foto

Bohdan Sláma

  • nar. 29.5.1967 (49 let)
    Opava, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ing. MgA. Bohdan Sláma vystudoval Stavební fakultu ČVUT, v roce 1993 pracoval s Věrou Chytilovou jako asistent režie na filmu DĚDICTVÍ ANEB KURVAHOŠIGUTNTAG, o tři roky později absolvoval režii na pražské FAMU filmem AKÁTY BÍLÉ. Po pěti letech natočil celovečerní debut tragikomedii DIVOKÉ VČELY, která získala hlavní cenu WPRO Tiger Awards na MFF v Rotterdamu, Cenu Kodak Vision za nejlepší debut na festivalu českých filmů v Plzni Finále, Cenu české asociace filmových klubů, v květnu 2002 Cenu za nejlepší debut SKYY na MFF v San Francisku a Českého lva za Vedlejší ženský herecký výkon Zuzany Kronerové plus tři nominace (vedlejší mužský a hlavní ženský herecký výkon, cena filmových kritků). Svým školním cvičením ZAHRÁDKA RÁJE se podílel na povídkovém filmu RADHOŠŤ.

Jeho druhý film ŠTĚSTÍ měl premiéru v roce 2005, zaznamenal obrovský úspěch, získal 7 Českých lvů včetně ceny za nejlepší film, režii a scénář a cenu pro nejlepší film a nejlepší herečku na MFF v San Sebastianu, dále byl oceněn na MFF v Aténách, Montrealu... Následně ve své úspěšné kariéře režiséra, podle veřejností i kritiků evropského formátu, navázal filmem VENKOVSKÝ UČITEL.

Dnes (2008) je pedagogem Katedry režie pražské FAMU, žije na statku v jižních Čechách a vychovává pět synů, kterých se se ženou ujali.

soudruh "ra1n" Kilián

Režijní filmografie

2017 Švejk
2016 Bába na ledu
2014 Nevinné lži (TV seriál)
Na dně skleničky (E11)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Exekuce (S01E13)
Místo narození (S01E12)
Kněz (S01E11)
Odlišnost (S01E10)
Kladivo na důchodce (S01E09)
další epizody
2012 Čtyři slunce
2007 Venkovský učitel
2005 Štěstí
2002 Radhošť
2001 Divoké včely
1997 Akáty bílé (studentský film)
1994 Zahrádka ráje (studentský film)

Dokumentární

2002 Film o filmu Divoké včely (TV film)

TV pořady

2014 Kancelář Blaník (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2016 Bába na ledu
2012 Čtyři slunce
2007 Venkovský učitel
2005 Štěstí
2002 Radhošť
2001 Divoké včely
1997 Akáty bílé (studentský film)

Herecká filmografie

2003 Čert ví proč
1990 Mrtvý les (amatérský film)
Mrtvý les a jiný bulšit

Dokumentární

2013 Celnice: Rodina byla základ státu (TV film)
2012 Film o filmu: Čtyři slunce (TV film)
2008 Film o filmu: Venkovský učitel (TV film)

TV pořady

2013 Ceny české filmové kritiky 2012 (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(255)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace