foto

John Singleton

  • nar. 6.1.1968 (48 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Daniel John Singleton (nar. 6. ledna 1968 v Los Angeles, Kalifornie) je americký filmový režisér, scenárista a producent. Syn hypotečního makléře Dannyho Singletona a výkonné prodejkyně farmaceutické společnosti Sheily Ward, který byl vychováván v oddělené domácnosti jeho nesezdaných rodičů. Navštěvoval Pasadena City College a USC školu filmového umění, kterou dokončil roku 1990.

Jeho filmovým debutem byl snímek CHLAPCI ZE SOUSEDSTVÍ / DĚTI ULICE (1991) s Laurencem Fishburnem a Cubou Goodingem Jr., za který byl nominován na Oscara za režii a scénář. Stal se tak nejmladším režisérem a jediným afro-američanem nominovaným na Oscara za režii. V roce 1991 také režíroval klip pro píseň Michaela Jacksona s názvem "Remember The Time". V roce 1996 se oženil s ghanskou princeznou a herečkou Akosua Busia. S níž se hned další rok rozvedl. V roce 2000 natočil remake stejnojmeného seriálu ze 70. let DRSNEJ SHAFT se Samuelem L. Jacksonem. Dále natočil několik snímků, ve kterých většinou hraje jednu z hlavních postav Tyrese Gibson - TVRĎÁK (2001), RYCHLE A ZBĚSILE 2 (2003) a ČTYŘI BRATŘI (2005). V roce 2006 vyhrál USC's Mary Pickford Alumni Award. Dnes připravuje dva své plánované projekty TULIA (2008) a remake seriálu The A-TEAM (2009).

Martin "c.tucker" Boček

Režijní filmografie

2016 American Crime Story (TV seriál)
The Race Card (S01E05)
Snowfall (TV film)
2015 Empire (TV seriál)
2011 Bez dechu
2005 Čtyři bratři
2003 Rychle a zběsile 2
2001 Tvrďák
2000 Drsnej Shaft
1997 Vítejte v Rosewood
1995 Holé lebky
1993 Poetic Justice
1991 Chlapci ze sousedství

Dokumentární

2009 30 for 30 (TV seriál)

Hudební videoklipy

1995 Michael Jackson: Video Greatest Hits - HIStory (hudební videoklip)
1993 Dangerous: The Short Films (hudební videoklip)
1992 Michael Jackson: Remember the Time (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2000 Drsnej Shaft
1995 Your Studio and You
1994 Policajt v Beverly Hills III
1991 Chlapci ze sousedství

Dokumentární

2011 These Amazing Shadows
2009 Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
2006 Boffo! Tinseltown's Bombs and Blockbusters
2005 20 to 1 (TV seriál)
2002 Who Is Alan Smithee? (TV film)
2001 Casting for Glinda

TV pořady

2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)

Hudební videoklipy

1993 Dangerous: The Short Films (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(28)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace