foto

Antonín Moskalyk

  • nar. 11.11.1930
    Chust, Podkarpatská Rus, Československo
  • zem. 27.1.2006 (75 let)
    Brno, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Antonín Moskalyk se narodil 11. listopadu 1930 v Chustu, v tehdejší Podkarpatské Rusi (dnes Ukrajina), ale mládí prožil ve Šlapanicich u Brna, kde jeho otec učil na místní škole. Maminka pocházela z rodu Galgociů (maďarská šlechta). V mládí se se věnoval ochotnickému divadlu. Absolvoval gymnázium v Brně a podle přání otce se měl stát učitelem, ale mladý Antonín tíhl k divadlu. Rozhodoval se mezi herectvím a režií, nakonec vystudoval v roce 1958 obor režie na Divadelní fakultě pražské Akademii múzických umění.

Po dokončení studií nastoupil jako režisér a scénárista do Československé televize (byl jedním z jejích prvních režisérů). Za svou kariéru vytvořil desítky televizních filmů a stovky televizních inscenací a pořadů. Jako režisér debutoval v roce 1962 středometrážní povídkou ORANŽOVÝ MĚSÍC, dále komedii DÉLKA POLIBKU DEVADESÁT (1965), drama DITA SAXOVÁ (1967) a pohádku TŘETÍ PRINC (1982). Nejvíce jej ale přitahovala televizní práce. Do zlatého fondu televizní tvorby patří například adaptace knihy Boženy Němcové BABIČKA (1971) s Jarmilou Kurandovou, nebo MODLITBA PRO KATEŘINU HOROVITZOVOU (1965). Největší divácký ohlas ale získaly jeho kriminální televizní seriály - PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO (1986), DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY (1989) a ČETNICKÉ HUMORESKY (1997).

Antonín Moskalyk se oženil v roce 1959 a je otcem dvou detí, syna Martina a dcery Pavlíny. Při natáčení třetí řady Četnických humoresek těžce onemocněl a 27. ledna 2006 ve věku 75 let zemřel v brněnské Masarykově nemocnici. Za svou filmovou a především televizní tvorbu získal celou řadu mezinárodních ocenění a v roce 2005 v rámci televizních cen TýTý byl uveden do Síně slávy.

Petr "contrastic" Kubíček

Režijní filmografie

2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Pojistka (S03E10)
Tizian (S03E08)
Formule (S03E07)
Havrani (S03E06)
Dědic (S03E05)
další epizody
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Slavnost (S02E13)
Loupežník (S02E12)
Hypnotizér (S02E11)
Bouřka (S02E10)
Doktor Smrt II (S02E09)
další epizody
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Narodil se Kristus Pán (S01E13)
Černá ruka (S01E12)
Lázeňské intermezzo (S01E11)
Repetent (S01E10)
Svatba (S01E09)
další epizody
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Neznámý (S04E05)
Vlas (S04E04)
Portrét duše (S04E03)
Volavka (S04E02)
Hon na rozhlasových vlnách (S04E01)
další epizody
1991 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Pinkertonova detektivní agentura (S03E01)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Paprsek (S02E08)
Identifikacní kresba (S02E07)
Mechanoskopie (S02E06)
Krevní skupina (S02E05)
Antropologie (S02E04)
další epizody
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Tým (S01E08)
Rekonstrukce (S01E07)
Krev (S01E06)
Střela (S01E05)
Otisk (S01E04)
další epizody
1988 Cesta do krajiny Ty (TV film)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Laková krabička na čaj (E10)
Příběh z dovolené (E09)
Pan rada v Paříži (E08)
Hokynářská balada (E07)
V tom starém domě (E06)
další epizody
Polom v bezvětří (TV seriál)
1986 Spor o bohyni (TV film)
1985 Mít někoho do deště (TV film)
Pozor, je ozbrojen (TV film)
Václava Kašpara den pátý (TV film)
1984 Adam a Eva (TV seriál)
Jestřábí věž (TV film)
Kukačka v temném lese
1983 Concerto Grosso (divadelní záznam)
Psí kůže (TV film)
Větrná setba (TV film)
Vnitřní zrak (TV film)
1982 Odstřel (TV film)
Portrét (TV film)
Třetí princ
Zahrada dětí (TV film)
1980 Havárie (TV film)
Starožitníkův krám (TV film)
Zlatý náhrdelník (TV film)
1979 Anglický biftek s českou oblohou (TV film)
Král Krysa (divadelní záznam)
Maand op het land, Een (TV film)
Maria Spermalie (TV film)
1978 Zamřížované zrcadlo (TV film)
1977 Jak zničit vlastní mužstvo (TV film)
1976 Herberg in het misverstand, De (TV film)
1975 Matka (TV seriál)
1974 Doňa Perfecta (TV film)
Pozdní léto (TV film)
Schapenborre (TV film)
Živá mrtvola (TV film)
1973 Čestné kolo (TV film)
Kdo je kdo (TV film)
Schapenbron (TV film)
1972 Levende lijk, Het (TV film)
1971 Babička
Dlouhý podzimní den (TV film)
Klícka (TV film)
Kráska a zvíře (TV film)
Lange herfstdag, Een (TV film)
1970 Zonen van de admiraal, De (TV film)
1969 Barometr (TV film)
Nechcete jet do Bembrly? (TV film)
Souboj (TV film)
1968 Dreyfusova aféra (TV seriál)
Raport (TV film)
1967 Dita Saxová
1965 Délka polibku devadesát
Konec velké epochy (TV film)
Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou (TV film)
1963 Putování Simona Mac Keevera (TV film)
1962 Oranžový měsíc
Vrah byl odsouzen po právu (TV film)
1961 Chléb a písně (TV film)
1960 Kolotoč (TV film)
Koncert pro psací stroj a orchestr (TV film)
Setkání 1960 (TV film)

Dokumentární

1973 Ten život ze všech nejmilejší (TV film)

Scenáristická filmografie

2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Tizian (S03E08)
Dědic (S03E05)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Loupežník (S02E12)
Návrat (S02E06)
Čest rodu (S02E05)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Grunt (S01E07)
Medovina (S01E03)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Neznámý (S04E05)
Vlas (S04E04)
Portrét duše (S04E03)
Volavka (S04E02)
Hon na rozhlasových vlnách (S04E01)
další epizody
1991 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Pinkertonova detektivní agentura (S03E01)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Paprsek (S02E08)
Identifikacní kresba (S02E07)
Mechanoskopie (S02E06)
Krevní skupina (S02E05)
Antropologie (S02E04)
další epizody
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Tým (S01E08)
Rekonstrukce (S01E07)
Krev (S01E06)
Střela (S01E05)
Otisk (S01E04)
další epizody
1982 Třetí princ
1969 Nechcete jet do Bembrly? (TV film)

Herecká filmografie

1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Bertillonáž (S01E03)
1966 Noc bez úsvitu (TV film)

Dokumentární

2007 Postůj, okamžiku, jsi tak krásný... (TV film) - a.z.
2005 Portréty: Antonín Moskalyk, režisér (TV film)
2003 Jári (TV film)
1998 Žurnál Četnických humoresek (TV seriál)

TV pořady

2006 Extra (TV pořad)
2003 Osobnosti okolo obrazovky (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(324)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace