Reklama

Reklama

Bertrand Tavernier

Bertrand Tavernier

nar. 25.04.1941
Lyon, Francie

zem. 25.03.2021 (79 let)
Sainte-Maxime, Francie

Biografie (2)

Bertrand Tavernier, jasnozřivě sarkastický analytik společnosti, jako filmař ale zastánce „tradice". Spojení, které nemohlo – nedlouho po odeznění „nové vlny" – u části francouzské kritiky nevzbudit podezření z revizionismu, přinejmenším stylistického. U diváků a kritiků schopných ocenit cit pro psychologickou přesnost a pro vedení herců nicméně Tavernierův kredit stoupal s každým novým filmem: Hodinář od svatého Pavla (1973), Soudce a vrah (1975), Smrt v přímém… (více)

Zajímavosti (4)

Smrt v přímém přenosu (1980)

  • Tavernier vzpomínal:Romy jednou měla říct jednoduše větu a pak se to mělo stopnout. Ona nejenže větu řekla, pak se však najednou dlouze podívala na Sydowa, skleničku přiblížila k puse a upustila ji. Znovu se podívá na Maxe. Je cítit, jak v ní narůstá panika, jež ve scénáři vůbec nebyla. Poté jsem za ní šel a řekl jí: Romy, co to znamená? Ty neumíš improvizovat, ale vůbec netušíš, jaký jsi mi právě dala dárek. Uvědomuješ si ten záběr? Od tohoto okamžiku už neříkám STOP.“ (theSaint)

Smrt v přímém přenosu (1980)

  • Tavernier prohlásil: Romy mi psala, že tam nebude sebemenší soucit a skutečně tam nebyl. Vzala na sebe mnoho úkolů, vůbec se nechránila, většinu filmu hrála nenalíčená. Po natáčení nic nekontrolovala, neověřovala. Ani jedinkrát večer nepřišla na promítání natočeného materiálu před střihem.“ (theSaint)

Galerie (15)

Reklama

Režisér

Scenárista

Producent

Dokumentární
2017

Bratři Lumiérové

Herec

Host

Reklama

Reklama