní scénář
2007 Tsubaki Sanjûrô - původní scénář
2004 Samurai 7 (TV seriál) - původní scénář
2002 Moře vidí vše
2000 Dora-heita
1999 Ame agaru
1993 Madadayo
1991 Srpnová rapsodie
1990 Sny Akiry Kurosawy
1985 Ran
Splašený vlak - původní scénář
1980 Kagemuša
1975 Děrsu Uzala
1973 Nora inu - původní scénář
1970 Dode's-Ka Den
Tora! Tora! Tora! - původní scénář
1965 Rudovous
Sugata Sanshiro - původní scénář
1964 Jakoman to Tetsu - původní scénář
Zneuctění - původní scénář
1963 Nebe a peklo
1962 Odvážní mužové
Tateshi Danpei
1961 Tělesná stráž
1960 Sedm statečných - původní scénář
Zlý chlap spí dobře
1959 Sengoku gunto-den
1958 Tři zločinci ve skryté pevnosti
1957 Krvavý trůn
Na dně
Nichiro sensô shôri no hishi: Tekichû ôdan sanbyaku-ri - scénář, původní scénář
1956 Kieta chutai
1955 Asunaro monogatari
1954 Sedm samurajů
1953 Fukeyo haru kaze
1952 Araki Mataemon: Kettô kagiya no tsuji
Sengoku burai
Žít
1951 Ai to nikushimi no kanata e
Idiot
Kedamono no yado
1950 Akatsuki no dasso
Jiruba Tetsu
Rašomon
Skandál
Tateshi danpei
1949 Jakoman to Tetsu
Jigoku no kifujin
Mlčenlivý souboj
Toulavý pes
1948 Opilý anděl
Shozo
1947 Ginrei no hate
Krásná neděle
Yottsu no koi no monogatari
1946 Nelitujeme svého mládí
1945 Appare Isshin Tasuke
Lidé, kteří šlapou tygru na ocas
Velká legenda Judo 2
1944 Dohyosai
Nejkrásnější
1943 Velká legenda Judo
1942 Seishun no kiryu
Tsubasa no gaika
1941 Kůň

Střihačská filmografie

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2013 SK13 - a.z.
2001 Kurosawa
1985 A.K.
1982 Étoiles et toiles (TV seriál)
1972 75 Years of Cinema Museum

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 356)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace