foto

Ondřej Trojan

  • nar. 31.12.1959 (56 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Filmový režisér a producent, herec divadla Sklep se narodil na Silvestra roku 1959 v Praze. Pochází z herecké rodiny - herectví se věnuje jeho otec Ladislav i mladší bratr Ivan. Vystudoval gymnázium s vyznamenáním v roce 1979. Studoval na Pedagogické fakultě, kde ukončil sedm semestrů v oboru matematika - chemie. Odešel, protože ho škola nebavila. Od počátku osmdesátých let pravidelně účinkuje s kultovním pražským divadlem Sklep. Kolegové z divadla ho inspirovali i k zájmu o film. Dva roky pracoval ve Filmovém Studiu Barrandov jako rekvizitář, připravoval se na přijímací zkoušky na FAMU v Praze, kam byl v roce 1985 přijat na obor filmová a televizní režie.

Na FAMU natočil své první krátkometrážní filmy, z nichž zejména televizní cvičení TÝDEN NA OBRAZOVCE a půlhodinový film SEDM vyvolaly nemalou odezvu na festivalech a mezi diváky. V porevolučním roce 1990 přerušil Trojan studium FAMU v pátém ročníku, aby natočil svůj celovečerní debut podle scénáře spolužáků Petra Jarchovského a Jana Hřebejka PĚJME PÍSEŇ DOHOLA (poprvé se v tomto filmu objevila před kamerou Aňa Geislerová). V roce 1991 Trojan odpromoval na FAMU.

V roce 1992 natočil pro Českou televizi dvoudílný film PENZIÓNEK, který mapuje nejlepší skeče a písně Divadla Sklep na přelomu 80. a 90. let. V témže roce založil s kolegy Tomášem Hanákem a Jiřím Burdou Filmovou a televizní společnost Total HelpArt T.H.A., která se zaměřuje na produkci celovečerních filmů, výrobu audiovizuálních děl a na manažerskou činnost pro Divadlo Sklep. O rok později režíroval již v produkci Total HelpArtu divácky velice úspěšnou adaptaci „sklepovsko-havlovského" dramatu MLÝNY.

Total HelpArt T.H.A. v současnosti patří k nejúspěšnějším producentským společnostem vůbec. Spolupracovala na filmech Jana Hřebejka (PELÍŠKY, MUSÍME SI POMÁHAT, PUPENDO, HOREM PÁDEM, KRÁSKA V NESNÁZÍCH, MEDVÍDEK A U MĚ DOBRÝ), a může se tedy pochlubit nominací na Oscara za nejlepší zahraniční film (MUSÍME SI POMÁHAT) a několika Českými lvy. Na prestižní cenu americké Akademie bylo nominováno i výpravné historické drama ŽELARY, které Ondřej Trojan sám natočil podle knižních předloh Květy Legátové Želary a Jozova Hanule. Tímto filmem Trojan dokázal, že je nejen schopný producent, který dovede vycítit silnou látku, ale i velice zručný režisér.

Ondřej Trojan je členem prezídia Filmové a televizní akademie.

Česká televize

Producentská filmografie

Režijní filmografie

2010 Občanský průkaz
2003 Želary
2000 Hřmění divadla Sklep (divadelní záznam)
1997 Pumelice lesní moudrosti (TV film)
1995 Já vás chápu, pane prezidente (TV film)
1994 Historky od krbu (TV seriál)
Mlýny (divadelní záznam)
1991 Penziónek (TV film)
1990 Pějme píseň dohola
Sedum (studentský film)

Dokumentární

2011 Inventura Febia: Václav Havel versus Václav Klaus (TV film)
2010 Film o filmu Občanský průkaz (TV film)

TV pořady

2015 Divadlo Sklep: Böhmen und Mähren (TV pořad)
1999 Wartburg movie show (TV pořad)
1998 Multicar Movie Show (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1994 Prology (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)

Hudební videoklipy

1997 Ilona Csáková: Vrať se zpátky domů (hudební videoklip)

Herecká filmografie

2016 Smrtelné historky
2007 Gympl
2005 Skřítek
2004 Správce statku
2003 Želary
2000 Cesta z města
1999 Decadent Visitor, The
1997 Pumelice lesní moudrosti (TV film)
1994 Mlýny (divadelní záznam)
1991 Penziónek (TV film)
1989 Vrať se do hrobu!
1988 Pražská 5
1987 Zuřivý reportér
1970 Čert a Káča (TV film)

Dokumentární

2016 Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa
2004 Jak šly dějiny (TV film) - a.z.
1994 Pražská pětka z Vídně do Akropole (TV film)

TV pořady

2015 Kombo (TV pořad)
2011 Český lev 2010 (TV pořad)
Tajemství filmových hvězd (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
2009 Fakta Barbory Tachecí (TV pořad)
2008 Český lev 2007 (TV pořad)
Hvězdný reportér (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
1999 Wartburg movie show (TV pořad)
1998 Multicar Movie Show (TV pořad)

Scenáristická filmografie

1997 Pumelice lesní moudrosti (TV film)

TV pořady

2015 Divadlo Sklep: Böhmen und Mähren (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(178)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace