foto

Steven Spielberg

  • nar. 18.12.1946 (69 let)
    Cincinnati, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Steven Spielberg se narodil v Cincinatii (Ohio, USA) 18. prosince 1946. Jeho otec byl elektroinženýr, jeho matka koncertní pianistka. Otcovo zaměstnání však vyžadovalo velmi časté stěhování. Za zmínku stojí např. Haddonfield, Scottsdale, Silicon Valley. To jsou místa, v nichž prožil Steven své dětství. Jen málokteré místo mu ale mohlo být skutečným domovem, protože všude vždy zůstával jen krátkou dobu. Toto všechno se také podepsalo na jeho školním prospěchu, který nebyl vůbec dobrý. Také rodiče si přestali rozumět. Hádek přibývalo a vše došlo tak daleko, že se po čase rozvedli. Ze Stevena se tak postupně stával introvert, který se celé dny schovával ve svém pokoji.

Ve dvanácti letech objevil tátovou osmimilimetrovou kameru. Upnul se na natáčení krátkých filmů. Film pro něj byla jediná věc, kde mohl plně využít svoji představivost. Otec však chtěl ze svého syna mít vědce a jeho nadšením pro filmy opovrhoval. Naopak matka Stevena podporovala. Dokonce mu dovolila vybudovat si v obývacím pokoji miniaturní kino. První plnohodnotný film Steven natočil ve čtrnácti letech. Jmenoval se ÚTĚK NIKAM. Trval zhruba třičtvrtě hodiny a pojednával o válce. Jeho druhým (opět na téma války) filmem byla BOJOVÁ JEDNOTKA. Zároveň to byl jeho první film promítaný ve skutečném kině. Na vstupném vydělal Steven svůj první honorář - 100 dolarů. V roce 1965 se jeho rodiče rozvedli a Steven poprvé navštívil studio Universal. Na vedoucího studia Sidneye J. Sheinberga zapůsobil Spielbergův němý příběh AMBLIN natolik, že nabídl Spielbergovi smlouvu na sedm let. Televize se tak stala nesmazatelnou ikonou Spielbergovy filmařské kariéry.

Za dobu svého působení v televizi toho Spielberg stihl poměrně hodně. Režíroval některé díly Zóny soumraku, Neuvěřitelných příběhů nebo Krajních mezí. Zahájil rovněž sérii o komisaři Kolumbovi. Průlom přišel v roce 1971, kdy natočil celovečerní thriller DUEL. Film pronikl do kin a byl téměř celosvětově distribuován. Poté zfilmoval poměrně nevýrazný SUGARLANDSKÝ EXPRES. Jeho následující film z něj však už konečně učinil megastar první kategorie. Píše se rok 1975 a do kin jde Spielbergův nový počin ČELISTI. Thriller o žraloku zabijákovi vydělal 410 milionů dolarů a Spielberga rázem katapultoval mezi největší režisérské hvězdy. V roce 1977 natočil velkolepou a vizuálně úchatnou scifi BLÍZKÁ SETKÁNÍ TŘETÍHO DRUHU. Film byl přijat kladně jak diváky tak i kritikou a získal Oscara za nejlepší kameru (+ dalších 8 nominací).

O dva roky později vzniká další Spielbergův film s názvem 1941. Film měl velice rozporuplné přijetí. Dalším Spielbergovým filmem byl v roce 1981 INDIANA JONES A DOBYVATELÉ ZTRACENÉ ARCHY. Šlo o snímek, se kterým si Spielberg jen upevnil postavení jednoho z nejlepších režisérů vůbec. Pro mnoho lidí vůbec nejlepší dobrodružný film vydělal obrovské peníze a přinel velkou popularitu jak Spielbergovi tak hlavnímu představiteli Harrisonu Fordovi. Píše se rok 1983 a Steven Spielberg natáčí další trhák.E.T. - MIMOZEMŠŤAN. Film dojal jak malé tak i velké publikum a se ziskem 700 milionů dolarů se stal ve své době komerčně absolutně nejůspěšnějším filmem všech dob.

Po několik ne zase až tak velkých filmech si Steven Spielberg a Harrison Ford zopakovali svoje úspěšné vystoupení a natočili spolu pokračování „Indyho“ s názvem INDIANA JONES A CHRÁM ZKÁZY. Film však neslavil až tak velký úspěch (kromě Oscara za vizuální efekty) jak se zprvu počítalo. Divákům připadal film až příliš akční a příliš krvavý. Rok na to natáčí Spielberg do té doby svůj asi nejambicióznější film PURPUROVÁ BARVA. Film byl přijat velmi kladně, ovšem na oscarovém klání odešel s prázdnou. Neproměnil ani jednu z jedenácti nominací a Spielberg byl hodně zklamán. O dva roky později Steven opět zaválel a točí jeden ze svých nejsugestivnějších a nejemocionálnějších filmů vůbec - ŘÍŠE SLUNCE. Příběh malého chlapce uprostřed zuřící 2. světové války byl opět výborně přijat jak kritikou tak i diváky, ale na Oscara to opět nestačilo a to i přesto, že měl šest nominací (kamera, výprava, střih, hudba, kostýmy, zvuk).

V roce 1989 natočil Spielberg opět film „pro diváky“. Už potřetí se sešel s Harrisonem Fordem, aby spolu natočili třetí díl Indiana Jonese. INDIANA JONES A POSLEDNÍ KŘÍŽOVA VÝPRAVA je mnohými považován za vůbec nejlepší z celé trilogie (mimo jiné získal Oscara za střih zvukových efektů) a Spielbergovi opět přinesl popularitu a v neposlední řadě také spoustu peněz. Po několika ne příliš kladně (např. HOOK) hodnocených filmech však přichází převratný rok 1993, kdy Spielberg totálně zahýbal filmovým světem. Natočil JURSKÝ PARK, který nejen že získal tři technické oscary (vizuální efekty, střih, střih zvukových efektů), ale především se stal komerční světovou jedničkou. Dynamický příběh, solidní herci a skvělé triky zapůsobily na lidi po celém světě a odstartovaly „dinosaurománii“. Ve stejném roce nátačí Steven skvostné válečné drama SCHINDLERUV SEZNAM, které se stává absolutním králem Oscarů a odnáší si z dvanácti nominací sedm Oscarů (film, režie, výprava, střih,scénář, hudba, kamera) a je považován za jeden z nejlepších filmů všech dob.

Po totálním triumfu si dává Spielberg několika letou pauzu, aby v roce 1997 natočil pokračování Jurského parku s názvem ZTRACENÝ SVĚT: JURSKÝ PARK. Film vydělal spoustu peněž, ale u kritiky už takový úspěch neměl. Bylo mu vyčítáno až přílišné „megalomanství“ a tak Spielberg víceméně nenapodobil kvality prvního dílu. Ve stejném roce natáčí otrokářské drama AMISTAD. Film získal čtyři nominace na Oscara (vedlejší herec, kamera, kostýmy, hudba). Neproměnil však žádnou z nominací a neměl ani velký úspěch u kritiků, kteří ho označují za příliš pomalý a nudný.

Steven však nelenil a vše napravil o rok později svým velkolepým a strhujícím válečným dramatem ZACHRAŇTE VOJÍNA RYANA. Film vynikl zejména brilantním technickým zpracováním, za které si odnesl hned pět zlatých sošek (režie, kamera, střih, zvuk, střih zvukových efektů). V roce 2002 natočil Spielberg hned tři velké filmy. Tím prvním je A.I. UMĚLÁ INTELIGENCE. Filmu se ujal po smrti svého velkého kamaráda Stanleyho Kubricka. Pro někoho mistrovské dílo, pro jiné jen uslzená metafora. A.I. měla velice vlažné přijetí. Druhý z filmů byla roztomilá krimi komedie CHYŤ MĚ, KDYŽ TO DOKÁŽEŠ v hlavní roli s Tomem Hanksem a Leonardem DiCapriem. Film byl přijat velmi kladně a v kinech vydělal přes 150 milionů dolarů.

Třetím filmem byl temný sci-fi thriller MINORITY REPORT. Snímek byl napjatě očekáván a byl hodnocen velice příznivě. Vynikl zejména kvalitním scénářem, působivým výkonem Toma Cruise a skvělou vizuální stránkou. Stal se dalším filmem, který pokořil 150 milionovou hranici. Spielbergovým zatím posledním filmem je romantická komedie z letištního prostředí THE TERMINAL. Hlavní roli ztělesnil sympatický pár Tom Hanks a Catherine Zeta-Jones. Spielberg nepřestává filmovat a v budoucnu se můžeme těšit hned na několik jeho zatím rozpracovaných projektů.

Zdeněk "Kaka" Oborník

Režijní filmografie

2020 Montezuma
2019 Indiana Jones 5
2018 It's What I Do
Ready Player One
2017 The Kidnapping of Edgardo Mortara
2016 Obr Dobr
2015 Most špiónů
2012 Lincoln
2011 Tintinova dobrodružství
Válečný kůň
2008 Indiana Jones a Království křišťálové lebky
2005 Mnichov
Válka světů
2004 Terminál
2002 Chyť mě, když to dokážeš
Minority Report
2001 A.I. Umělá inteligence
1998 Zachraňte vojína Ryana
1997 Amistad
Ztracený svět: Jurský park
1993 Jurský park
Schindlerův seznam
1992 Amazing Stories: Book One
1991 Hook
1990 The Visionary
1989 Indiana Jones a Poslední křížová výprava
Navždy
1987 Říše slunce
1985 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Purpurová barva
1984 Indiana Jones a Chrám zkázy
1983 Zóna soumraku
1982 E.T. - Mimozemšťan
1981 Dobyvatelé ztracené archy
1979 1941
1977 Blízká setkání třetího druhu
1975 Čelisti
1974 Sugarlandský expres
1973 Savage (TV film)
1972 Něco zlého (TV film)
1971 Columbo (TV seriál)
Columbo: Vražda podle knihy (TV film)
Duel (TV film)
Name of the Game: LA 2017, The (TV film)
Owen Marshall: Counselor at Law (TV seriál)
1970 Night Gallery (TV seriál)
Psychiatrist, The (TV seriál)
1969 Marcus Welby, M.D. (TV seriál)
Night Gallery (TV film)
1968 Amblin'
The Name of the Game (TV seriál)
1967 Slipstream
1964 Firelight (studentský film)
1961 Escape to Nowhere (amatérský film)
Fighter Squad (amatérský film)
1959 Last Gun, The (amatérský film)

Dokumentární

2008 Timeless Call, A
1999 Unfinished Journey, The
1984 Strokes of Genius (TV seriál)

Scenáristická filmografie

2001 A.I. Umělá inteligence
1996 Každý den v akci (TV seriál)
1985 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
1982 Poltergeist
1977 Blízká setkání třetího druhu
1968 Amblin'
1967 Slipstream
1964 Firelight (studentský film)
1961 Escape to Nowhere (amatérský film)
Fighter Squad (amatérský film)

Herecká filmografie

2002 Austin Powers - Goldmember
2001 Vanilkové nebe
1997 Muži v černém
Ztracený svět: Jurský park
1995 Your Studio and You
1992 Shattered Lullabies
1984 Gremlins
Indiana Jones a Chrám zkázy
1980 Bratři Bluesovi
1975 Čelisti
1972 Něco zlého (TV film)

Dokumentární

2015 Back in Time
Nora Ephron: Všechno je námět
2014 And the Oscar Goes To... (TV film)
Atari: Game Over - a.z.
Autopsy: The Last Hours Of (TV seriál) - a.z.
From Borehamwood to Hollywood: The Rise and Fall and Rise of Elstree
Kubrick Remembered
2013 Alice Walker: Beauty in Truth
Don't Say No Until I Finish Talking
Drew: The Man Behind the Poster
Eastwood Directs: The Untold Story
Milius
2012 David Geffen: Král Hollywoodu (TV film)
2011 Příběh filmu: Odysea (TV seriál) - a.z.
Ray Harryhausen: Special Effects Titan
Science-fiction et paranoïa. La culture de la peur aux Etats-Unis
2010 Hollywood Don't Surf!
Hope For Haiti Now (koncert)
Industrial Light & Magic: Creating the Impossible (TV film)
Making of 'The Pacific', The (TV film)
The People vs. George Lucas
2009 Human Factor: Exacting Revenge of the Fallen, The
Previously On: E.R. (TV film)
2008 Production Diary: Making of 'The Kingdom of the Crystal Skull'
The Masterpiece That Almost Wasn't
You Must Remember This: The Warner Bros. Story
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
Great Bolshy Yarblockos! Making 'A Clockwork Orange'
Spielberg o Spielbergovi (TV film)
Transformers: Their War
Visions of Stanley Kubrick, The
2006 Shark Is Still Working, The
50 Films to See Before You Die (TV film)
2005 Best Ever Family Films (TV film)
Steven Spielberg and the Original 'War of the Worlds'
Strength and Honor: Creating the World of 'Gladiator'
The 100 Greatest Family Films (TV film)
Waging the War of the Worlds: From H. G. Wells to Steven Spielberg
Watch the Skies!: Science Fiction, the 1950s and Us (TV film)
100 Greatest War Films, The (TV film)
2004 Cecil B. DeMille: American Epic (TV film)
Cutting Edge: The Magic of Movie Editing, The
Dvojí výzva
Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust
Legacy of Filmmakers: The Early Years of American Zoetrope, A
Star Wars: Impérium snů (TV film)
Survivors of the Shoah: Visual History Foundation
Voices from the List
2003 Aventure Spielberg, L' (TV film)
'Catch Me If You Can': Behind the Camera
'Catch Me If You Can': In Closing
'Catch Me If You Can': The Casting of the Film
Frank Abagnale: Between Reality and Fiction
Indiana Jones: Making the Trilogy
Why History Matters: A Dialogue with Students (TV film)
2002 AI: A Portrait of David
AI: A Portrait of Gigolo Joe
AI: From Drawings to Sets
AI/FX
Brian De Palma, l'incorruptible
Creating AI
Deconstructing Precog Visions
Dressing 'AI'
E.T. Reunion, The
E.T. the Extra-Terrestrial: 20th Anniversary Celebration
Jaws: The E! True Hollywood Story (TV film)
Live at the Shrine! John Williams and the World Premiere of 'E.T.: The Extra Terrestrial': The 20th Anniversary
Music of 'AI', The
Prelude to a Dream
Robots of 'AI', The
Sound of 'AI', The
Steven Spielberg: Our Responsibility to Artificial Intelligence
2001 Beyond Jurassic Park
Intimate Portrait: Holly Hunter (TV film)
Making of 'Band of Brothers', The (TV film)
Making of 'Close Encounters of the Third Kind', The
R2-D2: Beneath the Dome (TV film)
Stanley Kubrick: Život v obrazech
Zehn Gebote der Kreativität, Die (TV film)
2000 American Beauty: Look Closer...
Chuck Jones: Extremes and In-Betweens, a Life in Animation
Lawrence of Arabia: A Conversation with Steven Spielberg
1999 Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years (TV seriál)
Forever Hollywood (TV film)
Indiana Jones and the Last Crusade: A Look Inside (TV film)
Intimate Portrait: Laura Dern (TV film)
Making of 'Amistad', The
Od Hvězdných válek k Hvězdným válkám (TV film)
People Profiles: Steven Spielberg (TV film)
The Directors (TV seriál)
Unauthorized Star Wars Story, The
1998 AFI's 100 Years... 100 Movies: The Antiheroes
Into the Breach: 'Saving Private Ryan'
Return to Normandy
1997 Making of 'Lost World', The
Ships of Slaves: The Middle Passage (TV film)
1996 Making of 'E.T. The Extra-Terrestrial', The
Making of '1941', The
Survivors of the Holocaust (TV film)
1995 American Cinema (TV seriál)
Barbra: The Concert (koncert)
Jak se točil Jurský park
Making of Steven Spielberg's 'Jaws', The
1994 A Century of Cinema
1993 George Lucas: Heroes, Myths and Magic (TV film)
1992 Magical World of Chuck Jones, The
1991 Here's Looking at You, Warner Bros. (TV film)
1990 Listen Up: The Lives of Quincy Jones
Making Close Encounters
Martin Scorsese Directs (TV film)
Muppets Celebrate Jim Henson, The (TV film)
Siskel & Ebert: The Future of the Movies (TV film)
1988 Roger Rabbit and the Secrets of Toon Town (TV film)
1987 Citizen Steve
Čínská Odysea (TV film)
Funny, You Don't Look 200: A Constitutional Vaudeville (TV film)
1984 Making of 'Indiana Jones and the Temple of Doom', The (TV film)
1982 Chambre 666 (TV film)
Making of 'Poltergeist', The (TV film)
1981 Great Movie Stunts: Raiders of the Lost Ark (TV film)
Making of 'Raiders of the Lost Ark', The (TV film)
1977 Making of 'Close Encounters of the Third Kind', The (TV film)
1971 Režie: John Ford

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2012 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Shirley MacLaine (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
17th Annual Critics' Choice Movie Awards, The (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 Sean Connery - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
2002 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Tom Hanks (TV pořad)
The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
XIX Winter Olympics Opening Ceremony (TV pořad)
74. Annual Academy Awards (TV pořad)
1999 taff (TV pořad)
1996 American Film Institute Salute to Clint Eastwood, The (TV pořad)
American Film Institute Salute to Steven Spielberg, The (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1990 American Film Institute Salute to David Lean, The (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)

Hudební videoklipy

1997 Michael Jackson: HIStory on Film - Volume II (hudební videoklip)
1989 Michael Jackson - Liberian Girl (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(28 719)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace