foto

David Ondříček

  • nar. 23.6.1969 (47 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

David Ondříček absolvoval dokumentární katedru pražské FAMU. Po několika dokumentárních filmech debutoval v roce 1996 filmem Šeptej. Film se stal druhým nejnavštěvovanějším snímkem v České republice v roce 1996, byl nominován na Tiger Award na MFF v Rotterdam v roce 1997 a vyhrál Promotional Award na Festivalu mladého evropského filmu v Cottbusu.

V roce 2000 představuje David Ondříček svůj druhý celovečerní film Samotáři, který mu přináší velký úspěch jak doma, tak v zahraničí. Film Samotáři získal 9 nominací na cenu Český lev, z čehož dvě proměnil. Film rovněž získal tři ceny z Mannheim Heidelberg IFFI v roce 2000, v témže roce získal cenu diváků na MFF v Thessaloniki a MFF ve Varšavě a tři ceny na filmovém festivalu v Plzni.

Jedna ruka netleská, třetí celovečerní film Davida Ondříčka měl premiéru v roce 2003. Byl nominován ve třech kategoriích na cenu Český lev a získal stříbrnou medaili na Houston International Festival v kategorii nezávislých hraných filmů. V roce 2006 David Ondříček uvádí film Grandhotel, který byl vybrán do sekce Panorama na Berlinale. Grandhotel byl nominován na sedm Českých lvů, nakonec si odnesl 2 České lvy.

Zdroj: Falcon

Režijní filmografie

2016 Emil Zátopek
2012 Ve stínu
2006 Grandhotel
2003 Jedna ruka netleská
2000 Samotáři
1996 Šeptej
1991 Theodor Pištěk

Dokumentární

2016 Zátopek (TV film)
1996 Mystic Skate Cup (TV film)
1992 Janáčkovy Hukvaldy (koncert)
Prouza a Priessnitz (TV film)
1990 Lucie Tour
Om...

TV pořady

2013 Deník Dity P. (TV pořad)
1994 Videománie (TV pořad)

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

1996 Šeptej
1980 Trhák
1977 Příběh lásky a cti
1975 Medvěd (TV film)

Dokumentární

2014 13. komnata Miroslava Ondříčka (TV film)
2003 Film o filmu: Jedna ruka netleská (TV film)
2000 Film o filmu: Samotáři

TV pořady

2016 Ceny české filmové kritiky 2015 (TV pořad)
2014 Ceny české filmové kritiky 2013 (TV pořad)
2013 Český lev 2012 (TV pořad)
2010 Kinorama (TV pořad)
Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(445)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace