foto

Woo-ping Yuen

  • nar. 1.1.1945 (72 let)
    Kanton, Kuang-tung, Čína
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tohoto chlapíka dnes zná hodně lidí a kdo ne, tak se s jeho tvorbou určitě setkal. Největší ikona akčních kung-fu filmů. Pokud jste viděli alespoň dva takové filmy, vězte, že tenhle chlapík k nim určitě dělal choreografii nebo je rovnou režíroval. Pojďme se dozvědět víc o téhle legendě, bez které by akční žánr nebyl ani z poloviny takový, jaký je dnes.

Narodil se v roce 1945 v Guangzhou v blízkosti Jihočínského moře. Byl nejstarší z dvanácti dětí. K filmu měl odjakživa velice blízko, jelikož jeho otec byl televizní hvězda ve velice populárním seriálu o Wong Fei-Hungovi (čínský národní hrdina). Mladý Yuen Woo-Ping po otcově příkladu studoval v Pekingské opeře (stejná instituce, kterou si prošel např. Jackie Chan) a k filmu se poprvé dostal jako kaskadér. Zaměstnávali ho Shaw Brothers.

Záhy začal dělat to, čím je nejslavnější a to jest choreografie. Úplně první film, kterému choreografii udělá, je MAD KILLER. Jenže to mu nestačilo a tak se vrhl na režii a opět zvolil dobře. Do svých filmů si jako hlavního představitele vybral úplně neznámého, zato velice šikovného herce jménem Jackie Chan a nastartoval jeho legendární kariéru ve filmech ŠKOLA HADA a v dnes již vskutku legendárním DRUNKEN MASTER.

Jeho kariéra mezitím neustále stoupala a tak si řekl, že stvoří další kung-fu superhvězdu, tentokrát třeba z talentovaného Donnieho Yena. Jejich první pecka bylo DRUNKEN TAI CHI a nebo bombastický film IRON MONKEY, ve kterém na 100% využil své trademarkové dráty. Přitom stihl ještě udělat choreografie k dalším milníkům kung-fu akce ONCE UPON A TIME IN CHINA či FIST OF LEGEND (ten se ovšem obešel bez drátů).

Poslední co chybělo byla kariéra v zahraničí, ale o to se postarali bratři Wachovští, kteří za Yuen Woo-Pingem přijeli do Hong Kongu a doslova ho ukecali ke spolupráci na MATRIXU. Yuen totiž ze začátku s nimi nechtěl nic mít, ale když mu slíbili naprostou tvůrčí svobodu, přijal. Dále stojí za zmínku choreografie k TYGR A DRAK. U MATRIXU a TYGRA A DRAKA se Yuenův způsob práce projevil jako skutečně geniální, protože Keanu Reeves není žádný kung-fu killer a Chow Yun-Fat do té doby pouze střílel, takže udělat z nich neporazitelné bojovníky dá práci... Povedlo se.

Mezi jeho nejnovější přírůstky do akčního nebe patří choreografie ke KUNG FU MELE a UTRŽENÉMU ZE ŘEŤĚZU. Dnes už je Yuen Woo-Ping opravdu největší autoritou v oboru a dejte jed na to, že když se podílí na choreografii, tak v tom filmu prostě bude na co koukat.

Erich "Superpero" Züda

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2013 Velmistr
1993 Zou lao wei long
1992 Ji Boy xiao zi: Zhen jia wai long
Král zlodějů
Yao shou du shi
1991 Hao men ye yan
1990 Yi ben man hua: Chuang tian ya
1989 Yi dan qun ying
1988 Gui meng jiao
Tygří klec
1987 Poslední kondor
1985 Qing feng di shou
1984 Sheng dan kuai le
1983 Tian shi zhuang xie
1981 Yong zhe wu ju
1978 Chu zhong
Mistrův syn
Zi yue shi si xing ye
1977 Nan quan bei tui dou jin hu
1976 Ci lang zhou
Jiang hu zi di
Pavučina smrti
Si qiu
Tien ya ming yue dao
You gui zi
1975 Biao chi fei yang
E ba
Kleopatra Jones a zlaté kasino
Nu bu kuai
Qi mian ren
Xin ti xiao yin yuan
Zhong guo chao ren
1974 Meng hu dou kuang long
Wu yi
1973 Dao bing fu
Chu ba
Shi po tian jian
Xiao za zhong
1972 Bi hu
Dang kou tan
Da sha shou
E ke
Chou lian hu an
Luo ye fei dao
Ma yong zhen
Qun ying hui
Si qi shi
Ying han
1971 Da jue dou
Feng kuang sha shou
Jednoruký šermíř 2
Lei ru fung
Quan ji
Shuang xia
Wu ming ying xiong
Xie jiu tian lao
Ying wang
1970 Dvanáct zlatých medailonů
Cha chi hu
Msta
Shi san tai bao
Xiao sha xing
You xia er
1969 Du bei dao wang
Shi er jin qian biao
Si jiao
Tie shou wu qing
1968 Hong la jiao
Jin yan zi
1967 Da ci ke
Dao jian
Ru xia
1966 Nezdolné trio
Wen su chen
1965 Bao lian deng
Chrám Rudého lotosu

Dokumentární

2011 Příběh filmu: Odysea (TV seriál)
2004 Matrix Reloaded Revisited, The
Matrix Revolutions Revisited, The
The Matrix Reloaded: Teahouse Fight
2001 Matrix: Nová návštěva
1999 Making 'The Matrix' (TV film)
1994 Cinema of Vengeance

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(58)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace