foto

Jan Hřebejk

  • nar. 27.6.1967 (49 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se v Praze. Po dokončení Akademického gymnázia ve Štěpánské zamířil na FAMU kde studoval obor scénárista, dramaturg. Už během studií na konci 80. let zrežíroval ve vlastní produkci dva krátkometrážní snímky CO VŠECHNO CHCETE VĚDĚT O SEXU A BOJÍTE SE TO PROŽÍT a L.P. 1948. Následně napsal spolu s někdejším spolužákem Petrem Jarchovským scénář k filmové komedii debutujícího Ondřeje Trojana PĚJME PÍSEŇ DOHOLA.

Zlom v jeho kariéře však znamenal až rok 1993, kdy jako režisér natočil svůj první celovečerní snímek ŠAKALÍ LÉTA, opět podle scénáře Petra Jarchovského. Muzikál popisující těžké časy v 50. letech a příchod rock and rollu do Čech se stal nejúspěšnějším filmem roku a Hřebejkovi vynesl Českého lva a obrovskou přízeň diváků. V r. 1996 realizoval televizní seriál pro děti KDE PADAJÍ HVĚZDY, který se prodal do mnoha zemí Evropy. Dalším úspěchem byla trojice povídek pro televizní cyklus BAKALÁŘI, za nějž získal několik dalších prestižních ocenění.

S koncem 90. let pak přicháží nejúspěšnější období Hřebejkovy tvorby. Tradičně ve spolupráci se scénáristou Jarchovským a producentem Ondřejem Trojanem natáčí v r. 1999 divácky velice ceněnou smutnou retrokomedii z 60. let PELÍŠKY. O rok později představuje svůj asi nejlepší snímek MUSÍME SI POMÁHAT, ve kterém dvojice manželů (B. Polívka a A. Šišková) ukrývá za 2. světové války židovského uprchlíka. Film získal celkem 6 Českých lvů a dokonce nominaci na Oscara. Podobně úspěšná byla i další retrokomedie, tentokrát z let osmdesátých PUPENDO a zatím poslední režisérův projekt HOREM PÁDEM, kde si vzal na paškál problémy současnosti a propojil zde osudy několika rozdílných osob (podle jeho vlastních slov mu byl volnou inspirací americký snímek MAGNÓLIA).

Jan Hřebejk patří bez diskuze k nejlepším českým režisérům současnosti. Každé jeho další dílo je v Česku očekáváno s napětím. Kromě celovečerních filmů Hřebejk také příležitostně režíruje v pražském divadle Pod Palmovkou a občas natáčí také v oblasti reklam a dokumentů.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Režijní filmografie

2017 Zahradnictví II: Dezertér
Zahradnictví III: Nápadník
Zahradnictví: Rodinný přítel
2016 Pět mrtvých psů (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Učitelka
2015 Místo zločinu Plzeň (TV seriál)
Případ pro exorcistu (TV seriál)
2014 Až po uši (TV seriál)
Zakázané uvolnění
2013 Líbánky
Škoda lásky (TV seriál)
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
Odpad město smrt
Svatá čtveřice
2011 Nevinnost
2010 Zítra se bude... (divadelní záznam)
2009 Kawasakiho růže
2008 Nestyda
U mě dobrý
2007 Medvídek
2006 Kráska v nesnázích
2004 Horem pádem
2003 Pupendo
2000 Musíme si pomáhat
1999 Pelíšky
1998 Česká soda
1997 Dobrá zpráva (TV film)
Nebezpečné vztahy (divadelní záznam)
Okno (TV film)
Past (TV film)
Poslední koncert (TV film)
1996 Kde padají hvězdy (TV seriál)
1993 Česká soda (TV seriál)
Šakalí léta
1992 Dobročinný večírek (TV film)
1991 Nedělejte nic, pokud k tomu nemáte vážný důvod (studentský film)
1989 L. P. 1948 (studentský film)
1988 Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít (studentský film)

Dokumentární

2011 Inventura Febia - Lidé s poznamenanou tváří a tetováním (TV film)
1996 Život zpěváka a skladatele Vladimíra Mišíka (TV film)

TV pořady

1998 Jak se žije (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
1996 60 (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)

Hudební videoklipy

1995 Chinaski - Pojď si lehnout (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2010 Největší z Čechů
2008 U mě dobrý
2002 Rok ďábla
1996 Šeptej
1993 Šakalí léta
1991 Velmi uvěřitelné příběhy (TV seriál)
Velmi uvěřitelné příběhy: Siláci (TV film)
1989 Cesta na jihozápad
1988 Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít (studentský film)

Dokumentární

2014 Jak se točil seriál Až po uši (TV film)
2012 Film o filmu: Odpad, město, smrt (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2004 Opera hokejdo (TV film)
2003 Film o filmu: Pupendo (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Úžasný rokenrol v Čechách aneb Jeď, Honzo, jeď! (TV film)
2001 Chaos (TV film)
2000 Film o filmu: Musíme si pomáhat (TV film)
1999 Film o filmu: Pelíšky (TV film)
1993 Šakalí léto (TV film)

TV pořady

2014 Kancelář Blaník (TV pořad)
2013 Ceny české filmové kritiky 2012 (TV pořad)
Český lev 2012 (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2012 Ceny české filmové kritiky 2011 (TV pořad)
Nikto nie je dokonalý (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Interpelace (TV pořad)
Trumfy Miroslava Donutila (TV pořad)
Vínečko (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
2009 Talkshow Jana Saudka (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
Intimní zpověď (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Těžkej Pokondr: Kníra mám (hudební videoklip)
WTF (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 976)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace