foto

F. A. Brabec

  • nar. 30.11.1954 (61 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

František Antonín Brabec se narodil 30.11. 1954 v Praze, je českým kameramanem a režisérem. Mezi roky 1970-1974 navštěvoval Gymnázium Jana Nerudy. V té době vzniklo velké množství fotografických prací, za které získal několik ocenění v domácích amatérských soutěžích. V letech 1975-1981 studoval FAMU - obor filmová a televizní kamera. Při studiu točil profesionální krátké dokumentární filmy. V letech 1982 – 1992 pracoval F. A. Brabec ve Filmovém studiu Barrandov, zprvu jako asistent kamery, poté jako druhý kameraman a posléze jako samostatný kameraman.

S režiséry Martinem Bezouškou a Dušanem Kukalem natočil celovečerní film AEIOU, který byl z politických důvodů v distribuci uveden až o jedenáct let později od jeho vzniku. V roce 1984 natočil s režisérem Janem Svěrákem školní film SBOHEM NÁDRAŽÍČKO. Během jejich dlouholeté spolupráce vznika řada úspěšných reklamních spotů. Jeho kameramanským debutem se stal film ČAS SLUHŮ (1989) v reřii s Irenou Pavláskovou. Film byl oceněn Čestným uznáním na MFF v Cannes 1990, Zvlášní cenou poroty na MFF v Montealu 1990 a dalšími oceněními. V roce 1989 natočil s režísérem Juliusem Matulou film VOLNÁ NOHA. Roku 1990 vznikl film STAVENÍ s režií Miloše Zábranského. Natočil film OBECNÁ ŠKOLA, jež byl roku 1991 nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film. Téhož roku stál za kamerou filmu Ireny Pavláskové CORPUS DELICTI. S polským režiserem Pavlem Trzaskou natočil film SMACZNEGO, TELEWIZORKU (1993), za který získal cenu za kameru na FF Bellinzone. Další film, na kterém se podílel s režiérem Janem Svěrákem, nese název AKUMULÁTOR 1 (1994). Tentýž film zvítězil V týdnu kritiky na MFF v Benátkách 1994 a Brabcovi přinesl Cenu literárního fondu za nejlepší kameru roku 1994. Ve stejném roce pokračoval ve spolupráci s J. Svěrákem, kde se podílel na vzniku komedie JÍZDA. Film získal Českého lva za nejlepší kameru roku 1994 a Křišťálový glóbus na MFF v Karlových varech 1995. S režisérem Janem Němcem natočil film JMÉNO KÓDU RUBIN (1995), uvedeného do kin na začátku roku 1997.

O dva roky poté se pyšnil svým režiním debutem ve filmu KRÁL UBU (1996), jež jako film získal několik ocenění: Cenu Zdeňka Podskalského za nejlepší debut na festivalu Hrnec smíchu v Novém Městě nad Metují, 7 nominací na Českého lva: kamera, střih, hudba, architekt, kostýmy, hlavní mužská role, vedlejší mužská role. Tři České lvy získal za kameru, hudbu a architekta. Famafest 99 (Portugalsko) - Grand Prix za nejlepší režii. Rok 2000 se stal zrodem adaptace šesti balad a jedné pohádky z Erbenovy sbírky Kytice. KYTICE měla 8 nominací na Českého lva: film roku, kamera, střih, hudba, zvuk, kostýmy, architekt, plakát, 4 České lvy zízkala za : kameru, hudbu, zvuk a plakát. Na Vinnie Festvalu v USA film obdržel Hlavní cenu.

F.A. Brabec se též podílel na výrobě mnoha reklam. Asi na 150 jako kameraman a dalších 50 i režíroval. Např. : Bohemia sekt, Expandia banka, American Express, KB – Tři králové, Platební karty, Commercial Union, Vlasta, Tetra Pack, Mazda 626, 323, 121, Xedos, Nella batole, Česká televize, Bariéry I, II, Amstel Beer, Zlatý bažant, Radegast, ČS Platební karty, Benzina, Znělky MOTÝLI (Nova), Orange–Globtel, Litovel Beer, emco, Kolonáda, Jupí Drink atd. Za reklamu Tetra Pack – Zlatý klinec – získal cenu Nejlepší reklama roku 1998 (Slovensko).

Byl za vznikem několika desítek hudebních videoklipů: Karel Gott, Lucie Bílá (za klip Ave Maria dostal Českou Gramy za nejlepší videoklip roku 1996 , D. Hůlka, Tři sestry, J. Nohavica, I. Csáková, Sexy Dancers, J.A.R. (1. cena časopisu Rock Report - videoklip roku 2000) - Bulháři, Daniel Landa, P. Muk, I. Bartošová apod.

ČSFD.cz

Kameramanská filmografie

2016 Žito 44
2015 Vánoční Kameňák
2012 Carmen
2011 V peřině
2010 Kajínek
2008 Bathory
Máj
2007 Bestiář
2004 Bolero
2003 Krysař
2000 Kytice
1996 Jméno kódu: Rubín
Král Ubu
1995 Situace vlka
1994 Akumulátor 1
Jízda
1993 Dobrou chuť (TV film)
1991 Corpus delicti
Obecná škola
1990 Stavení
1989 Čas sluhů
Volná noha
1979 AEIOU

Dokumentární

1984 Sbohem, nádražíčko (studentský film)

Hudební videoklipy

2008 Muoj bože (hudební videoklip)
2007 Mene Tekel (hudební videoklip)
2002 Daniel Landa - Quantum tarantulí (hudební videoklip)
Daniel Landa: Tajemství (hudební videoklip)
1998 Daniel Landa: Smrtihlav (hudební videoklip)
1997 Daniel Landa: 1938 (hudební videoklip)

Režijní filmografie

2016 Žito 44
2015 Vánoční Kameňák
2012 Carmen
2011 V peřině
2008 Máj
2004 Bolero
2003 Krysař
2000 Kytice
1996 Král Ubu
1995 Situace vlka

Dokumentární

2009 Lucie Bílá Best of Video
2004 Lucie Bílá: Láska je Láska

Hudební videoklipy

2002 Daniel Landa: Tajemství (hudební videoklip)
1999 Ilona Csáková: Jedno tajemství (hudební videoklip)
Ilona Csáková: Tornero (hudební videoklip)
1998 Ilona Csáková: Když zbývá pár slov (hudební videoklip)
Ilona Csáková: La Isla Bonita (hudební videoklip)
Ilona Csáková: Proč mě nikdo nemá rád (hudební videoklip)
Lucie Bílá - Trouba (hudební videoklip)
1997 Ilona Csáková: Noc kouzelná (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

2011 V peřině
2008 Máj
2003 Krysař
2000 Kytice
1996 Král Ubu

Hudební videoklipy

2002 Daniel Landa: Tajemství (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Dokumentární

2013 Tajemství Lucie Bílé (TV film)
2010 Film o filmu: V peřině (TV film)
2008 Film o filmu: Máj (TV film)
2001 Film o filmu: Kytice (TV film)

TV pořady

2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Ceny Anděl 2010 (TV pořad)
2010 Kinorama (TV pořad)
2008 Experiment (TV pořad)
Hvězdný reportér (TV pořad)
Interview B.T. (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)

Hudební videoklipy

2007 Mene Tekel (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(289)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace