foto

John Milius

  • nar. 11.4.1944 (72 let)
    Saint Louis, Missouri, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Frederick Milius je osobitým a konzervativním, ovšem velmi respektovaným hollywoodským filmařem, jenž sám sice natočil vlastně jen pár snímků, i tak se však stihl výrazně zapsat do dějin americké kinematografie.

Vystudoval filmařinu na univerzitě v jižní Kalifornii a už v roce 1966 na sebe upozornil svým studentským počinem MARCELLO, I´M BORED. Naplno prorazil v 70. letech, nejprve jako scénárista. Z jeho pera vzešly takové klasiky jako válečné drama F.F. Coppoly APOKALYPSA (nominace na Oscara), western Sydney Pollacka JEREMIAH JOHNSON, nebo krimi-thriller DRSNÝ HARRY s Clintem Eastwoodem. Napsal rovněž pro Stevena Spielberga válečnou fantasy komedii 1941 a spolupracoval na scénáři i k jeho slavnému thrilleru ČELISTI.

Jako režisér natočil v roce 1973 povedený remake kriminálního dramatu DILLINGER, inspirované životem skutečně žijícího bankovního lupiče a dobrodružný film se Seanem Connerym VÍTR A LEV, jenž se dočkal nominace na dva Oscary. Nejvíce se však proslavil režií dobrodružného fantasy eposu BARBAR CONAN z roku 1982. Tento snímek v podstatě objevil jednu z nejzářivějších hollywoodských hvězd – Arnolda Schwarzeneggera. S nepříliš povedenými pokračováními Conana již Milius neměl nic společného. K dalším významným Johnovým projektům patří válečné snímky RUDÝ ÚSVIT či LET VETŘELCE.

V posledních dvou desetiletích se uznávaný tvůrce z filmového světa prakticky vytratil a pracoval pouze pro televizi, údajně ovšem chystá v blízké době comeback na režijní stoličku. John Milius je známým sběratelem a milovníkem střelných zbraní. Ironií osudu je, že kvůli svému těžkému astmatu nebyl přijat do vojenské služby. Mezi jeho blízké přátele patří režisérská bratrská dvojice Ethan a Joel Coenové. Milius byl pro ně údajně inspirací při psaní postavy Waltera z jejich společného snímku BIG LEBOWSKI.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Scenáristická filmografie

2012 Rudý úsvit: Nová krev - původní scénář
2005 Řím (TV seriál)
1997 Tvrdí chlapi (TV film)
1994 Jasné nebezpečí
1993 Geronimo
1989 Sbohem, králi
1984 Miami Vice (TV seriál)
Rudý úsvit
1982 Barbar Conan
1979 Apokalypsa
1978 Velká středa
1975 Vítr a lev
1974 Kelly zvaný Samopal (TV film)
1973 Dillinger
Magnum Force
1972 Jeremiah Johnson
Život a doba soudce Roye Beana - původní scénář
1971 Drsný Harry
Evel Knievel
1969 Devil's 8, The

Dokumentární

1967 Emperor, The (studentský film)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(39)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace