foto

Jaroslava Tichá

  • nar. 30.9.1929
    Lubná, Československo
  • zem. 21.4.2015 (85 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herecké vzdělání získala Jaroslava Tichá na pražské DAMU, ještě jako studentka se objevila v krátkém snímku BLÁZNI MEZI NÁMI (1955). Po absolutoriu začala sbírat první zkušenosti na menších oblastních scénách v blízkosti svého rodiště. Začínala v Hořovicích (1956-1959), nevyhovující scény ve středních Čechách vedly ke vzniku nového divadla v Příbrami (Divadlo Antonína Dvořáka), které bylo otevřeno v roce 1959 a Jaroslava Tichá byla jednou z jeho prvních hereček (1959-1962). Jejím dalším působištěm bylo Městské divadlo v Mladé Boleslavi (1963-1966), nakonec zamířila do Divadla Vítězného února v Hradci Králové (1966-1969). V roce 1969 opustila stálý pracovní úvazek v divadlech a nadále působila ve svobodném povolání.

Pro film a televizi natočila Jaroslava Tichá přes padesát titulů, role středního a většího rozsahu se však dají spočítat na prstech jedné ruky. Jako herečka příbramského divadla dostala zajímavou příležitost v melodramaticky laděném snímku KDE ŘEKY MAJÍ SLUNCE (1961), což byl její debut v celovečerním filmu. V průběhu šedesátých let se její filmografie rozrůstala jen pomalu, začala se objevovat v postavách manželek hlavních hrdinů (PERLOVÝ NÁHRDELNÍK, 1965; MUŽ, KTERÝ STOUPL V CENĚ, 1967).

Výrazné herecké kreace předvedla Tichá ve dvou umělecky hodnotných počinech konce šedesátých let, oba ale zůstaly na dlouhá léta divákům zapovězeny, protože v době normalizace putovaly do trezoru. Hospodyni Andělu hrála ve filmové kronice VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI (1968). Ještě výrazněji na sebe upozornila postavou Matyldy v psychologickém dramatu SMUTEČNÍ SLAVNOST (1969). Drobnější, ale neméně zajímavou příležitost dostala v rodinném dramatu KATEŘINA A JEJÍ DĚTI (1970).

Ve srovnání s těmito zdařilými psychologickými studiemi zaniká její další tvorba, i když v sedmdesátých letech točila podstatně častěji. V její filmografii nadále převažovaly role manželek, z filmů té doby stojí za zmínku DÝM BRAMBOROVÉ NATĚ (1976), kde byla partnerkou Rudolfa Hrušínského. Menší úlohy různého charakteru vytvořila také v dalších nadčasových filmech (LÉTO S KOVBOJEM, 1976; DEN PRO MOU LÁSKU, 1976).

V průběhu osmdesátých let došlo u Tiché k poklesu počtu i významu rolí, nadále se ale objevovala nejen ve filmu, ale také v televizních inscenacích a seriálech. Před filmovou kamerou stála na dlouhou dobu naposledy ve dvou zapomenutých snímcích z roku 1988, po několika televizních rolích se k filmu vrátila postavou babičky Novákové v komedii KAMEŇÁK (2003) i jejích dvou pokračováních.

Manželem Jaroslavy Tiché byl herec Jan Faltýnek (1936-1995), mají spolu jednoho syna.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2007 Svatba na bitevním poli
2005 Kameňák 3
2004 Kameňák 2
2003 Kameňák
2002 Na psí knížku (TV film)
1999 Návštěva staré dámy (TV film)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Portrét duše (S04E03)
1991 Ariadnina niť (TV film)
1988 Piloti
Uf - oni jsou tady
1986 Hry pro mírně pokročilé
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Smích se lepí na paty
1985 O chamtivém strašidle (TV film)
1984 Až do konce
Čertův švagr (TV film)
Ferdinande, vrať se (TV film)
Kariéra
Kukačka v temném lese
Poklad hraběte Chamaré
Rubikova kostka (TV film)
1983 Bota jménem Melichar
1982 Kouzelné dobrodružství
Má láska s Jakubem
1981 Divoký koník Ryn
Hodina života
1980 Dívka s mušlí
Jen si tak trochu písknout
Mít tak holku na hlídání (TV film)
Příběhy modrého telefonu - Maska (TV film)
Romaneto
Svítalo celou noc
1979 Poprask na silnici E 4
1978 Čistá řeka
Rudý primátor (TV film)
Slečna Rajka (TV film)
Sólo pro starou dámu
1977 Die Magermilchbande (TV seriál)
Hodina pravdy
Hop - a je tu lidoop
Vítězný lid
1976 Čas lásky a naděje
Den pro mou lásku
Dům Na poříčí
Dým bramborové natě
Hodně štěstí! (studentský film)
1975 Borisek, malý seržant
Matka (TV seriál)
Čin (E07)
Zklamaná naděje (E05)
Požár (E04)
Plody poznání (E02)
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
Osvobození Prahy
Pomerančový kluk
1974 Muž, který se spustil (TV film)
Pavlínka
Sokolovo
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Družina černého pera
Maturita za školou
Rodeo
Tajemství zlatého Buddhy
1972 Opory společnosti (TV film)
Půlnoční kolona
1971 Lepší pán (TV film)
1970 Kateřina a její děti
1969 Smuteční slavnost
1968 Všichni dobří rodáci
1967 Dívka s třemi velbloudy
Muž, který stoupl v ceně
1965 Perlový náhrdelník
1964 Bubny
1963 Maškaráda (TV film)
1961 Kde řeky mají slunce
Tereza
1955 Blázni mezi námi (studentský film)

Dokumentární

2014 Jenom starý trezorový film (studentský film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace