foto

Nina Hoss

  • nar. 7.7.1975 (40 let)
    Stuttgart, Bádensko-Württembersko, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nina Hoss sa narodila 7.7.1975 v Stuttgarte, ako dcéra herečky i umeleckej riaditeľky Štátneho divadla Württemberg Heidemarie Rohwedderovej a politika a odborára Williho Hossu, predsedu závodnej rady Daimler-Benz a zakladajúceho člena Strany zelených.

Nina začala svoju kariéru už v siedmich rokoch v rozhlase, kde pracovala na rozhlasových hrách. Na divadelných doskách debutovala vo veku 14 rokov. V rokoch 1995 - 1998 navštevovala hereckú školu Ernst Busch Academy v Berlíne a stala sa členkou berlínskeho divadla Deutsches. Počas štúdia sa venovala aj hraniu na klavíri a spevu.

Nina Hoss mala svoj filmový debut v roku 1996 vo filme Josepha Vilsmaiera "Und keiner weint mir nach", na ktorom čiastočne spolupracovala i česká strana a hudbu pre film zložil Karel Svoboda. V tom istom roku zažiarila prevratným výkonom v titulnej úlohe v snímke Das Mädchen Rosemarie (Dievča menom Rosemarie), televíznom remaku klasického nemeckého filmu z roku 1950. Film získal v roku 1997 Zlatú kameru, mladá Nina Hoss sa stala cez noc hviezdou a jej herecký výkon ocenili ako najlepšiu mladú herečku. V nasledujúcich rokoch okrem filmovania pokračovala v hraní na javisku.

V roku 2001 začala spolupracovať s režisérom Christianom Petzoldom a následne sa stala jeho najobľúbenejšou herečkou. Hrala v jeho televíznom filme "Toter Mann" (2001) i "Wolfsburg" (2003). Hoss vyhrala Grimme Award za oba filmy v rokoch 2003 a 2005. Ďalej tiež vyhrala filmovú bavorskú cenu za jej výkon v úlohe turistky, ktorá sa zamiluje do keňského bojovníka v úspešnej dráme "The White Masai" (Biela Masajka). V jej treťom filme s režisérom Christianom Petzoldom "Yella", hrá ženu z malého mesta vo východnom Nemecku, ktorá chce začať nový život v západnom Nemecku, avšak svoj starý život nemôže nechať za sebou. Jej výkon vo filme Yella jej priniesol zisk Strieborného medveďa za najlepší ženský herecký výkon na Berlinale 2007 a cenu na filmovom festivale Film Deutsch v roku 2008. Roku 2006 Nina tiež vyhrala jednu z najvýznamnejších divadelných ocenení "Prsteň Gertrudy Eysoldtovej" za úlohu "Medea" v predstavení Euripides, režiséra Barbara Freya. Stala sa jednou z najžiadanejších nemeckých herečiek súčasnosti a je žiadaná nielen vo filme, ale i divadle a televízii. V októbri 2008 natočila ďalší celovečerný film, "Anonyma - Žena v Berlíne", podľa knihy, ktorej prvé vydanie vyvolalo v Nemecku veľký rozruch a bola nazývaná i hanbou nemeckých žien. Jej štvrtý spoločný projekt s režisérom Christianom Petzoldom z roku 2008 sa volá "Jerichow".

Koncom roka 2010 si Nina Hoss zahrala vodcu upírskych žien v Berlíne, vo filme "We Are the Night", režiséra Dennisa Gansela. Vo februári 2011 bola pozvaná do poroty na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne. Nina Hoss je tiež aktívna politicky. Je členkou v mimovládnej neziskovej organizácii Terre des Femmes, založenej v roku 1981 v Hamburgu, ktorá na svete bojuje za nezávislý a slobodný život žien a dievčat. Nina už dlhšie žije spoločne s hercom Hansom - Jochenom Wagnerom, s ktorým sa pozná ešte z čias štúdia na hereckej škole. Žijú v Berlíne.

Igor "gogo76" Kravec

Herecká filmografie

2014 Fénix
Nejhledanější muž
2013 Zlato
2012 Barbara
2011 Jedermann Remixed (TV film) - a.z.
Okno do léta
Ve jménu vlasti (TV seriál)
2010 Wir sind die Nacht
2008 Anarchistova žena
Jerichow
Žena v Berlíně
2007 Das Herz ist ein dunkler Wald
Yella
2006 Elementární částice
Leben mit Hannah
2005 Bílá masajka
2004 Bloch - Schwestern (TV film)
2003 Emilia Galotti (TV film)
Leonce und Lena (divadelní záznam)
Wolfsburg
2002 Epsteinova noc
Nackt
2001 Toter Mann (TV film)
2000 Die Geiseln von Costa Rica (TV film)
1999 Vulkan, Der
1998 Feuerreiter
Liebe deine Nächste!
1996 Mädchen Rosemarie, Das (TV film)
Und keiner weint mir nach

Dokumentární

2006 Neu im Kino (TV seriál)
1984 Kennwort Kino (TV seriál)

TV pořady

2004 Harald Schmidt (TV pořad)
1997 Metropolis (TV pořad)
1979 NDR Talk Show (TV pořad)
1978 Tagesthemen (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace