foto

Saša Gedeon

  • nar. 29.8.1970 (45 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 29. srpna 1970 v Praze. Během středoškolského studia na gymnáziu v Kladně se začal věnovat výtvarným a literárním aktivitám. Publikoval několik krátkých próz v tehdejších literárních periodikách a úspěšně se účastnil několika literárních soutěží. Ve druhém ročníku gymnázia natočil krátký 8mm film Schody (1986), který o dva roky později předložil k přijímacímu řízení na FAMU. Po maturitě byl přijat na obor filmové a televizní režie (1988) a absolvoval ji celovečerním filmem Indiánské léto a teoretickou diplomovou prací Možnosti vypravěče (1996). Za studijní úspěchy obdržel cenu Nadace Josefa Hlávky. Na FAMU zrealizoval několik krátkých studentských filmů, za které obdržel několik cen. Jeho film Zavřeno pro rodinný smutek obdržel hlavní cenu The Best Drama na filmovém festivalu F.F.I.C.S. v Tokiu v Japonsku 1992. Za scénář krátkého filmu Štace obdržel cenu Pierra Beaumarchaise na festivalu v Angers ve Francii 1995. V lednu 1995 měl premiéru jeho celovečerní debut Indiánské léto, který se stal jedním z nejúspěšnějších českých filmů roku.

FAMU.cz

Scenáristická filmografie

2017 Klíč ke snu
2004 Vizije Evrope
1999 Návrat idiota
1995 Indiánské léto
1994 Štace (studentský film)
1993 Podivné jméno pro psa (studentský film)
1991 Vajíčko (studentský film)
Zavřeno pro rodinný smutek (studentský film)
Zkouška (studentský film)

Dokumentární

1989 Blátošlap (studentský film)
Výroba kuřete (studentský film)

Režijní filmografie

2017 Klíč ke snu
2004 Vizije Evrope
1999 Návrat idiota
1995 Indiánské léto
1994 Štace (studentský film)
1993 Podivné jméno pro psa (studentský film)
1991 Vajíčko (studentský film)
Zavřeno pro rodinný smutek (studentský film)
Zkouška (studentský film)
1986 Schody (amatérský film)

Dokumentární

1989 Blátošlap (studentský film)
Výroba kuřete (studentský film)

Herecká filmografie

2010 Bloudím
2003 Čert ví proč
2002 Rok ďábla
1994 Vlak (studentský film)

Dokumentární

2000 Archiv FAMU (TV film)
Sametová kocovina
1999 Film o filmu - Návrat idiota (TV film)

TV pořady

2013 Český lev 2012 (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
2005 Český lev 2004 (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
1999 Noc s Andělem (TV pořad)
1997 Eliadova knihovna (TV pořad)
Paskvil (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(43)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace