foto

Jiří Bednář

  • nar. 11.11.1941
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 17.11.2013 (72 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Bednář se narodil 11. listopadu v Praze v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava. Jiří je synem básníka Kamila Bednáře (1912-1972). Po dokončení jedenáctileté školy s maturitou nastoupil na DAMU, kde úspěšně absolvoval obor herectví v roce 1962 a poté nastoupil do divadla S.K.Neumanna (dnešní pod Palmovkou) v Libni, kde působil do roku 1969. V letech 1969 až 1972 byl v angažmá v divadle Rokoko, v letech 1972 až 1977 působil jako herec, dramaturg a režisér v Divadle Ateliér. Od roku 1978 pracuje jako dramaturg her pro děti a mládež v Čs. televizi, od roku 1999 je dramaturgem dramatického vysílání.

Napsal několik divadelních her, například „Muž,který přišel do jiného stavu“ (Divadlo na Zábradlí 1969), „Nezkrotná lady Hamiltonová“ (premiéra Divadlo Petra Bezruče 1973, Ostrava).

Je spoluautorem mnoha scénářů TV inscenací a seriálů (Samota, Černý slzy, Smrt Pedofila, Bylo nás šest, Zkoušky z dospělosti, Chlapci a chlapi), divadelních her a muzikálů. Z jeho filmografie vyčnívá SEDM HAVRANŮ, NEBEŠTÍ JEZDCI a MOTIV PRO VRAŽDU.

Rovněž se věnuje pedagogii, kdy v letech 1982-1988 externě vyučoval na FAMU předmět dramaturgie pro děti a mládež, od roku 1996 vyučuje na Vyšší odborné soukromé filmové škole v Písku dramaturgii.

Jan "Vysirka" Skokan

Herecká filmografie

2012 Stín smrtihlava (TV film)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Setkání s hvězdou: Vilma Cibulková (TV film)
2008 Hrobník (TV film)
2007 Dítě hvězdy (TV film)
2006 Boží pole s. r. o. (TV film)
Škodná (TV film)
1997 Zvědavý osel (TV film)
1985 Robotóza (TV film)
1983 Princezny na trvalou (TV film)
1982 Od vraždy jenom krok ke lži
1980 Vrchní, prchni
1979 Ako listy jedného stromu (TV film)
Arabela (TV seriál)
1977 Oddechový čas
1976 Zn. Svobodný otec (TV film)
1974 Motiv pro vraždu
1973 Horká zima
Vysoká modrá zeď
1972 Duhový luk (TV seriál)
1971 Strašidýlko Fanfulínek (TV seriál)
1969 Dobrodružství šesti trampů (TV seriál)
Muž, který přišel do jiného stavu (divadelní záznam)
1968 Nebeští jezdci
Záhořanský hon (TV film)
1967 Sedm havranů
Změny a proměny (studentský film)
1966 Venkovská panička (TV film)
1965 Polka jede do světa (TV film)
1964 Bubny
Starci na chmelu
Strakatí andělé
1963 Jak obelhat manžela (TV film)
Na laně
1962 Závrať
1961 Červnové dny
1959 Docela všední neděle (studentský film)
1956 Váhavý střelec

Dokumentární

2008 Film o filmu: Nebeští jezdci
2003 Pokračování příště (TV seriál)
1969 Deset bodů

TV pořady

2006 Žito (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2003 Smrt pedofila (TV film)
2002 Černý slzy (TV film)
2001 Duch český (TV seriál)
1999 Ošklivá princezna (TV film)
1997 Hotelová vášeň (TV film)
1996 Chladné srdce (TV film)
O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli
1989 Sáňkování není povoleno (TV film)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Území strachu (TV film)
1985 Cawdor a Fera (TV film)
Pusu, pusu, pusu! (TV film)
1984 Křeček (TV film)
1981 Dějiny jednoho dne (TV film)
1979 Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
1978 Sázka pro dva (TV film)
1976 Střílej oběma rukama (TV film) - divadelní hra

Režijní filmografie

1969 Muž, který přišel do jiného stavu (divadelní záznam)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace