Reklama

Reklama

Angelo Pellegrino

Angelo Pellegrino

nar. 02.08.1946 (77 let)
Palermo, Sicílie, Itálie

Biografie

Italský herec a spisovatel Angelo Maria Pellegrino získal své první zkušenosti s herectvím vystupováním v avantgardním divadle a roku 1974 mu Tonino Cervi svěřil první roli v komedii La nottata.

Ve své filmové kariéře vytvořil Angelo Pellegrino přibližně 60 rolí. Ve vážnějším stylu se představil například v kriminálce Bruna Corbucciho Squadra Antiscippo (1976) či v dramatu z roku 1979 Il giorno dei cristalli. Na televizní obrazovce hrál ve filmech Ligabue (1977), La dama dei veleni (1979) se Zuzanou Martínkovou v hlavní roli nebo Mussolini a já (1985).

Veškerý zbytek jeho filmových rolí je spjat s italskou komedií, a tak se v průběhu své kariéry setkává nejen s významnými režiséry tohoto žánru (Sergio Corbucci, Neri Parenti, Sergio Martino a další), ale i s jejich úspěšnými protagonisty (Paolo Villaggio, Renato Pozzetto, Alberto Sordi, Ugo Tognazzi a další). Pro příklad jsou to i u nás známé komedie jako V jakém znamení ses narodil? (role Lorenza), Klec na blázny (role asistenta v nočním klubu), Maléry pana účetního (role zeměměřiče Pellegriniho) a mnoho dalších.

Ke konci devadesátých let dostal role v dramatech Celluloide (1996) a Nejmladší kmotr (1999). V novém tisíciletí přišel návrat ke komedii a to rolemi ve filmech La matassa (2009) a Good as You (2012). Hrál také roli politického tajemníka ve filmu nominovaném na Oscara, Maléna (2000), s Monicou Bellucci v hlavní roli.

Jako spisovatel napsal díla jako „Nel segreto di Palmarola“, „In Transiberiana“ či „Piombo felicissimo“. Jeho široký rozhled a vzdělání ho zavedlo v roce 1986 až na post profesora italského jazyka, latiny, řečtiny, historie a geografie na Liceo Classico Dante Alighieri v Římě.

Manželkou Angela byla známá herečka a spisovatelka Goliarda Sapienza (10. 5. 1924 – 30. 8. 1996). Za jejího života, roku 1994, vyšla knižně pouze první část jejího nejúspěšnějšího románu, a tak se Angelo Pellegrino osobně postaral (na vlastní náklady) o plné vydání jejího románu „L'arte della gioia“. Román vyšel roku 1998, dva roky po její smrti, byl přeložen do několika jazyků a stal se bestsellerem. Román čekal na vydání dlouhých 22 let, neboť ho Goliarda Sapienza dopsala již v roce 1976. Autobiografický román je portrétem nejen autorky, ale také společnosti a témat jako sexuální svoboda, politika, rodina. To byl také důvod, proč nebyla kniha za jejího života nikdy zveřejněna.

V důchodu se Angelo Pellegrino věnuje zejména překládání a psaní.

Petr "Hennes" Hennebichler

Ovládací panel

Reklama

Reklama