foto

Vít Olmer

  • nar. 19.6.1942 (74 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec a režisér Vít Olmer se narodil 19. 6. 1942 v Praze. V osmi letech mu zemřela matka, po dobu studií žil se svým otcem v Praze. Dva roky působil v divadle v Mostě, v roce 1964 dokončil studia na DAMU. Do hlavní role ve filmu ho poprvé obsadil režisér Václav Krška - film OSENÍ (1960), kde si zahrál Lojzu, mladíka, který se musí starat o své sourozence, jejichž otec odešel od rodiny.

Na filmovém plátně ztvárňoval především role milovníků, ve filmu OSENÍ byla jeho partnerkou Zuzana Fišárková v roli učitelky. Následovaly role ve filmech ĎÁBLOVA PAST (1961) s Karlou Chadimovou nebo ZLATÉ KAPRADÍ (1963), kde si zahrál roli ovčáka Jury. Objevil se také ve filmu Oldřicha Lipského MUŽ Z PRVNÍHO STOLETÍ (1961) nebo v Kachyňově snímku VYSOKÁ ZEĎ (1964). Do třech svých filmů ho obsadil režisér Juraj Herz. Roli provozního si zahrál ve filmu HOLKA NA ZABITÍ (1975), vedlejší roli doktora ve sci-fi UPÍR Z FERATU (1981) a v malé roli se objevil také v Herzově adaptaci pohádky PANNA A NETVOR (1978).

Kromě herectví se začal už v šedesátých letech věnovat filmové režii, kterou na FAMU absolvoval v roce 1966 (absolventský snímek HOUSLISTA). Jeho první celovečerní hraný film se jmenoval TAKŽE AHOJ (1970), který pojednává „o dívce, která tak dlouho hledala, kdo by jí dal pár facek, až ho našla.“ Po desetileté přestávce natočil dětský film SONÁTA PRO ZRZKU (1980); CO JE VÁM, DOKTORE? (1984) a JAKO JED (1985) - oba se Zdeňkem Svěrákem v hlavní roli a snímek BONY A KLID (1987), pro který napsal scénář spolu s Radkem Johnem. V hlavní roli se představil Jan Potměšil, film pojednává o mladém automechanikovi, který se stane obětí veksláckých překupníků. Se scénáristou Radkem Johnem spolupracoval také na filmu TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ II (1990).

V roce 1991 natočil snímek z vojenského prostředí padesátých let TANKOVÝ PRAPOR v hlavní roli s Lukášem Vaculíkem. Devadesátá léta byla pro Víta Olmera bohužel především bojem s filmovými kritiky. V těchto letech natočil detektivní snímek NAHOTA NA PRODEJ (1993), erotické komedie PLAYGIRLS 1 a 2 (1995) nebo komedii JEŠTĚ VĚTŠÍ BLBEC, NEŽ JSME DOUFALI (1994), ve které se Víta Dolejše (Luděk Sobota) pokouší okrást kumpáni veksláka Bosse, ale hlavní hrdina je přelstí. Zatím posledním Olmerovým celovečerním filmem je WATERLOO PO ČESKU (2002), který se skládá z pěti povídek, v nichž si hlavní role zahrál Jiří Krampol.

Vít Olmer je podruhé ženatý, z prvního manželství má syna Matěje, jeho syn Filip tragicky zahynul. Se současnou manželkou Simonou Chytrovou má syna Víta.

Vojtěch "Joeey" Havlík

Režijní filmografie

2014 Bony a klid 2
2013 Lehká jako dech (TV film)
2011 Vůně kávy (TV film)
2006 Nadměrné maličkosti: Manželé roku 2006 (TV film)
Sůva z nudlí (TV film)
Zajatci Ďáblova chřtánu (TV film)
2005 Trampoty vodníka Jakoubka (TV film)
2004 Modrý kámen (TV film)
2002 Waterloo po česku
2001 Tuláci (TV film)
1999 Policajti z předměstí (TV seriál)
1995 Playgirls
Playgirls II
1994 Ještě větší blbec, než jsme doufali
1993 Nahota na prodej
1991 Tankový prapor
1990 Ta naše písnička česká II
1989 Čeleď brouků finančníků (TV film)
Ježek z kiosku (TV film)
Strašidlo cantervillské (TV film)
1987 Bony a klid
Dámská jízda (TV film)
Páni Edisoni
Zírej, holube! (TV film)
1986 Antonyho šance
1985 Jako jed
1984 Co je vám, doktore?
Druhý tah pěšcem
1983 Stav ztroskotání
1981 Skleněný dům
1980 Sonáta pro zrzku
1975 Sto podzimních kilometrů (TV film)
1972 Medvěd pro hosta (TV film)
1971 Almara (TV film)
Z lékárníkova deníku (TV film)
1970 Takže ahoj
1969 Houslista

Dokumentární

2013 Toulavé house (TV film)
2012 Návraty dokumentaristů (TV seriál)
2011 Hledání Jana Wericha (TV film)
2009 Bez bázně
Jak se stát kyborgem (TV film)
Sedm statečných
2008 Cesta do Vídně (TV film)
2007 Muž ve výloze (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Ředitel zeměkoule (TV film)
1984 Spor o radost
1975 Osmnáct a jeden
1974 Neděle na vsi
Vynálezce
1967 Dva šálky kávy
1966 Dívka
Občané s erbem (studentský film)
1965 Armstrong (studentský film)

TV pořady

2003 Fakta (TV pořad)
1974 Ráčte vstúpiť (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2009 Hřivny (studentský film)
2002 Waterloo po česku
1990 Svědek umírajícího času
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Létající Čestmír (TV seriál)
Písně by neměly umírat
1982 Mrkáček Čiko
Muž z lodi Cap Arcona (TV film)
Obyčejná historie (TV film)
1981 Jako zajíci
Upír z Feratu
1980 Blues pro EFB
Krakonoš a lyžníci
1979 Arabela (TV seriál)
Kdo přichází před půlnocí
Pavilón Z (studentský film)
Postavení mimo hru
1978 Kulový blesk
Panna a netvor
Poplach v oblacích
1977 Hněv
Marie (TV film)
Pan Tau - Lov na slona (TV film)
1976 Krátký život
1975 Amulet
Holka na zabití
Páni kluci
Sto podzimních kilometrů (TV film)
1972 Bitva o Hedviku
1971 Z lékárníkova deníku (TV film)
1969 Most u Remagenu
Pan Tau (TV seriál)
1968 Jarní vody
Maratón
Těch několik dnů...
1967 Dialog (studentský film)
1966 Dýmky
Fantom Morrisvillu
1965 Ať žije republika
Odcházeti s podzimem (TV film)
5 milionů svědků
1964 Antigona (TV film)
Třináct minut (studentský film)
Vysoká zeď
1963 Zlaté kapradí
1961 Ďáblova past
Muž z prvního století
Vyvolení (TV film)
1960 Osení

Dokumentární

2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
Jenom starý trezorový film (studentský film)
2013 Toulavé house (TV film)
2012 Návraty dokumentaristů (TV seriál)
2009 Zlatá šedesátá (TV seriál)
13. komnata Simony Chytrové (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Věčný Kristián Oldřich Nový (TV film)
1975 Osmnáct a jeden
1966 Občané s erbem (studentský film)
1961 Žurnál FAMU: První občasník (studentský film)

TV pořady

2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(29)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace