foto

Jeff Bridges

  • nar. 4.12.1949 (66 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeffrey Leon Bridges sa narodil v Kalifornii. Je to milovník dobrého rocku, na ktorého tvorbe sa aj podieľa a to nie len ako spevák, ale napríklad aj ako gitarista. Tento meter osemdesiat päť merajúci herec, či už na hladko oholený alebo pustovnícky fúzatý, pochádza zo známeho hereckého klanu Bridgesovcov. S herectvom úspešne paktoval aj jeho otec Lloyd (ktorého posledným filmom bola paródia MAFIA!) a starší brat Beau. S oboma sa stretol ešte nie ani ako desaťročný v seriáli „Sea Hunt“, s otcom následne paktoval v divadelnej hre „Výročný valčík“ a s bratom sa po rokoch stretol aj v celovečernom filme BÁJEČNÍ BAKEROVI CHLAPCI. Má za sebou štúdium herectva v Štúdiu Herberta Berghofa. Od roku 1975 je ženatý so Susan Gestonovou, s ktorou má deti Isabelle, Jessicu a Hayleyho.

Vzhľadom k tomu, že hrá už od konca 60. rokov (dokonca sa mihol už ako jeden ročný vo filme Johna Cromwella THE COMPANY SHE KEEPS), má doteraz vo svojej filmografii úctyhodný počet filmov. Potešiteľné je, že množstvo z nich patrí k skvelým filmovým zážitkom. Už za jeden zo svojich prvých filmov (POSLEDNÉ PREDSTAVENIE z roku 1971) bol nominovaný na Oscara! Ubehli len tri roky a už tu bola druhá nominácia, a to hneď po boku Clinta Eastwooda v Ciminovom THUNDERBOLT AND LIGHTFOOT. Následne mu bolo dobre. Bol viac než len talentovaný, mal zástupy fanúšikov, skvelú budúcnosť a tak dostal možnosť spolupracovať s veľkými filmármi. Na svojom zozname má aj tieto mená: Robert Benton (BAD COMPANY), John Huston (FAT CITY), John Frankenheimer (THE ICEMAN COMETH) alebo film ZOSTAŇ HLADNÝ, za ktorý si mimochodom vtedy začínajúci Arnold Schwarzenegger odniesol Zlatý glóbus.

V roku 1976 dostal veľkú príležitosť hrať v ambicióznom remakeu čierno-bielej klasiky z roku 1933 KING KONG. Tento krát v réžii Johna Guillermina. On a Jessica Langeová stelesnili atraktívny pár, ktorý sa na stratenom ostrove stretne s bájnou obrovskou opicou, následne prevezenou proti jej vôli do civilizácie, čo skončí katastrofou. Nevydarenej dvojke, znova v Guillerminovej réžii, sa Bridges vyhol. Zaujímavú príležitosť, odmenenú treťou oscarovou nomináciou, dostal v dospelejšej (ale komerčne aj umelecky neúspešnejšej) variácii na „E.T. – Mimozemšťana“ STARMAN – MUŽ Z INEJ HVIEZDY. V réžii hororového Johna Carpentera tu stelesnil mimozemšťana, ktorý na Zemi na seba vezme podobu zosnulého manžela krásnej Jenny (Karen Allenová). Vynikajúcu odozvu mala aj spolupráca s nekomerčným ex-montypythonom Terrym Gilliamom na dráme KRÁĽ RYBÁR, aj keď tu exceloval predovšetkým bezdomovec Robin Williams. Napokon si Jeff Bridges zahral aj s bratom Beauom v dráme BÁJEČNÍ BAKEROVI CHLAPCI s Michelle Pfeifferovou. Vôbec, všimnite si, ako často je Bridges obsadzovaný po bok krásnych, emancipovaných žien.

Bridges v podstate nikdy nestagnoval. Vždy mal šťastie na kvalitných režisérov a dobré scenáre s kvalitne napísanými postavami. Výnimkou nie je ani skvelá dráma Petra Weira BEZ STRACHU? v ktorej si zahral architekta Maxa, ktorý prežije leteckú nehodu a tak uverí svojej nesmrteľnosti. Explozívny thriller Stephena Hopkinsa ZDESENIE, v ktorom si zahral kladnú rolu proti psychopatickému Tommymu Lee Jonesovi, však doplatilo na neodpracovaný scenár a nepresvedčivú réžiu, čo nekorešpondovalo s atraktívne vzrušujúcou doslovne výbušnou zápletkou. V polovici 90. rokov prišiel Walter Hill, ale jeho western DIVOKÝ BILL, kde si zahral slávneho pištoľníka-zloducha, prepadol. Ridley Scott je síce legendárny pán filmár, ale jeho BIELA SMRŠŤ, ďalší film podľa skutočnosti, skončil fiaskom. Naopak, svieža dospelá romantika Barby Streisandovej o DVOCH TVÁRACH LÁSKY mala úspech. Ďalšiu nomináciu na Oscara obdržal Bridges za drámu Roda Lurieho OBHAJOBA s Gary Oldmanom a Joan Allenovou. Z jeho ešte staršej práce spomeňme napríklad spoluprácu s Francisom Fordom Coppolaom na filme TUCKER: ČLOVEK A JEHO SEN, kde si zahral vynálezcu automobilov, prípadne pre niektorých už kultovú „PC fantasy“ TRON a neslávny westernový prepadák Michaela Cimina NEBESKÁ BRÁNA.

V poslednej dobe (ak nerátame aj práve nakrúcaný projekt Terryho Gilliama s názvom TIDELAND) sa Jeffovi Bridgesovi v zamestnaní darí. Stelesňuje väčšinou úlohy zrelých, skúsených mužov, ktorí vedia riešiť problémy mnohého druhu. Nemusí na seba strhávať pozornosť zbytočným tlačením na pílu a predsa jeho umiernené, už pomerne pokojné výkony zostanú v pamäti. Legendárny flákač z Los Angeles, milovník Bieleho medveďa a svojho koberca, ktorý sa kvôli priezvisku zapletie do únosov, vrážd, nemeckých nihilistov, fretky a amputované prsty u bratov Coenovcov v BIG LEBOWSKI; profesor Faraday, žijúci so svojou manželkou (Hope Davisová) na pokojnom americkom predmestí, čoraz viacej zožieraný podozreniami, že jeho nenápadní susedia (Joan Cusacková & Tim Robbins) sú teroristi v MILUJ BLÍŽNEHO SVOJHO; renomovaný psychiater Powell, ktorému do stagnujúceho života vnesie vášeň pacient, vyhlasujúci o sebe, že je mimozemšťan (Kevin Spacey); boháč Charles Howard, ktorý stratí syna a v dobe deprimujúcej Hospodárskej krízy začne sponzorovať malého koňa, veľkého džokeja (Tobey Maguire) a starého cvičiteľa v dráme nakrútenej podľa skutočných udalostí a nominovanej na sedem Oscarov SEABISCUIT - DUPOT KONÍ; v adaptácii románu Johna Irvinga a po boku Kim Basingerovej DVERE V PODLAHE . Z jeho minima vyložených neúspechov menujme mdlú MÚZU so Sharon Stoneovou, ďalší prepadák so Stoneovou (a Nickom Nolteom) MILIONÁR alebo frašku Boba Dylana INKOGNITO.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2017 Granite Mountain
Kingsman: Zlatý kruh
2016 Hell or High Water
2015 Malý princ
2014 Dárce
Sedmý syn
2013 R.I.P.D. – URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů
2011 Tron: The Next Day
2010 Opravdová kuráž
TRON: Legacy 3D
2009 Crazy Heart
Muži, co zírají na kozy
Open Road
Psí rok
2008 Iron Man
Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám
2007 Divoké vlny
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Rebelka
2005 Krajina přílivu
Moguls, The
2004 Dveře v podlaze
2003 Inkognito
Seabiscuit
2002 Lewis & Clark: Great Journey West
2001 Nebezpečná partie
Svět podle Prota
2000 Kandidáti
1999 Milionář
Miluj bližního svého
Múza
1998 Big Lebowski
1996 Bílá smršť
Co skrývá Amerika (TV film)
Dvě tváře lásky
1995 Divoký Bill
1994 Zděšení
1993 Beze strachu
Záhadné zmizení
1992 Americké srdce
1991 Král rybář
1990 Texasville
1989 Báječní Bakerovi hoši
Strach
Zítra na shledanou
1988 Tucker: Člověk a jeho sen
Všeobecná deklarace lidských práv
1987 Nadine
1986 Příští ráno
The Thanksgiving Promise (TV film)
8 miliónů způsobů jak zemřít
1985 The Walt Disney Comedy and Magic Revue
Zubaté ostří
1984 Starman
Všemu navzdory
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
Polib mě na rozloučenou
Poslední jednorožec
Tron
1981 Cutterova cesta
Girls In Their Summer Dresses and Other Stories by Irwin Shaw, The (TV film)
1980 American Success Company, The
Nebeská brána
1979 Zimní zabíjení
1978 Somebody Killed Her Husband
1976 King Kong
Zůstaň hladový
1975 Hearts of the West
Ranč Deluxe
1974 Thunderbolt a Lightfoot
1973 Iceman Cometh, The
Lolly-Madonna XXX
Poslední americký hrdina
1972 Mizerná banda
Nadmuté město
1971 In Search of America (TV film)
Poslední představení
1970 Rozlícené posluchárny
The Yin and the Yang of Mr. Go
1969 Silent Night, Lonely Night (TV film)
1962 The Lloyd Bridges Show (TV seriál)
1958 Sea Hunt (TV seriál)
1951 The Company She Keeps

Dokumentární

2015 Pilchuck: A Dance with Fire - vyp.
2014 The Night That Changed America: A Grammy Salute to The Beatles (koncert)
2012 Casting By
Pablo
Place at the Table, A
2009 Achievers: The Story of the Lebowski Fans, The
2008 The Cool School
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
2005 Big Lebowski: Jeff Bridges' Photography
2004 Big City Dick: Richard Peterson's First Movie
Final Cut: The Making and Unmaking of Heaven's Gate
Frame on the Wall: The Making of 'The Door in the Floor'
Hollywoodské legendy (TV film)
2003 Making of 'Seabiscuit', The
True Story of Seabiscuit, The (TV film)
2002 Making of 'Tron', The
Ztracen v La Mancha
2001 Making of a Political Thriller, The
2000 Vzkříšení mamuta (TV film)
1999 Forever Hollywood (TV film)
Hidden Vulnerability: A Look Into the Making of 'Arlington Road'
The Directors (TV seriál)
1998 Making of 'The Big Lebowski', The
1993 Cinefile: Made in the USA (TV film)
1991 Picture This: The Times of Peter Bogdanovich in Archer City, Texas
1979 Heroes of Rock and Roll, The (TV film)

TV pořady

2014 Off Camera with Sam Jones (TV pořad)
2011 The Big Lebowski Live Cast Reunion (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Grammy Awards 2010 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2004 Ceremonia de clausura del festival de cine de San Sebastián (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2001 Tribute to Barbra Streisand, A (TV pořad)
73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1999 Arista Records' 25th Anniversary Celebration (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 Metropolis (TV pořad)
1996 Scene by Scene (TV pořad)
1994 The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2009 Ryan Bingham: The Weary Kind (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace