foto

Charlie Kaufman

  • nar. 20.9.1958 (57 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeden z nejoriginálnějších scenáristů, který získal za své krátké kariéry (pouze pět filmů) tři nominace na Oscara a z toho jednu proměnil. Navzdory své úspěšnosti odmítá poskytovat rozhovory, fotografovat se a setkat se s ním je takřka nemožné.

Vyrůstal v městečku Massapequa, kde byl rodiči vychován v typickém židovském stylu. Studoval na Bostonské univerzitě, která ho ale nebavila a proto se rozhodl odejít do New Yorku, kde začal studovat film. Ze začátku se mu příliš nedařilo a tak byl nucen pracovat na půl úvazku v muzeu, kde hlásil zavírací hodiny. Poté se rozhodl odejít do L.A. a tam mu studio Fox poskytlo možnost napsat pár epizod k seriálu Get a Life! Následovaly i další seriálové projekty jako například Ned and Stacey, The Dana Carvey Show, Trouble with Harry. Pokusil se též prosadit svůj vlastní pilot Depressived Rooms, ale kvůli poznámkám, že je to příliš divné a temné nebyl tento pilot nikdy odvysílaný.

Průlomovým se pro Charlie Kaufmana stal scénář k filmu V KŮŽI JOHNA MALKOVICHE, o který se začala zajímat společnost Michaela Stipea z R.E.M. a i samotný John Malkovich. Celovečerním režijním debutem byl film i pro Spika Jonze do té doby režiséra reklam a videoklipů a v roce 1999 společně s Johnem Cusackem, Cameron Diaz a Chatrine Keener v hlavních rolích ho natočili. Kaufman byl hned nominován na Oscara, Zlatý Globus a na BAFTU, kterou nakonec jako jedinou ze všech nominací proměnil. Dalším filmem na kterém se kromě scénáře podílel i jako producent je komedie SLEZ ZE STROMU, kterou v roce 2001 natočil s Michaelem Gondrym. Ta bohužel po úspěchu vychvalovaného Johna Malkoviche, nezaujala jak širší veřejnost, tak ani odbornou kritiku. Následuje scénář pro režijní debut George Clooneyho MILUJTE SVÉHO ZABIJÁKA, který i přes Clooneyeho popularitu a i jeho skvělou režii také příliš nezaujme, ale ani nezklame. S výsledným filmem nakonec není moc spokojen ani sám Kaufman, jelikož Clooney mu až příliš zasahoval do scénáře aniž by s ním cokoliv konzultoval. Avšak dalším filmem Kaufman skutečně ohromil. V ADAPTACI režírované opět Spikem Jonzem ztvárnil sebe v tvůrčí krizi při adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Za tento scénář byl Kaufman 3x nominován jak na Zlatý Glóbus, tak na Oscara, ale dokázal proměnit pouze jedinou nominaci a to zase BAFTU. Další film však už nezůstal bez povšimnutí Akademie a zaslouženě Oskara získal. Ve filmu VĚČNÝ SVIT NEPOSKVRNĚNÉ MYSLI, který natočil s režisérem Michaelem Gondrym v roce 2004 si opět stejně jako v Johnovi Malkovichovi pohrává s tématikou ovládání lidské mysli a i díky skvělým výkonům Kate Winslet a Jima Carreyho film získává jedno ocenění za druhým.

V roce 2005 si Charlie Kaufman zkusil i divadlo. Napsal a režíroval hru NADĚJE OPOŠTÍ DIVADLO, část výhradně zvukové produkce Theater of the New Ear. V této hře hrají takové hvězdy jako Meryl Streep, Hope Davis a Peter Dinklage.

V současné době se chystá do kin i Kaufmanova režijní premiéra SYNECDOCHE, NEW YORK a tak se doufejme, že se můžeme těšit na další krásný filmový zážitek.

Radek "radeckator" Stejskal

Scenáristická filmografie

2015 Anomalisa
2008 Synecdoche, New York
2005 Moral Orel (TV seriál)
2004 Věčný svit neposkvrněné mysli
2002 Adaptace
Milujte svého zabijáka
2001 Slez ze stromu
1999 V kůži Johna Malkoviche
1995 Ned a Stacey (TV seriál)
1993 Trouble with Larry, The (TV seriál)
1992 Edge, The (TV seriál)
1990 Get a Life (TV seriál)

TV pořady

1996 Dana Carvey Show, The (TV pořad)

Režijní filmografie

2015 Anomalisa
2014 How and Why (TV film)
2008 Synecdoche, New York

Producentská filmografie

2015 Anomalisa

Herecká filmografie

TV pořady

2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(340)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace