foto

Spike Lee

  • nar. 20.3.1957 (59 let)
    Atlanta, Georgia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Shelton Jackson Lee (přezdívku „Spike“ mu dala jeho matka) je filmový režisér, herec, scénárista a producent. Narodil se v Atlantě v Georgii, ale během jeho dětství se rodina přestěhovala do Brooklynu v New Yorku, který často promítá ve svých dílech. Během studií na univerzitě vznikl jeho první film – LAST HUSTLE IN NEW YORK. Po absolvování školy pokračoval dále na newyorské univerzitě umění(obor film), kterou ukončil v roce 1982. Jako závěrečnou práci natočil film JOE´S BED STUY BARBERSHOP: WE CUT HEADS. Dokonce s ním vyhrál pár cen.

První větší úspěch zaznamenal s komedií ONA TO MUSÍ MÍT (1986), kterou zvládnul natočit za pouhé 2 týdny s rozpočtem 175 tisíc dolarů. Snímek vydělal 7 milionů dolarů. V roce 1989 natočil film JEDNEJ SPRÁVNĚ, pojednávající o rasových problémech. Vyneslo mu to nominace na Oscara za nejlepší scénář a na Zlaté glóby za nejlepší režii a scénář. Následovalo hudební drama MÝ LEPŠÍ BLUES. Denzel Washington získal nominaci na Oscara za hlavní roli v dalším Spikeově snímku – MALCOLM X(1992), biografie afroamerického kontroverzního duchovního vůdce. V roce 1995 natočil drama HRA SE SMRTÍ, o rok později politicky orientovanou DLOUHOU JÍZDU. Následovalo sportovní drama NEJLEPŠÍ HRÁČ a KRVAVÉ LÉTO V NEW YORKU. V roce 2000 vznikl satirický film BAMBOOZLED. K jeho zatím posledním filmům patří 25. HODINA, SHE HATE ME, NEVIDITELNÉ DĚTI a hvězdně obsazený SPOJENEC.

Spike Lee je také kvalitní dokumentarista. Nominaci na Oscara získalo jeho dílo 4 LITTLE GIRLS. V roce 2006 zase natočil 4 hodinový dokument o New Orleans, zdecimovaném hurikánem Katrina – HURIKÁN KATRINA: REKVIEM O ČTYŘECH DĚJSTVÍCH. Nějaký čas se také zabýval natáčením reklam. Asi nejznámější je na Nike s Michaelem Jordanem.

Lee má dvě děti s herečkou a producentkou Tonyou Lewis Lee. Vlastní produkční společnost 40 Acres & A Mule Filmworks. Často si ve svém filmu napíše roli pro sebe. Je fanouškem režiséra Michaela Moorea. Jako svůj nejoblíbenější film uvádí Lovce jelenů(The Deer Hunter, 1978), díky kterému se rozhodl být režisérem. Přednáší film na univerzitě umění v New Yorku. Je oddaným fanouškem New York Knicks a Arsenalu. Nemá řidičák :)

... "vaja" ...

Režijní filmografie

2015 Chi-Raq
2014 Da Sweet Blood of Jesus
2013 Oldboy
2012 Red Hook Summer
2011 Da Brick (TV seriál)
2009 Passing Strange (TV film)
2008 Buffalo Soldiers: Odvaha a přátelství
2007 Lovers & Haters
M.O.N.Y. (TV film)
2006 Spojenec
Žralok (TV seriál)
2005 Jesus Children of America
Neviditelné děti
2004 Nesnáší mne
Sucker Free City (TV film)
2002 Dalších deset minut
25. hodina
2000 And Ya Don't Stop: Hip Hop's Greatest Videos, Vol. 1
Síla klamu
1999 Krvavé léto v New Yorku
1998 Freak (TV film)
Nejlepší hráč
1996 Dlouhá jízda
Sex po telefonu
1995 Hra se smrtí
Lumière & spol.
1994 Crooklyn
1992 Malcolm X
1991 Tropická horečka
1990 Mý lepší blues
1989 Jednej správně
1988 Blázinec ve škole
1986 Ona to musí mít
1983 Joe's Bed-Stuy Barbershop: We Cut Heads
1981 Sarah
1980 Answer, The
1977 Last Hustle in Brooklyn

Dokumentární

2016 Michael Jackson's Journey from Motown to Off the Wall
2012 Michael Jackson: Bad 25
2010 If God Is Willing and da Creek Don't Rise (TV seriál)
2009 Kobe Doin' Work (TV film)
2006 Hurikán Katrina: rekviem o čtyřech dějstvích (TV seriál)
2002 Jim Brown All American (TV film)
2001 Come Rain or Come Shine
Concert for New York City, The (koncert)
Huey P. Newton Story, A (TV film)
2000 V království komiků
1999 Pavarotti & Friends 99 for Guatemala and Kosovo (koncert)
1998 Pavarotti & Friends for the Children of Liberia (koncert)
1997 4 děvčátka

TV pořady

2014 Katt Williams: Za všechny prachy (TV pořad)
2013 Mike Tyson: Naprostá pravda (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Eminem feat. Nate Ruess - Headlights (hudební videoklip)
1993 Naughty By Nature: Hip Hop Hooray (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Herecká filmografie

2012 Red Hook Summer
2001 Ve tři ráno
1999 Krvavé léto v New Yorku
1996 Sex po telefonu
1995 Hra se smrtí
Lumière & spol.
1994 Crooklyn
Drop Squad
1993 Abbey Lincoln: You Gotta Pay the Band (TV film)
1992 Malcolm X
1991 Lonely in America
Tropická horečka
1990 Mý lepší blues
1989 Jednej správně
1988 Blázinec ve škole
1986 Ona to musí mít

Dokumentární

2015 Champs
2013 Pavarotti - hlas pro věčnost (TV film)
2012 Hollywood Renegade
2010 A Man's Story
Kdo myslíte, že jste? (TV seriál)
2009 Bring Your 'A' Game
2008 40 x 15
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
Světla! Akce! Hudba! (TV film)
2006 Hurikán Katrina: rekviem o čtyřech dějstvích (TV seriál)
2005 Bez režie
How to Eat Your Watermelon in White Company (and Enjoy It)
Movies That Shook the World (TV seriál)
Through the Fire
2004 Difference, The
2003 Spike Lee's '25th Hour': The Evolution of an American Filmmaker
2002 Making and Meaning of 'We Are Family', The
New York at the Movies (TV film)
2001 Making of 'Bamboozled', The
2000 Directors: Spike Lee, The
Famous
Michael Jordan to the Max
1999 Film-Fest DVD: Issue 2 - Cannes
1998 Fine Art of Separating People from Their Money, The (TV film)
Pavarotti & Friends for the Children of Liberia (koncert)
Wie man die Leute von ihrem Geld trennt (TV film)
1996 Muhammad Ali: Na vrcholu
1995 American Cinema (TV seriál)
1994 A Century of Cinema
Hoop Dreams
1993 Last Party, The
Seven Songs for Malcolm X
1992 Adieu, Babylone!
Oliver Stone (TV film)
Our Hollywood Education
1989 Decade (TV film)
Making 'Do the Right Thing' (TV film)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 HuffPost Live Conversations (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
2013 Rokenrolová síň slávy 2013 (TV pořad)
2009 Brian McKnight Show, The (TV pořad)
2006 2006 Black Movie Awards, The (TV pořad)
2006 MTV Movie Awards (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
2003 Real Time with Bill Maher (TV pořad)
1996 This Week (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1989 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 Newsnight (TV pořad)

Hudební videoklipy

1993 Naughty By Nature: Hip Hop Hooray (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(164)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace