foto

James Caviezel

  • nar. 26.9.1968 (48 let)
    Mount Vernon, Washington, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

James Caviezel, jak se jmenuje tento rodák z Mount Vernon, Washington v USA, se narodil 26. září roku 1968. Jeho rodina měla vždy sportovního ducha a James nebyl výjimkou. Jeho rodina ho směřovala do atletiky a pak obzvláště k basketbalu, a to zřejmě kvůli jeho značné výšce (188 cm). Jeho vášeň však přerušilo zranění nohy a Jim musel se sportem přestat, a tak si našel jiný zájem. Tím zájmem bylo herectví a jeho prvním hereckým vystoupením bylo vysokoškolské představení adaptace muzikálu Franka Sinatry Come Blow Your Horn.

Počátkem 80tých let se Jim přestěhoval do Los Angeles a pracoval zde například jako číšník. Po čase našel a využil nabídku do menších rolí jako třeba v populární TV show Murder, She Wrote (To je vražda, napsala) a The Wonder Years (Báječná léta). Na stříbrná plátna se uvedl ve svém debutu z roku 1991 nazvaném My Own Private Idaho (MÉ SOUKROMÉ IDAHO), které režíroval Gus Van Sant a ve kterém si Jim zahrál napřiklad s Riverem Phoenixem čí Keanu Reevesem. Dále pokračuje ve snaze získat menší role, jako třeba tu v DIGGSTOWN (1992), kde hraje s Jamesem Woodsem, či ve WYATT EARP (1994) s Kevinem Costnerem, Genem Hackmanem a Deninsem Quaidem, s kterým mimochodem o řadu let později hrál ve filmu Frequency (FREKVENCE). Po těchto menších rolích se objevuje ve dvou filmech z vojenského prostředí. Tím prvním je v roce 1996 The Rock (SKÁLA), který má na svědomí režisér Michael Bay, a v roce 1999 film režijního velmistra Ridley Scotta G.I. JANE, kde hraje spolu s Demi Moore.

Je vidět, že vojenské prostředí se Jima nechce pustit a tak přichází jeho zásadní a průlomová role. Tou rolí je úloha vojína Witta v pro někoho zbožňovaném, někým zatracovaném válečném snímku Terrence Malicka The Thin Red Line (TENKÁ ČERVENÁ LINIE) z roku 1998. Snímek se dočkal nevalného přijetí a zastínění či dokonce naprostého přehlédnutí z důvodu, že rok před Terrencem Malickem natočil renomovaný režisér Steven Spielberg také snímek z druhé světové války nazvané Saving Private Ryan (Zachraňte vojína Ryana), ale naprosto odlišným způsobem. To bohužel mělo za následek, že publikum bylo přemlsáno vizuálními orgiemi, které natočil Spielberg rok před Malickem a zřejmě následkem toho bylo pomalejší tempo Malickova filmu přijato velmi vlažně. Časový odstup však kvalitu Malickova filmu potvrdil a hlavně potvrdil kvalitu hereckého výkonu Jima Caviezela, který se tak dostavá do paměti diváků jako charismatický a talentovaný mladý herec.

Jim jasně dokazuje svoji pružnost a schopnost zahrát jak vážné, tak i akční úlohy a zřejmě proto si ho zvolí Ang Lee do svého projektu z roku 1999 Ride With the Devil (JÍZDA S ĎÁBLEM). Přichází magický rok 2000 a s ním i další role v již zmíněném filmu Frequency (FREKVENCE). Jim zde vystupuje spolu s Dennisem Quaidem, pod režií Gregory Hoblita. Film pro Jima znamenal další úspěch, neboť doznal kladných hodnocení a dobrého přijetí. Rok 2001 znamená pro Jima menší projekt nazvaný Angel Eyes (POLICAJTKA), kde hraje s Jennifer Lopez pod režií Luise Mandokiho.

Má již veškerý herecký rozsah potřebný k přesvědčivému ztvárnění neprávem odsouzeného a zhrzelého Edmonda Dantea ve filmu Kevina Reynoldse z roku 2002 The Count of Monte Cristo (HRABĚ MONTE CRISTO). Jim zde hraje právě tuto roli z dnes již klasické adaptace Alexandera Dumase. Poté přicházejí role z roku 2003 nejdříve ve snímku Highwaymen (SMRT NA DÁLNICI) a poté ve snímku Paula Feiga I Am David (VYSVOBOZENÍ).

Dalo by se říci, že role Ježíše ve filmu Mela Gibsona z roku 2004 The Passion of the Christ (UMUČENÍ KRISTA) znamenalo pro Jima dosavadní vrchol jeho herecké kariéry. Podle mnohých to tak skutečně je, podle některých nikoli. Fakt je ten, že Jim si v průběhu natáčení „užil“ opravdu hodně, neboť to, jakým způsobem na něm bylo spáchano množství simulovaných zranění a fyzických útrap neslo i ohromné sebeobětování. Jim musel v průběhu natačení být neustále obeskakován maskéry, kostýmérkami a lidmi ze speciálních efektů. Byl zvolen pro tuto roli, neboť byl zcela ochotný se odevzdat do tohoto unikátního a nesmírně složitého procesu příprav a totální a vyčerpávající změny vzhledu. Prioritou pro natáčení bylo, že Jim strávil několik měsíců sebepřípravy. Ta zahrnovala jak fyzickou, psychickou, tak emocionální přípravu, neboť bylo nezbytné, aby Jim zcela propadl své roli a působil přesvědčivě. Jim se však učil také aramejsky, protože film je zcela namluven tímto prastarým jazykem, kterým hovořil právě Ježíš.

V roce 2004 se Jim ješte objevil spolu s Robinem Williamsem a Mirou Sorvino ve filmu Omara Naima Final Cut.

Jan "Decker" Baryl

Herecká filmografie

Filmy

2017 The Ballad of Lefty Brown
2014 Na vítězné vlně
2013 Plán útěku
Savannah
2012 Tranzit
2008 Nekonečný víkend
The Stoning of Soraya M.
Vikingové II
2006 Déjà Vu
Neznámý
2004 Bobby Jones: Odpal génia
Final Cut
Smrt na dálnici
Umučení Krista
2003 Vysvobození
2002 Hrabě Monte Cristo
Princess of Paradise Park
Těžký zločin
2001 Madison
Policajtka
2000 Frekvence
Pošli to dál
1999 Jízda s ďáblem
1998 Tenká červená linie
1997 G. I. Jane
1996 Ed
Skála
1995 Děti prérie (TV film)
77 Sunset Strip (TV film)
1994 Wyatt Earp
1992 Půlnoční podraz
1991 Mé soukromé Idaho

TV seriály

2016 Lovci zločinců (TV seriál)
Return 0 (S05E13)
.exe (S05E12)
Synecdoche (S05E11)
další epizody (13)
2015 Lovci zločinců (TV seriál)
YHWH (S04E22)
Asylum (S04E21)
Terra Incognita (S04E20)
další epizody (12)
2014 Lovci zločinců (TV seriál)
The Cold War (S04E10)
The Devil You Know (S04E09)
Point of Origin (S04E08)
další epizody (22)
2013 Lovci zločinců (TV seriál)
Lethe (S03E11)
The Devil's Share (S03E10)
The Crossing (S03E09)
další epizody (23)
2012 Lovci zločinců (TV seriál)
Shadow Box (S02E10)
C.O.D. (S02E09)
Til Death (S02E08)
další epizody (23)
2011 Lovci zločinců (TV seriál)
Number Crunch (S01E10)
Get Carter (S01E09)
Foe (S01E08)
další epizody (10)
2009 Vězeň (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)

Dokumentární

2007 Journey Into the Unknown
2005 Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 Film o filmu: Umučení Krista (TV film)
The Big Question
2002 Rosy-Fingered Dawn: a Film on Terrence Malick
2000 Science & Technology Behind 'Frequency', The
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace