foto

Vladimír Michálek

  • nar. 2.11.1956 (60 let)
    Mladá Boleslav, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vladimír Michálek se narodil 2. listopadu 1956 v Mladé Boleslavi. Kromě filmu pracuje i v reklamách, které točí jenom proto, aby jak sám říká: „uživil tu smečku, kterou jsem si pořídil“ – má tři syny. Je řazen do období tvz. „režisérů střední generace“, k nimž patří třeba Vít Olmer, Karel Smyczek nebo Zdeněk Tyc.

Na plátně debutoval filmem AMERIKA (1994). Volně zachycená adaptace románu Franze Kafky však byla přijata velmi chladně i přes hereckou účast Divadla Ypsilon. O to více však zabodoval hned dalším filmem, kterým byla adaptace literárního díla Jakuba Demla, ZAPOMENUTÉ SVĚTLO (1996). Kniha však sloužila scénáristce Mileně Jelínkové pouze jako volná předloha. V příběhu o venkovském knězi, který se snaží zachránit chátrající kostel a život mladé matce několika dětí, dal Michálek jednu z nejlepších životních rolí Boleslavu Polívkovi, který předvedl jeden ze svých nejuměřenějších, ale o to lépe hodnocených výkonů, za kterého si taky odnesl Českého lva.

Když se v roce 1999 rozdávali Čeští lvi za předchozí rok, čekalo se, že Michálkův nejnovější film JE TŘEBA ZABÍT SEKALA (1998), bude horkým favoritem, ale vichřice, která sebou odnesla 9 křišťálových sošek zachycujícího lva ve skoku, je považována za – minimálně – nejlepší porevoluční český film. Ve svém scénáři , zasazeném do období německé okupace, Jiří Křižan proti sobě postavil zparchantělého sedláka Ivana Sekala (Boguslaw Linda) a uprchlíka, hledajícího v malé vesnici azyl, Juru Barana (Olaf Lubaszenko).

Jako značně problematický je považován ANDĚL EXIT (2000). Prostředí feťáků, Klára Issová v hlavní roli, ale chabé recenze a dosti protichůdné názory diváků. Poetický příběh BABÍ LÉTO (2001), podle scénáře Jiřího Křižana, o radostech i strastech podzimu života, dal vyniknout hereckému trojlístku Stanislav Zindulka, Stella Zázvorková a hlavně Vlastimilu Brodskému, který se zde objevil ve své poslední filmové roli, před svou tragickou smrtí. I přes vesměs kladné kritiky, u nás Babí léto propadlo na poli komerčním, hlavně z důvodu, že bylo prezentováno jako film pro důchodce. Většího úspěchu se dočkalo v Americe, kde i nejrenomovanější kritici na něj pěli ty nejpozitivnější recenze.

Jeho poslední „velkou“ prací byl seriál ZÁCHRANÁŘI, který byl točený v česko-slovenské koprodukci, odehrával se ve slovenských Tatrách a vyprávěl o skupině záchranářů, kteří denně riskují život pro druhé lidi. V poslední době navíc koketuje s Amerikou a místními producenty, kteří by mu rádi svěřili režii několika „umělečtěji“ zaměřených projektů. V raném stádiu příprav se uvažovalo o tom, že by mohl točit HODINY, které však nakonec realizoval Stephen Daldry. Nezbývá, než si říct: „Uvidíme“ a čekat

Jiří "Isherwood" Valášek

Režijní filmografie

2016 Prázdniny v Provence
2015 Mamon (TV seriál)
Kapitola 6: Pakt (E06)
Kapitola 5: Kořeny (E05)
Kapitola 4: Děti (E04)
Kapitola 3: Oheň (E03)
Kapitola 2: Abrahám (E02)
další epizody
2014 Pohádkář
2012 Posel
2011 Okno do hřbitova (TV seriál)
2007 O rodičích a dětech
2004 Lovec a datel (TV film)
Pískovna (TV film)
2003 Záchranáři (TV seriál)
2001 Babí léto
2000 Anděl Exit
1999 Jistota (TV film)
Praha očima...
1998 Je třeba zabít Sekala
1996 Zapomenuté světlo
1994 Amerika

Dokumentární

2015 Můj pokus o mistrovský opus (TV seriál)
2011 Em a On
1990 Ticho, které bolí
1989 V chrámu přírody

Hudební videoklipy

2015 Tereza Černochová - Škrábnutí (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

2007 O rodičích a dětech
2000 Anděl Exit
1994 Amerika

Dokumentární

2011 Em a On

Herecká filmografie

Dokumentární

2014 Film o filmu: Pohádkář
Tajemství Stelly Zázvorkové (TV film)
2011 Em a On
2007 Film o filmu: O rodičích a dětech (TV film)
2001 Film o filmu: Babí léto (TV film)
1996 Film o filmu: Zapomenuté světlo (TV film)

TV pořady

2016 Český lev 2015 (TV pořad)
2014 Lucie - Retrovideo (TV pořad)
2013 Copak bych vám lhal? (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2011 Em a On

Producentská filmografie

Dokumentární

2011 Em a On

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(122)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace