foto

Marta Richterová

  • nar. 4.6.1940 (76 let)
    Zlín, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Marta Richterová pochází ze Zlína, kde také vyrůstala, po jedenáctiletce a zkušenostech s ochotnickým divadlem zamířila na pražskou DAMU, kde začala studovat obor herectví. Studium však ukončila již po jednom roce (1957). Bez dokončeného vzdělání nastoupila jako herečka na oblastní scény, začínala v Ostravě, následně vystřídala několik krátkodobých angažmá ve Slezském divadle v Opavě, v Městském divadle pracujících v Mostě a nakonec v Krušnohorském divadle v Teplicích. V roce 1966 se znovu dostala do Prahy a na čtyři roky zakotvila v Ústředním souboru ministerstva vnitra. To ale bylo její poslední stálé angažmá a od roku 1970 působí na volné noze.

Prakticky zároveň se svými prvními divadelními angažmá vstoupila Marie Richterová i do světa filmu. Na svém kontě má dnes desítky vedlejších rolí, vzhledem k často až epizodnímu charakteru svých filmových vystoupení nebyla žánrově nijak vyhraněná, hrála od komedií po kriminálky. Jako devatenáctiletá debutovala dvěma postavami zdravotních sester (KŘIŽOVATKY, 1959; SNY NA NEDĚLI, 1959). Již počátkem šedesátých let začala ztvárňovat postavy manželek, případně milenek, ve dvou slavných komediích Zdeňka Podskalského hrála servírky (SVĚTÁCI, 1969; ĎÁBELSKÉ LÍBÁNKY, 1970).

Opuštění stálého divadelního angažmá se na její práci pro film zprvu nijak neprojevilo a ještě v roce 1971 hrála v pěti filmech různých žánrů, pak ale následovala pětiletá pauza a znovu se před kameru vrátila až v roce 1976. Marta Richterová neoplývala prvoplánovým půvabem, ale svým způsobem byla atraktivní, což ji předurčilo k postavám dobře situovaných manželek úspěšných mužů (V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ, 1981) nebo luxusních prostitutek (ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE, 1983).

Koncem osmdesátých let se z filmu prakticky vytratila, po několika letech se pak znovu objevila až jako sousedka v hořké komedii PASTI, PASTI, PASTIČKY (1998). Od konce sedmdesátých let příležitostně pracovala také pro televizi, za zmínku stojí její účast v kvalitních inscenacích jako POČÍTÁNÍ OVEČEK (1981) nebo ZATMĚNÍ VŠECH SLUNCÍ (1987), hrála také v několika televizních seriálech. Zatím naposledy hrála Marta Richterová v televizním kriminálním příběhu V HLAVNÍ ROLI (2005).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2010 Kriminálka Staré Město (TV seriál)
2009 Smyčka (TV film)
2007 Trapasy (TV seriál)
V hlavní roli (TV film)
2005 Nadměrné maličkosti: Loupežníci (TV film)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
1999 Oběti: Přepadení (TV film)
1998 Pasti, pasti, pastičky
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Kainovo znamení
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
1987 Anděl svádí ďábla
Šašek a královna
Zatmění všech sluncí (TV film)
Zuřivý reportér
1986 Černá punčocha
Můj hříšný muž
1985 Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1984 Rumburak
1983 Anděl s ďáblem v těle
Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Propast (TV film)
1981 Počítání oveček (TV film)
V podstatě jsme normální
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Hlas krve (TV film)
1979 Lásky mezi kapkami deště
Na koho to slovo padne...
Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
Řekni mi to beze slov (TV film)
1978 Babička je ráda (TV film)
Čekání na déšť
Deváté srdce
„Já už budu hodný, dědečku!“
1977 Což takhle dát si špenát
„Já to tedy beru, šéfe...!“
Novinárske rozprávky (TV seriál)
1976 Den pro mou lásku
Dům Na poříčí
Hra o jablko
Malá mořská víla
Smrt mouchy
Střílej oběma rukama (TV film)
1974 Královské usínání (TV film)
1973 Otevřený kruh (TV film)
1972 Svatba bez prstýnku
1971 Černý vlk
Klíč
Tajemství velikého vypravěče
Vím, že jsi vrah...
1970 Ďábelské líbánky
Jeden z nich je vrah
Na kometě
Svatá hříšnice
1969 Já, truchlivý Bůh
Odvážná slečna
Světáci
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Bylo čtvrt a bude půl
Kulhavý ďábel
Maltézský sokol (TV film)
1967 Jak se krade milión
1966 Kdo chce zabít Jessii?
1965 Úplně vyřízený chlap
1964 Obžalovaný
1962 Transport z ráje
1959 Křižovatky
Medvěd a strašidla
O medvědu Ondřejovi
Sny na neděli

TV pořady

1966 Bejvávalo (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace