foto

Pavel Juráček

  • nar. 2.8.1935
    Příbram, Československo
  • zem. 20.5.1989 (53 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tenhle výrazný představitel české nové vlny 60. let se narodil 2. srpna 1935 v Příbrami. Původně v letech 1953–1956 studoval obory žurnalistika a čeština na tehdejší Filologické fakultě Univerzity Karlovy, díky svému bohémskému životu však byl ze studií vyloučen.

Roku 1957 byl přijat ke studiu dramaturgie na FAMU, kde studoval tenhle obor u profesora Daniela a současně se již podílel na některých námětech či scénářích včetně Stropu Věry Chytilové. Úředně však školu nedokončil, nastoupil do Filmového studia Barrandov, kde v letech 1962 - 1970 působil ve funkci dramaturga.

Natočil dva samostatné autorské filmy Každý mladý muž (1965) a Případ pro začínajícího kata (1969), napsal scénář vědecko-fantastického filmu Jindřicha Poláka Ikarie XB1 (1963) a spolupracoval na scénářích spolu s Janem Schmidtem (jejich absolventský film FAMU Černobílá Sylva (1961), krátkometrážní Postava k podpírání (1963) a Konec srpna v hotelu Ozon (1966)), s Karlem Zemanem (Bláznova kronika (1964)), s Hynkem Bočanem (Nikdo se nebude smát (1965)) se Zdeňkem Sirovým (Hlídač dynamitu (1963)), podílel se také na slavném filmovém představení Kinoautomatu - člověk a jeho dům (1966) a na produkci alegorie Věry Chytilové Ovoce stromu rajských jíme (1969), Menzelových trezorových Skřivánků na niti a krátce před smrtí přispěl k jejich obnovené premiéře (1990).

Na počátku 70. let byl propuštěn z Barrandova, stal se signatářem Charty 77, byl vyslýchán Státní bezpečností a nakonec donucen k odchodu za prací do Západního Německa (1977–1983). Bohužel se ale ani tam, ani po návratu domů ke své dřívější profesi nedostal. Zemřel 20. května 1989 v Praze. Roku 2003 vydal knižně Národní filmový archiv Deníky Pavla Juráčka z let 1959-1974 (1078 stran).

Radek "Radek99" Cihla

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 Zlatá šedesátá (divadelní záznam)
1995 Situace vlka
1969 Případ pro začínajícího kata
1967 Kinoautomat: Člověk a jeho dům
1966 Konec srpna v hotelu Ozon
Sedmikrásky
1965 Každý mladý muž
Nikdo se nebude smát
1964 Bláznova kronika
1963 Ikarie XB 1
Postava k podpírání
1961 Černobílá Sylva (studentský film)
Strop (studentský film)
1960 Hlídač dynamitu (studentský film)

Dokumentární

1959 Auta bez domova (studentský film)

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2010 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna - a.z.
2009 Zlatá šedesátá (TV seriál) - a.z.
2000 Archiv FAMU (TV film) - a.z.
1966 Příležitost promluvit

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(151)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace