foto

Milan Vágner

  • nar. 24.9.1929
    Ivanovice na Hané, Československo
  • zem. 23.9.2013 (83 let)
    Brno, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ve filmu představitel epizodních rolí, jinak ale výrazná osobnost brněnského divadelního herectví, Milan Vágner, pochází z Ivanovic na Hané, kde také vyrůstal a po střední škole odešel do Brna, kde vystudoval herectví na JAMU (1953). Po absolutoriu nastoupil do Městského oblastního divadla v Opavě, kde strávil prvních šest let své herecké dráhy (1953-1959). Do této doby také spadá jeho debut před filmovou kamerou, jednalo se ale jen o epizodní výstup ve filmu TANKOVÁ BRIGÁDA (1955). Po získání prvních zkušeností přešel na významnější scénu Divadla Oldřicha Stibora v Olomouci, kde ale působil jen dvě sezóny (1959-1961).

V roce 1961 získal Milan Vágner angažmá ve Státním divadle v Brně (dnešní Národní divadlo), kde setrval až do svého odchodu do penze koncem osmdesátých let. Nikdy nebyl představitelem stěžejních rolí, ale dlouhodobě patřil k oporám hereckého souboru přední brněnské divadelní scény a hrál v desítkách představení různých žánrů. V roce 1975 obdržel za své kreace na jevišti Cenu Českého literárního fondu.

Filmografie Milana Vágnera se rozrůstala jen velmi pozvolna, což stejně jako u řady jiných herců mělo příčinu především v mimopražském divadelním angažmá. V umělecky hodnotném snímku ANDĚL BLAŽENÉ SMRTI (1965) vytvořil nevelkou postavu laboranta. Později pracoval několikrát pro televizi, převážně v jejím brněnském studiu, před filmovou kameru se vrátil až v pokročilém věku, kdy vytvořil několik výraznějších epizodních postav v dětských filmech natočených ve studiu v Gottwaldově (MALINOVÝ KOKTEJL, 1982; VŠICHNI MAJÍ TALENT, 1984; HURÁ ZA NÍM, 1988). Mezitím ztvárnil svou zřejmě nejvýraznější kreaci opět před televizní kamerou a znovu po boku známých brněnských herců (PLUKOVNÍK STARBOTTLE A KRÁSNÁ ŽALOBKYNĚ, 1985). Výjimečně se objevoval také v seriálech (RODÁCI, 1988) nebo v koprodukčních filmech zahraničních produkcí (KAŠPAR HAUSER, 1993).

Mimo jeviště a kameru se Milan Vágner uplatnil také před rozhlasovým, případně dabingovým mikrofónem. V brněnském rozhlasovém studiu účinkoval v inscenacích, ale pořídil také čtené nahrávky slavných literárních předloh. Nelze opominout ani jeho pedagogickou činnost – od roku 1978 vyučoval na brněnské konzervatoři.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Medovina (S01E03)
1996 Kouzelný měšec
1991 Někdo zvoní (TV film)
O bláznech jen dobré (TV film)
1989 Koeficient užitečného muže (TV film)
Pozvání na zámek (TV film)
Smrt v kruhu (TV film)
1988 Čas žhavých kamenů (TV film)
Hurá za ním
Husquarna (TV film)
Případ medvědí jeskyně (TV film)
Rodáci (TV seriál)
Tichý společník
1987 Bakaláři: Vdova (TV film)
Kachýnka (TV film)
Petr a Jan (TV film)
Proč?
Vražda v zastoupení (TV film)
1985 Nikotýnka (TV film)
Plukovník Starbottle a krásná žalobkyně (TV film)
Třetí patro (TV seriál)
1984 Nasredin (TV film)
Všichni mají talent
1983 Konec Černého supa (TV film)
Parcela 60, katastr Lukovice (TV film)
1982 Kabát na mladíka (TV film)
Světlo z temnot (TV film)
1980 Noční expres (TV film)
O Stehlíkovi a Juliánce (TV film)
Rváč (TV film)
1979 Kdo chytá štěstí za pačesy (TV film)
O podivném draku na Kamenné Hůrce (TV film)
Požehnaný věk (TV film)
Rozhodčí (TV film)
1978 Píšťala (TV film)
1977 Člověk odjinud (TV film)
Krejčí Záševek a bradatý kámen (TV film)
Případ hodného vedoucího (TV film)
Svatba (TV film)
1976 Záměna (TV film)
1975 Nehoda (TV film)
Přebytečná pravda (TV film)
Sázka (TV film)
Tango (TV film)
1970 Očitý svědek (TV film)
Růženko, spíte sama? (TV film)
1969 Čepice pro kašpárka (TV film)
Kaktus, bomba, letadlo (TV film)
Kníže (TV film)
1968 Moudrý Engelbert (TV film)
Vojnarka (TV film)
1967 Traktér u královny Pedauky (TV film)
1966 Akce Lucy (TV film)
1965 Anděl blažené smrti
Sjezd abiturientů (TV film)
1964 Smrt Tarelkina (TV film)
1963 Chléb, který jíte (divadelní záznam)
Zmoudření dona Quijota (divadelní záznam)
1955 Tanková brigáda

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace