foto

Petr Nikolaev

  • nar. 11.5.1957 (59 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Během studií na FAMU na sebe upozornil zejména snímky Schopen - odveden (1979) a Praga kaput regni (1980). Za své školní práce, jejichž nonkonformita a svobodomyslnost mu ve své době vynesly podmínečné vyloučení, získal Nikolaev vůbec prvního Maxima (cenu za nejlepší studentské cvičení) v historii fakulty. Po absolutoriu odešel do Francie, kde žil téměř devět let. Živil se zpočátku jako prodavač zmrzliny, lepič plakátů, malíř pokojů a hlídač dětí. Později režíroval vzdělávací pořady a učil na soukromé filmové škole ESRA (1988-1992). Od roku 1992 žije opět v Praze. Ve funkci pomocného režiséra pracoval na francouzských filmech, natáčených v České republice. V roce 1997 debutoval úspěšnou adaptací literárního bestselleru Michala Viewegha Báječná léta pod psa.

Bioscop

Režijní filmografie

Filmy

2018 Věž
2017 Legionáři - sibiřská anabáze
Tichá pošta
2015 Vybíjená
2014 Na druhý pohled (TV film)
2013 Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů
Příběh kmotra
2011 Lidice
2009 Jménem krále
Klub osamělých srdcí (TV film)
2007 ...a bude hůř
2005 Eden - Zlatá karta (TV film)
2004 Kousek nebe
2003 Šla Nanynka do zelí
2002 Černá slečna, slečna Černá (TV film)
2000 Vlci ve městě (TV film)
1997 Báječná léta pod psa
1994 Měsíční údolí

TV seriály

2015 Atentát (TV seriál)
Smrt zbrojaře (E06)
Fotbalista (E05)
Právo na prodej (E04)
další epizody (4)
Vinaři (TV seriál)
Svatba (S02E16)
Úplněk (S02E15)
Loupež (S02E14)
další epizody (8)
2013 Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (TV seriál)
2009 Proč bychom se netopili (TV seriál)
2005 Eden (TV seriál)

Dokumentární

2015 Anabáze (TV film)
2002 Ztracená duše národa (TV seriál)
2001 Chaos (TV film)
1999 Třicet návratů (TV seriál)
1994 Pražská pětka z Vídně do Akropole (TV film)

TV pořady

1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1992 Oko - pohled na současnost (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2013 Příběh kmotra

Herecká filmografie

TV seriály

2009 Proč bychom se netopili (TV seriál)

Dokumentární

1997 Film o filmu: Báječná léta pod psa (TV film)

TV pořady

2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Dobré ráno s Jedničkou (TV pořad)
2010 Hyde Park (TV pořad)
2008 Český lev 2007 (TV pořad)
Hvězdný reportér (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(52)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace