foto

Jaromil Jireš

  • nar. 10.12.1935
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • zem. 24.10.2001 (65 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jaromil Jireš se narodil 10. prosince 1935 v Bratislavě. Po odmaturování na administrativní větvi filmové Střední průmyslové školy v Čimelicích (1954) nastoupil na pražskou FAMU, kde postupně absolvoval obor kamery (1958) a režie (1960). Už na FAMU zaujal studentskými filmy, u nichž byl kromě autorem námětů a scénářů kameramanem (SÁL ZTRACENÝCH KROKŮ) a režisérem (HOREČKA, STREJDA, STOPY). U Jakubiskova snímku FAMU s názvem MLČENÍ (1963) byl autorem textů k písním. Začínal u Alfréda Radoka, když s ním spolupracoval na Polyekránu pro veletrh v Brně a italském Turíně, a jako režisér v letech 1960 – 1962 a 1975 v Laterně magice (např. HOUSLOVÝ KONCERT, loutkový DON ŠPAGÁT, ZTRACENÁ POHÁDKA ANEB VÝLET DO HODIN).

Od podzimu 1960 se stal zaměstnancem Filmového studia Barrandov. O tři roky později natočil svůj první celovečerní snímek KŘIK (1963), který je považován za jedno ze zakladatelských filmových děl „nové vlny“ 60. let. Téměř ke všem svým snímkům si psal náměty (např. SRUB, DON JUAN 68, … A POZDRAVUJI VLAŠTOVKY, PRODLOUŽENÝ ČAS), literární (KŘIK, ŽERT, VALERIE A TÝDEN DIVŮ, LIDÉ Z METRA, ÚTĚKY DOMŮ aj.) i technické (ŽERT, VALERIE A TÝDEN DIVŮ, OPERA VE VINICI či DVOJROLE) scénáře. Na svých scénářích pracoval i s dalšími literáty. V začátcích jeho režijní kariéry bylo typické zaměření na citovou stránku a duševní rozpoložení člověka, potlačení dějové linie a kladení důrazu na uměleckou a estetickou stránku filmu. Další slibný vývoj přerušila normalizační kultura.

Za KŘIK získal Zvláštní uznání na MFF festivalu v Cannes (1964) a též Hlavní cenu (1965) v Umělecké soutěži k 20. výročí ČSSR. Jeho druhým hraným filmem se stal povídkový film připravovaný sedmi režiséry PERLIČKY NA DNĚ (1965) na motivy povídek Bohumila Hrabala, kde Jireš režíroval (za to mu byla udělena Velká cena /1966/ z německého Oberhausenu) povídku ROMANCE. Po dvou krátkých filmech SRUB (1966) a DON JUAN 68 (1968) stvořil svůj nejlepší film, slavné drama o nevydařené pomstě podle novely Milana Kundery ŽERT (1968). Částečně ještě v duchu doznívajících 60. let vytvořil i silně fantasijní VALERIE A TÝDEN DIVŮ (1970) podle románu Vítězslava Nezvala s Jaroslavou Schallerovou v titulní úloze.

Aby vykoupil svůj „prohřešek“ – film ŽERT (získal za něj Trilobita /1969/), udělal na začátku normalizace politický snímek o protinacistické bojovnici Marii Kudeříkové (Magda Vašáryová) … A POZDRAVUJI VLAŠTOVKY (1972), za který byl vyznamenán Čestným uznáním za scénář (MMF Karlovy Vary 1972) a Cenou za režii (MFF Avellino 1972). Během 70. a 80. let uvedl na plátna kin povídkový film o stavbě metra LIDÉ Z METRA (1974), koprodukční OSTROV STŘÍBRNÝCH VOLAVEK (1976), atypické Sci – FI TALÍŘE NAD VELKÝM MALÍKOVEM (1977), MLADÉHO MUŽE A BÍLOU VELRYBU (1978) podle románu Vladimíra Párala, CAUSU KRÁLÍK (1979) s Milošem Kopeckým v titulní úloze, psychologické ÚTĚKY DOMŮ (1980), OPERU VE VINICI (1981), NEÚPLNÉ ZATMĚNÍ (1982) – Stříbrný slon za režii (1983) na MFF v Kalkatě, komedii KATAPULT (1983), PRODLOUŽENÝ ČAS (1984) opět s Milošem Kopeckým, životopisný LEV S BÍLOU HŘÍVOU (1986) o Leošovi Janáčkovi aj. V 90. letech natočil např. ještě LABYRINT (1991), HELIMADOE (1992), UČITEL TANCE (1994), DVOJROLE (1998).

Během svých režií v dlouhometrážní hrané tvorbě pilně rozvíjel i krátkometrážní a dokumentární tvorbu. Soustřeďoval se na dokumenty z prostředí hudby (OBRAZY Z DĚJIN ČESKÉ HUDBY) a hudebních skladatelů (ANTONÍN DVOŘÁK, BOHUSLAV MARTINŮ, NÁVRAT ZTRACENÉHO SYNA, MLÁDÍ A LÁSKA, LEOŠ JANÁČEK), experimentů (KASAŘ, HRA NA KRÁLE), architektury (PEVNOST TEREZÍN či cyklus DESET STOLETÍ ARCHITEKTURY), malířství (SVĚT ALFONSE MUCHY), jiných významných i dalších zajímavých osobností (OBČAN KAREL HAVLÍČEK, DĚDÁČEK, CESTA DO PRAHY VINCENCE MOŠTKA A ŠIMONA PEŠLA Z VLČNOVA L. P. 1969, MAGICKÝ SVĚT RUDOLFA II., DENÍK Z NEW YORKU, KUKAČČÍ VEJCE, GEN, GENUS) a stylizovaných rekonstrukčních vyprávění (TRIBUNÁL).

Jako režisér spolupracoval s televizí (KRÁLOVSKÝ GAMBIT, ZÁPISNÍK ZMIZELÉHO, O LABUTI, O HÁDERUNOVI A VÍLE ELÓŘE, NADĚJE MÁ HLUBOKÉ DNO, RAKOVINA VŮLE nebo A JSOU LI TU ANDĚLÉ?). Po roce 1989 vyučoval na FAMU (od roku 1999 docent) a u filmů studentů byl pedagogickým vedoucím. Jeho snímky získaly desítky ocenění na domácích i zahraničních festivalech a soutěžích. Za režii filmu UČITEL TANCE (1994) byl nominován na Českého lva (1995). Sám vystoupil v dokumentech VIDÍM SVĚT JAKO BÍLÝ AUTOBUS (1995) a V CENTRU FILMU – V TEPLE DOMOVA (1998). Ke konci života ho omezovala nemoc. Jaromil Jireš zemřel 24. října 2001 v Praze v nedožitých šestašedesáti letech.

Jaroslav "krib" Lopour

Režijní filmografie

2000 Dvojrole
1994 Učitel tance
1992 A jsou li tu andělé? (TV film)
Helimadoe
1991 Labyrint
1989 Rakovina vůle (TV film)
1988 Naděje má hluboké dno (TV film)
1987 O Háderunovi a víle Elóře (TV film)
1986 Lev s bílou hřívou
1985 Věčný Faust (TV film)
1984 Prodloužený čas
1983 Katapult
1982 Neúplné zatmění
O labuti (TV film)
1981 Opera ve vinici
1980 Útěky domů
1979 Causa Králík
Zápisník zmizelého (TV film)
1978 Mladý muž a bílá velryba
1977 Talíře nad Velkým Malíkovem
1976 Ostrov stříbrných volavek
1974 Královský gambit (TV film)
Lidé z metra
1972 ...a pozdravuji vlaštovky
1970 Valerie a týden divů
1968 Don Juan 68
Žert
1966 Srub
1965 Perličky na dně
1963 Hlídač dynamitu
Křik
1960 Stopy (studentský film)
1959 Strejda (studentský film)

Dokumentární

2011 Inventura Febia: Emigranti J. Škvorecký a Z. Bakala (TV film)
Inventura Febia: Miloš Kopecký a Stella Zázvorková (TV film)
2000 Mosty nadějí (TV film)
1997 Deset století architektury (TV seriál)
1995 Lapidárium (TV seriál)
Život herce Miloše Kopeckého podle Jaromila Jireše (TV film)
1993 Deník z New Yorku (TV film)
1992 Rekviem za ty, kteří přežili
1991 Beschreibung eines Kampfes
1990 Antonín Dvořák (TV film)
Návrat neztraceného syna (TV film)
1987 Po zarostlém chodníčku (TV film)
1985 Milos Forman - Das Kuckucksei (TV film)
1983 Obrazy z dějin české hudby (TV seriál)
1982 Kouzelná Praha Rudolfa II. (TV film)
1980 Bohuslav Martinů (TV film)
Svět Alfonse Muchy (TV film)
1974 Divino Boemo, Il (TV film)
1973 Kasař
Leoš Janáček (TV film)
1969 Cesta do Prahy Vincence Moštka a Šimona Pešla z Vlčnova l. p. 1969
Dědáček
Tribunál
1967 Hra na krále
1966 Občan K. H. Borovský
1962 Don Špagát
1960 Sál ztracených kroků (studentský film)
1958 Horečka (studentský film)

TV pořady

2011 Inventura Febia (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2000 Dvojrole
1989 Rakovina vůle (TV film)
1979 Zápisník zmizelého (TV film)
1974 Královský gambit (TV film)
1970 Valerie a týden divů
1968 Don Juan 68
Žert
1965 Perličky na dně

Dokumentární

1990 Antonín Dvořák (TV film)
1987 Po zarostlém chodníčku (TV film)
1985 Milos Forman - Das Kuckucksei (TV film)
1973 Leoš Janáček (TV film)
1960 Sál ztracených kroků (studentský film)
1958 Horečka (studentský film)

TV pořady

2011 Inventura Febia (TV pořad)

Herecká filmografie

Kameramanská filmografie

Dokumentární

1960 Sál ztracených kroků (studentský film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(39)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace