foto

Pavel Háša

  • nar. 1.6.1929
    Praha, Československo
  • zem. 5.8.2009 (80 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pavel Háša se narodil 1. června 1929 v Praze do rodiny divadelního ředitele Josefa Antonína Háši (1902 – 1952). Absolvoval gymnáziu (1948), nedokončil studium na UK, ale jako filmový nadšenec odešel na post režiséra do Filmového studia Gottwaldov (1948 – 1951), Krátkého filmu v Praze (1951 až 1959) a poté pražského Československého armádního filmu (1959 – 1971). Po čase prodleném ve svobodném povolání (1971 – 1981), kdy pracoval hlavně v televizi, se stal kmenovým režisérem v libeňském Divadle S. K. Neumanna (1981 – 1991). Roku 1991 hostoval v kladenském Středočeském divadle. A od roku 1992 jako režisér spolupracoval s Agenturou Harlekýn a Divadlem U hasičů.

K divadelním režiím přistupoval Pavel Háša nanejvýš zodpovědně. Věnoval velkou pozornost textu, hudbě, stylizaci a zejména práci s hercem, o kterého se nejvíce opíral. V řadě jeho režií vystupovala Květa Fialová. Z četných divadelních inscenací si uveďme Langerovu „Periferii“, Hrabalovy a Nývltovy „Ostře sledované vlaky“, Rattiganovu „Jeho Výsost a subreta“, „Okénko“ Olgy Scheinpflugové, „Každou středu“ Mariela Resnikova, „Štiku k obědu“ Wolfganga Kohlhaase a Rity Zimmerové, Andersonovu „Víš přece, že neslyším, když teče voda“, „Tři na lavičce“ Aldo Nicolaje, Simonovo „…Vstupte!“, „Tureckou kavárnu“ Roberta Thomase, „Zlaté jezero“ Ernsta Thompsona, Watkynovu „Co v detektivce nebylo“, „Nasredina“ Josefa Kainara, Dostojevského „Bratry Karamazovi“ apod.

Během svého zaměstnání v Krátkém filmu a Armádním filmu natáčel zejména krátké populárně naučné, dokumentární a instruktážní filmy. Vyjmenujme si například ARMÁDNÍ UMĚLECKÉ DIVADLO (1954) o divadle režiséra E. F. Buriana, V PRVNÍM SLEDU (1956) o bojové pohotovosti českých vojáků, na motivy skutečného případu STALO SE JEDNÉ NOCI (1956), o setkání dvou přátel DOPIS PŘÍTELI (1957), o boji s fašismem SVĚDECTVÍ (1961), o smutném a tragickém konci jedné české vesnice LIDICE (1965) a nebo DEVĚT KAPITOL ZE STARÉHO DĚJEPISU (1969) o událostech z 1. světové války, PLECHOVÁ NEDĚLE, PAMÁTNÍK PÍSEMNICTVÍ atd. atd. Za dokumenty sklízel ceny na mnoha světových festivalech.

Jednou jedinkrát zavětřil Pavel Háša i do hraného českého filmu. Napsal scénář (spolu s Romanem Hlaváčem, autorem námětu) a režíroval středometrážní hranou dokumentární rekonstrukci o odhalení rozsáhlé špionážní sítě Státní bezpečností PŘÍPAD DANIELA (1964) s málo známými herci v titulních rolích. Snímek byl natočen podle skutečného případu, který se před soud dostal v roce 1960. Snímek však nebyl vyroben ve Filmovém studiu Barrandov, jak bývalo zvykem, ale vznikl jako zakázka pro Československý armádní film. Těžiště Hášovy tvorby spočívalo od 70. let zejména v televizi.

Natočil velkou řadu televizních inscenací, často na námět děl předních světových i českých klasiků a dramatiků nebo podle původních scénářů (na několika filmech se scenáristicky podílel i sám Háša). Z TV filmů nechť si připomeňme komedie (RECEPTY DOKTORA KUDRNY, zejména TŘI NA LAVIČCE s Martinem Růžkem, Ladislavem Peškem a Jiřinou Štěpničkovou, POVÍDKY MALOSTRANSKÉ, PAN PICKWICK, ARABESKY, ZELŇAČKA, ZÁHADNÁ PANÍ SAVAGEOVÁ nebo DOKTOR MUNORY A JINÍ LIDÉ), dramata (třeba ČAS JEŘABIN, NEPŘÁTELÉ VEŘEJNOSTI, RANĚNÝ LUČIŠTNÍK, SVĚDKOVÉ OBŽALOBY, ZAJATEC ŠÍLENSTVÍ, NÁVŠTĚVNÍ HODINY, VLCI, MISIE či DROBEČKY Z PERNÍKU), historické projekty (ROZHOVOR, DIALOG S DOPROVODEM DĚL, TĚŽKÁ HODINA, ŠŤASTLIVEC SULLA, NOC ROZHODNUTÍ i GENERÁL ELIÁŠ) a rovněž kriminálky (VRAŽDA PŘED VEČEŘÍ, JAK SE ZRANIT VE SLUŽBĚ). V televizi se uplatnil i při režii zábavných pořadů (TELEVARIETÉ aj.).

Uplatnil se též v rozhlase (např. „Růže je růže“ Miry Michalowské s Květou Fialovou v titulní úloze z roku 1997). Jeho druhou ženou byla herečka Květa Fialová (*1929), s níž měl dceru a se kterou často a rád spolupracoval na různých projektech. Za režii inscenace SVĚDKOVÉ OBŽALOBY (1974) Háša obdržel Stříbrnou nymfu (1975) na Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu. Kvůli těžkým zdravotním problémům musel od roku 2000 zcela omezit svoji uměleckou činnost. V posledních létech svého života byl těžce nemocný kvůli Alzheimerově chorobě, které nakonec 5. srpna 2009 v Praze podlehl ve věku osmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Režijní filmografie

2000 Drobečky z perníku (TV film)
1998 Dvě washingtonská ohlédnutí (TV film)
1997 Čas jeřabin (TV film)
Doktor Munory a jiní lidé (TV film)
Záhadná paní Savageová (TV film)
1996 Štěstí krále Alfonse (TV film)
1995 Generál Eliáš (TV film)
Muž v pozadí (TV seriál)
Zelňačka (TV film)
1994 Lidumil (TV film)
Misie (TV film)
1993 Jak se ztratit ve zlém světě (TV film)
Noc rozhodnutí (TV film)
1992 Gazdina roba (divadelní záznam)
Jak vyloupit banku (TV film)
Styď se, nebožtíku (TV film)
Život a dílo skladatele Foltýna (TV film)
1991 Prosím, vaše lordstvo! (TV film)
Sokratův podzim (TV film)
Šťastlivec Sulla (TV film)
1990 Jasnovidcem proti své vůli (TV film)
Smrt barona Gandary (TV film)
Trojlístek (TV seriál)
Ukradený kaktus (TV film)
Vlci (TV film)
Závrať (TV film)
1989 Motýli (TV film)
1988 Bankovní dům Daubner (TV film)
Dvě z Paříže (TV film)
My se vlka nebojíme (TV film)
1987 Arabesky (TV film)
Ohňostroj v Aspern (TV film)
Třináctý předseda (TV film)
Zdaleka ne tak ošklivá, jak se původně zdálo (TV film)
1986 Návštěvní hodiny (TV film)
Pan Pickwick (TV film)
Růže je růže (TV film)
Těžká hodina (TV film)
Záhada zamčeného pokoje (TV film)
1985 Kdo zachrání kovboje (TV film)
Poslední výslech (TV film)
V šatně (TV film)
1984 Povídky malostranské: Doktor Kazisvět (TV film)
Povídky malostranské: Hastrman (TV film)
Povídky malostranské: O měkkém srdci paní Rusky (TV film)
Povídky malostranské: Přivedla žebráka na mizinu (TV film)
Povídky malostranské: Slečna Máry (TV film)
Povídky malostranské: Večerní šplechty (TV film)
1983 Cesta na Borneo (TV film)
Dvě noci s císařem (TV film)
1982 Dialog s doprovodem děl (TV film)
Hořká vůně léta (TV film)
Milostný poločas (TV film)
1981 Bratři Karamazovi (divadelní záznam)
Na Candida (divadelní záznam)
O Vánocích už nechci slyšet ani slovo (TV film)
Proč se vraždí starší dámy (TV film)
Tot-Amor (TV film)
1980 Rváč (divadelní záznam)
Smrt a blažená paní (TV film)
1979 Osamělý jezdec (TV film)
Ve věci J. R. Oppenheimera (TV film)
1978 Jak se zranit ve službě (TV film)
Tři na lavičce (TV film)
1977 Uragán Donna (TV film)
V Bakersvillu není hrdina (TV film)
1976 Banální situace (TV film)
Doba strachu (TV film)
Slečna Meg a talíř Ming (TV film)
Ženitba (TV film)
1975 Čert na zemi (TV film)
Poslední exil (TV film)
Raněný lučištník (TV film)
Recepty doktora Kudrny (TV film)
Rodič (TV film)
1974 Manželské štěstí (TV film)
Nepřátelé veřejnosti (TV film)
Svědkové obžaloby (TV film)
1973 Paní Marjánka, matka pluku aneb Ženské srdce (divadelní záznam)
1972 Poslední bitva stopátého (TV film)
Rozhovor (TV film)
Vražda před večeří (TV film)
1971 Zajatec šílenství (TV film)
1964 Případ Daniela
1959 Dva muži a balon
1956 Modrá a zlatá

Dokumentární

1973 Chvilky s Vladimírem Šmeralem (TV film)
1969 Devět kapitol ze starého dějepisu
1967 Vzpomínka na tři rána v českém lese
1965 Lidice
1963 Reportér
1961 Svědectví
1957 Dopis příteli
1956 Stalo se jedné noci
V prvním sledu
1954 Armádní umělecké divadlo
1952 Věda jde s lidem

TV pořady

1985 Zpívající housle (TV pořad)
1978 Co neodnesl čas (TV pořad)
Prázdniny (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1968 Nedělní chvilka poezie (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 Semafor - Největší hity (hudební videoklip)
1978 Hana Zagorová: Zdá se (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

1985 Kdo zachrání kovboje (TV film)
V šatně (TV film)
1982 Dialog s doprovodem děl (TV film)
1976 Ženitba (TV film)
1959 Dva muži a balon

Dokumentární

1952 Věda jde s lidem

Herecká filmografie

Dokumentární

1996 Když režisér narukoval (TV film)
1957 Lovci perel

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace